Avalansa de avarii in reteaua termica

sâmbătă, 25 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Avalansa de avarii in reteaua termica

In ultimele saptamini, salariatii serviciului de termoficare al Sucursalei Electrocentrale Suceava au facut peri albi din cauza munarului mare de interventii in retea. In ultima saptamina de exemplu, zilnic au fost anuntate pentru remediere, in medie ci te 15 avarii, suprapunindu-se frecvent una peste alta. Lucratorii de la termoficare sint solicitati atit de consumatorii casnici, cit mai ales la interventiile tot mai frecvente in retelele termice secundare. Aceste tronsoane sint efectiv facute "varza" din punct de vedere tehnic, fapt care sileste CET-ul la efectuarea unor lucrari improprii in acest anotimp.
Nicolae Frunzaru, inginer principal la sectia de termoficare a declarat ca cei 80 de muncitori repartizati in 9 formatii sint in unele zile insuficienti fata de volumul de munca la care sint supusi. Din acest motiv sint interventii a caror rezolvare dureaza si mai mult de 24 de ore. "Decopertam pentru o anumita interventie si descoperim situatii deosebit de complicate, care necesita inlocuirea a zeci de metri de conducta. Se lucreaza zi-lumina, intr-un <hei rup> continu care nu rezolva decit pentru scurt timp adevaratele probleme tehnice", a motivat inginerul Frunzaru.
Daca avariile au inceput sa apara cu regularitate imediat dupa inceperea furnizarii caldurii si a apei calde, in ultima saptamina ele au devenit, daca nu mai frecvente, cel putin mai grave. Desi operatiunea este complet neadecvata timpului rece, in cartierul Cuza Voda, la blocurile 150-151 au fost inlocuiti nu mai putin de 70 de metri de conducte, lucrare ce a afectat atit furnizarea caldurii cit si a apei calde menajere. Zonele cele mai afectate, cu reteaua termica facuta ciur si care au dat si dau de furca in aceasta perioada este cea din preajma Liceului "Stefan cel Mare", linga fostul Centru Militar pe strada Petru Rares, strada Traian Vuia, Mihai Viteazu (bl nr.29), G.Enescu (bl.T 33), Cuza Voda (bl. 92), strada Amurgului din Burdujeni si multe alte tronsoane pentru care ar trebui probabil un supliment al ziarului nostru. Cert este ca, desi se lucreaza intr-un ritm infernal, specialistii serviciului de termoficare si conducerea Sucursalei Electrocentrale ramin la ideea ca ceea ce se executa in prezent nu este decit o cirpeala, in comparatie cu ceea ce este nevoie cu adevarat pentru reabilitarea retelei termice a Sucevei. Pierderile in retea ramin in continuare enorme, adica in medie cam 400 de tone de apa pe ora, fata de 30 de tone /h cit sint legalizate de normativele in vigoare.
Faptul ca Primaria, in calitate de proprietar nu a alocat un leu investitii pentru interventii spornice in reabilitarea retelelor orasului se rasfringe in continuare in buzunarul pausalistilor suceveni, dar si in cel al concesionarului serviciului de termoficare, SE Suceava. Dupa zece luni de la preluarea integrala a acestui servici public, pierderile acestei unitati "bat" la 20 de miliarde de lei si nu se anunta prea curind vreo schimbare de situatie. "Ceea ce facem ca lucrari in retea in prezent sint doar solutii popieristice, de mare urgenta. Ele ar fi trebui executate la timpul oportun, vara cind nu este afectat confortul termic al consumatorul. Din pacate, in afara de cheltuielile noastre proprii, Consiliul Local Suceava, in calitate de proprietar ne-a lasat de izbeliste. Daca in acesta iarna o vom scoate cumva la capat cu aceasta continua peticeala, agravarea starii tehnice a retelelor ne va aduce cit de curind in situatia ca sa nu mai putem exploata unele tronsoane", a declarat Ovidiu Dumitrescu, directorul general al SE Suceava. (Daniela BEALE)

Comentarii