Starea de alerta se mentine in zona Prutului

joi, 31 iulie 2008, 23:49
4 MIN
 Starea de alerta se mentine in zona Prutului

Persoanele evacuate si autoritatile continua sa stea in priza in asteptarea inundatiilor in albia Prutului. Si ieri s-a lucrat intens la inaltarea digurilor, iar sefii Prefecturii au anuntat ca oamenii evacuati din comunele Trifesti, Probota si Victoria ramin in continuare departe de gospodarii. In cursul zilei de ieri s-au inregistrat cresteri importante ale nivelului apei. Astfel, in unele zone din comuna Trifesti, Prutul crescuse chiar si cu 50 de centimetri in mai putin de 30 de ore.

"Nu se poate spune cu exactitate cind ajunge viitura pe Prut, cu singuranta nu in noaptea asta, pentru ca in urmatoarele ore nu este preconizat sa creasca nivelul semnificativ. Potrivit calculelor noastre, viitura trebuia sa ajunga mai repede, dar s-au creat un fel de «buzunare» in partea stinga a Prutului si apa s-a dus mult spre Republica Moldova", a precizat ieri seara seful Serviciului de Gospodarire a Apelor, Neculai Trofin.

In unele zone din comuna Bivolari, la intrarea Prutului in judet, au fost inundate terenuri agricole aflate in imediata apropiere a apei. Hidrologii continua sa mentina codul rosu pe Prut pina astazi la ora 16 in sectorul Stinca – Costesti – Ungheni. Fenomenele vizate sint propagarea unor viituri formate anterior care pot depasi cotele de pericol.

Autoritatile au anuntat ieri ca in asteptarea viiturii au lucrat la suprainaltarea digurilor din incinta 1 de inundare – Trifesti, Probota, Victoria si in incinta 2 – Golaesti, Ungheni, Tutora. "Exista zone unde garda digului s-a tasat si vrem ca prin aceste operatiuni de suprainaltare sa putem mentine si sa rezistam la un debit de pina la 850 de metri cubi pe secunda cit se elibereaza din acumularea de la Stinca-Costesti. Debitul acesta este istoric, nimeni nu poate spune cum se va comporta Prutul si cum va inunda zonele din albia riului. Riscul la care sint supusi locuitorii din zona inundabila este prea mare si de aceea masura de evacuare nu a fost ridicata", a precizat prefectul Marius Bodea.

Practic, au fost evacuate in jur de 3.000 de persoane din satele Vladomirna, Lunca Prutului, Hermeziu, Balteni, Frasuleni, Sculeni si Sendreni. "Pentru ca oamenii sa-si mai poata recupera din documente si pentru a-si hrani animalele, s-a mai permis ca unii sa se reintoarca in localitatile evacuate. Asta se va face pina cind semnalele celor care patruleaza pe dig vor indica faptul ca nivelul apei creste alarmant", a afirmat Bodea.

Seful Prefecturii a anuntat ca punctul de trecere Sculeni va ramine in continuare inchis, iar persoanele care intentioneaza sa ajunga in si dinspre Republica Moldova pot trece pe la punctele de frontiera din Vaslui si Galati. Pentru ca un debit de 850 de metri cubi pe secunda eliberat din Stinca- Costesti incepind de marti poate afecta si alte localitati pina la Tutora, autoritatile au anuntat ca se lucreaza si la intarirea digurilor din aceste zone.

Punctele critice ar fi la Medeleni, Petresti si Bosia. Alaturi de cele 500 de forte ale Ministerului Internelor si Reformei Administrative, la intarirea digurilor vor participa si 60 de detinuti de la Penitenciarul Iasi. "Speram ca prin aceste interventii sa putem evita revarsarea in incinta 1 a Prutului sau, in cel mai rau caz, pastrarea intre diguri a acestui curs de apa cit mai mult timp", a afirmat Bodea.

Aseara, la ora 23, nivelul Prutului era in crestere. In ultimele doua zile, nivelul apei a crescut cu 60 de centimetri in zona Trifesti. Autoritatile nu pareau insa ingrijorate, chiar daca aseara a plouat torential in zona. "Avem oameni pregatiti care patruleaza si putem interveni in caz de nevoie. Mai este pina ajung apele la suprainaltarea digului de protectie", a declarat aseara Neculai Trofin.

In vestul judetului s-a terminat dezinfectia, incepe vaccinarea populatiei

Sefii Prefecturii au anuntat ca in urma viiturilor de pe Siret au fost afectate 11 localitati situate intre Lespezi si Rachiteni. Astfel, in urma evenimetelor meteo si hidrologice inregistrate in vestul judetului in perioda 23 si 29 au fost raportate 563 de locuinte avariate, din care 39 au fost complet distruse, iar 780 de anexe gospodaresti au fost afectate de inundatii.

"La Rachiteni, localitatea cea mai afectata de inundatii in judetul Iasi, sint patru pompe care functioneaza la evacuarea apei din gospodarii, iar alte doua pompe trebuie sa ajunga in judet din zona Sucevei", a anuntat prefectul.

Peste 430 de kilometri de drum judetean si comunal au fost stricati, iar 347 poduri si podete au fost afectate de inundatii. In jur de 14.000 de hectare de teren agricol au fost afectate in urma revarsarilor de ape. Mii de pasari si animale au fost gasite moarte, numai la Rachiteni fiind gasite 400 de pasari inecate. "S-a terminat operatiunea de dezinfectie in locurile in care s-a retras apa si se trece la vaccinarea populatiei  de catre Autoritatea de Sanatate Publica", a precizat Bodea.

Conturi deschise pentru ajutorarea sinistratilor

Autoritatile s-au mobilizat si pentru stringerea de fonduri. Astfel, conducerea Consiliului Judetean a anuntat ca au fost deschise doua conturi pentru colectarea de fonduri ce vor fi folosite la inlaturarea efectelor provocate de inundatii. Astfel, contul in lei: RO37RNCB0175033602490065 si cel in euro: RO10RNCB0175033602490066 stau la dispozitia oamenilor care doresc sa dea o mina de ajutor persoanelor sinistrate.

Totodata, reprezentantii Prefecturii au anuntat ca vor incepe si ei de astazi o operatiune de colectare de ajutoare. "De pe 1 august, ora 12, se va deschide centrul local de primire ajutoare stabilit la cantina Terom Iasi, Calea Chisinaului, nr. 36", a precizat Raluca Cotlogut, purtatorul de cuvint al Prefecturii.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii