Afacerile lui Corneliu Petreanu luate la "puricat" de Politie si APAPS

marți, 03 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Afacerile lui Corneliu Petreanu luate la "puricat" de Politie si APAPS

Afacerile patronului firmei "Bit Telecom" Suceava, Corneliu Petreanu, fac obiectul unui amplu dosar cercetat in amanunt de catre Politie. Incepind cu anul 1996, Corneliu Petreanu a cumparat mai multe fabrici de sticla din tara, care fusesera scoase la licitatie de catre FPS, chiar daca nu are experienta in domeniu si nici macar nu avea banii necesari. In cazul acestor fabrici privatizarea s-a dovedit a fi un dezastru si nu o relansare a activitatii care sa duca la obtinerea de profituri. Dupa ce le-a cumparat, Corneliu Petreanu a inchis aceste fabrici, dar nu inainte de a scoate din ele bani grei pentru alte firme ale sale.
Fostul FPS i-a vindut lui Petreanu rind pe rind mai multe societati comerciale profilate pe prelucrarea sticlei si ceramicii, chiar daca acesta nu s-a grabit sa le achite pe cele pentru care era deja incheiata tranzactia. Recent, IGP a inceput sa verifice modul in care au fost privatizate fabricile de sticla adjudecate de Petreanu. Si la Suceava, Politia a demarat o astfel de ancheta, de ceva vreme verificind prin ce metoda a pus mina Corneliu Petreanu pe SC STIF Falticeni. "Adevarul" de ieri ne informeaza ca si APAPS a inceput, in cele din urma, sa verifice ce s-a intimplat cu fabricile de sticla, dupa ce le-a cumparat Petreanu. Din acelasi cotidian aflam ca o prima masura preconizata de APAPS ar fi anularea contractului de vinzare-cumparare in cazul STITOM Tomesti si reluarea privatizarii, in mod asemanator procedindu-se si cu celelalte societati ale lui Petreanu.
Una din fabricile achizitionate de Petreanu este SC SOMVETRA SA Gherla, unde cistigatorul licitatiei organizate de catre FPS a fost Anton Vasile, partenerul de afaceri al patronului SC BIT TELECOM Suceava. In cazul acestui dosar termenii contractului nu au fost respectati inca de la inceput deoarece plata avansului in suma de 2 miliarde lei s-a facut cu o intirziere de aproximativ 2 luni, lucru care in mod normal ar fi trebuit sa atraga rezilierea contractului de catre FPS. Anton Vasile si-a asumat obligatia de a achita 20% din valoarea contractului pina la 3 decembrie 1996, respectiv 2,1 miliarde lei, bani ce au fost, insa, achitati de SC BIT TELECOM, reprezentata de Corneliu Petreanu. Pentru restul ratelor au fost cerute aminari succesive la plata sumelor restante, lucru care in mod legal ar fi dus din nou la rezilierea contractului. Pentru a acoperi ilegalitatea creditarii unei persoane fizice de o societate comerciala, fapt aflat in contradictie cu Legea 31/1990, Corneliu Petreanu a cesionat actiunile SC SOMVETRA Gherla catre SC BIT TELECOM, dupa care actiunile au fost vindute firmei italiene ADRIAGEL. Acest lucru nu a facut obiectul unor verificari a specialistilor de la Departamentul Postprivatizare, care se ocupa tocmai de aceste probleme.
Chiar daca Petreanu detinea prin intermediul BIT TELECOM doar 9,03% din totalul actiunilor SOMVETRA, el s-a autointitulat presedintele Consiliului de administratie si in acesta calitate pe data de 6 decembrie 1996 l-a numit director general pe cumnatul sau Gheorghi Ochisor. Acesta din urma, impreuna cu Aurelia Galatean, director economic, au inceput sa instraineze bunuri din patrimoniul societatii, lucru care a dus la decapitalizarea si falimentarea acesteia. Dupa acelasi model, Corneliu Petreanu a procedat si cu alte societati din industria sticlei si ceramicii, respectiv STIF Falticeni, STISOM Satu Mare, STIAZ Azuga, STITOM Tomesti.
Dupa cum ne-a informat colonelul Misu Gafencu, prim adjunct al sefului Inspectoratului Judetean de Politie Suceava, in cursul acestui an, IJP a inceput sa faca verificari in privinta modului in care au fost privatizate mai multe societati de pe raza judetului Suceava, una dintre acestea fiind si STIF Falticeni, in acest caz existind serioase semne de intrebare. (Dana CHIHAIA, Mihaela MIHAI)

Comentarii