Adormirea Maicii Domnului a adunat, la Putna si Cacica, 200.000 de credinciosi

marți, 15 august 2000, 23:00
5 MIN
 Adormirea Maicii Domnului a adunat, la Putna si Cacica, 200.000 de credinciosi

De 15 august, crestinii, ortodocsi sau catolici, fara deosebire, celebreaza cu mult fast Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. Locurile de pelerinaj, manastiri, catedrale, biserici, aduna anual sute de mii de credinciosi veniti din toata tara dar si din strainatate, transformindu-se pentru citeva ora intr-un amalgam de cucernicie si iarmaroace improvizate. Importanti oameni politici, inalte fete bisericesti dau acestor locuri, dar si sarbatorii importanta care o are de fapt in intreaga crestinatate.
Anul acesta Hramul Manastirii Putna si cel al Catedralei de la Cacica au adunat peste 200.000 de credinciosi care s-au rugat in aceste lacasuri de cult. Ei au participat la slujbe, si-au binecuvintat florile, icoanele sau alte obiecte dragi cu care au venit de acasa, s-au iritat din cauza aglomerarilor, si-au zgiriat masinile, dar cu siguranta vor reveni si in aceste locuri si la anul, pentru ca aceste ritualuri fac parte din credinta lor, indiferent de confesiunea din care fac parte.
La Putna au venit peste 100.000 de oameni
Mai mult de 100.000 de mii de oameni s-au adunat ieri la Manastirea Putna, pentru a sarbatori hramul acesteia, sarbatoarea adormirea maicii Domnului. Un sobor de preoti condus de IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, impreuna cu Calinic Bototaneanu, arhiepiscop
vicar de Iasi si PS Gherasim, episcopul Radautilor au oficiat, in aer liber, slujba religioasa inchinata Sfintei Fecioare.
Au fost prezenti la Putna vicepresedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, ministrul Culturii, Ion Caramitru, presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Gheorghi Prisacaru, prefectul judetului Suceava, Vasile Ilie, presedintele Consiliului judetea, Gavril Mirza, alte
oficialitati locale.
IPS Pimen a cerut parlamenttilor prezenti sa voteze Legea de retrocedare a fondului forestier care a apartinut Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina
Ca de fiecare data cu aceste prilejuri, predica IPS Pimen Suceveanul a iesit din canoanele obisnuite. El a cerut parlamentarilor prezenti la Putna, sa voteze Legea de retrocedare a fondului forestier care a apartinut Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina. Referindu-se la
parlamentarii si personalitatile politice prezente la slujba de la Putna,el si-a exprimat convingerea ca prezenta acestora nu este legata de viitoarea campanie electorala.
"Ma bucur ca au venit in acest loc, pentru ca au venit cu inima curata, ma bucur pentru ca vor lua de aici, cu rugaciunile Maicii Domnului si ale binecredinciosului voievod Stefan cel Mare, lumina mintii, taria vointei, curatenia inimii, sa lamureasca pe cei care nu sint lamuriti ca sa restituie ceea ce comunistii au furat, au sechestrat: Fondul bisericesc. E vorba de niste paduri", a spus IPS Pimen. Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a afirmat ca restituirea inseamna un act de dreptate. "Omeneste vorbind, intr- adevar padurea este un izvor nesecat de venituri si cred ca majoritatea celor care se opun se infrupta de-a binelea si pentru ei si pentru stranepotii lor", a afirmat IPS Pimen. El a subliniat ca, daca padurile vor intra pe mina particularilor nu vor fi distruse, ci vor fi mai bine ingrijite.
"Omul ingrijeste mai bine ce este al sau. Acum exista legi, iar cine incalca legea va fi tras la raspundere", a spus IPS Pimen.
Hramul Catedralei de la Cacica a adus zeci de mii de pelerini din tara si din strainatate
Peste 100.000 de pelerini catolici dar si de alte confesiuni, veniti din toate colturile tarii si din afara ei au participat ieri la Sfinta Liturghie Solemna Pontificala, celebrata la Catedrala Romano-Catolica din Cacica. Pentru credinciosii catolici, pelerinajul la Sanctuarul de la Cacica, de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului s-a transformat intr-o necesitate spirituala pe care o indeplinesc anual in ciuda distantelor de la care vin. Mai mult de jumatate dintre ei au sosit in localitate cu o zi inainte, cordoanoanele de autobuze, microbuze si masini mici, impodobite de sarbatoare, intinzindu-se ieri pe o distanta de doi kilometrii de o parte si de alta a drumului spre Catedrala. Nu au lipsit nici anul acesta armatele de vinzatori ambulanti, care gasesc in zilele de mari sarbatori religioase, piete de desfacere pentru absolut tot felul de produse. De la suruburi, saibe si piulite, la aparate electrocasnice, de la jucarii, ochelari de soare si lenjerie intima la caciuli de blana si adidasi de plastic, de la posete vechi, uitate prin dulapuri, la mici sau cirnati cu mustar, pepeni, struguri, prune, se gaseau din abundenta pe marginea drumului ce duce la Sanctuar.
Prin decret papal, Sanctuarul de la Cacica a primit demnitatea de "Basilica Minor"
Dar totul pina la poarta Catedralei, pentru ca aici, mai mari sau mai mici, toti credinciosii sint prinsi in atmosfera de linistita sobrietate specifica ritualurilor catolice. O mare de oameni, in miini cu buchete de flori de cimp asteptau cucernic inceputul liturghiei solemne. In confesionale improvizate linga zidul catedralei, credinciosii isi marturiseau pacatele, iar in coturi femei smerite, impovarate poate de pacate grele murmurau rugaciuni mingiind rozariile. Linga grota din spatele Sanctuarului in care statuia Fecioarei Maria binecuvinteaza pe toti credinciosii, pelerinii asezati pe trei, patru rinduri stau sa ia in sticle apa sfintita cu care vor uda fruntile copiilor si vor alunga raul din case.
Sfinta Liturghie din 15 august de la Cacica s-a bucurat anul acesta de prezenta Eminentei Sale cardinalul Luigi Poggi, de cea a Nuntiului Apostolic Jean Claude Perisset, de Arhiepiscopul de Bucuresti Ion Robu, de Arhiepiscopul de Iasi Petru Gherghel, de cei mai inalti reprezentanti ai Bisericii Romano-Catolice din Cluj, Alba Iulia, precum si de prezenta lui Richard Karpinschi, episcop din Polonia, de mai mult de 50 de alti preoti catolici din toata tara. 150 de pelerini catolici din Ucraina, calugari si maici, au tinut sa asculte Litughia in zi de Hram la Cacica alaturi de alti credinciosi veniti din Moldova de dincolo de Prut, din Polonia, Ungaria, Italia si Germania.
Marea sarbatoare Mariana de la Cacica a avut in anul jubiliar 2000 o si mai mare importanta. Cardinalul Luigi Poggi a adus Sanctuarului catolic de la Cacica demnitatea de "Basilica Minor" conferit prin decret de Papa Ioan Paul al II-lea, un titlu canonic-liturgic de rang deosebit. Nuntiul Papal Jean Claude Perisset, a citit in fata celor peste 100.000 de credinciosi mesajul Papei, prin a transmis pelerinilor binecuvintarea Sa si si-a anuntat participarea spirituala la aceasta mare sarbatoare, la un an dupa ce a vizitat Romania.
Slujba care a cerebrat de fapt misterul Inaltarii Fecioarei Maria la ceruri s-a desfasurat solemn punctata de imnul "Ave Maria", cintat laolalta de prelati si pelerini. Oamenii s-au rugat, si-au daruit unul altuia pace invelindu-si sufletele in harul unic al sarbatorii. In finalul celebrarii, credinciosilor li s-au binecuvintat buchetele de flori, icoanele, statuietele, batistele sau alte lucruri pe care ei le considerau importante si care vor sta in casele lor ca un strop de divin adus de la Cacica. Cu sufletele pline de har, pelerinii s-au imprastiat apoi din nou in toate colturile tarii sau dincolo de granitele ei, plini macar pentru un an de zile, de binecuvintarea Fecioarei Maria, lasind in Cacica o liniste binemeritata. (Daniela BEALE, Mirela SAGAU)

Comentarii