Campania electorala la start

vineri, 21 aprilie 2000, 23:00
4 MIN
 Campania electorala la start

Odata cu lansarea oficiala a campaniei electorale locale, "Monitorul de Suceava" a finalizat o ancheta de opinie la nivelul municipiului pentru a stabili ce sanse ar avea candidatii propusi, in momentul de start al competitiei pentru scaunul de primar. Astfel, 400 de suceveni alesi in mod aleator au fost rugati telefonic sa spuna ce optiune ar avea in cazul in care ar trebui sa se prezinte la vot duminica aceasta. Singura conditie in alegerea esantionului de persoane intervievate a fost respectarea echivalentei intre structura acestuia si structura pe cartiere a populatiei adulte din municipiul Suceava.
Consideram ca nu este deloc surprinzator numarul mare de non raspunsuri obtinute ca urmare a demersului efectuat. Practic, 67% dintre cei intervievati nu au dorit sa raspunda sau nu au exprimat o optiune clara. Dintre acestia, circa 30% s-au declarat profund dezamagiti de starea actuala a lucrurilor si considera ca este mai intelept sa nu mearga la vot, penalizind astfel lipsa de finalitate a promisiunilor facute in campania anterioara. Nici daca se raporteaza la ceea ce-ar putea face noul primar, aceste persoane nu arata mai multa incredere: "La ce bun sa votez, ce-o sa fie mai bine in orasul asta?", se intreba un cetatean din cartierul George Enescu. Desigur, mai exista si cei carora campania nu le pune nici un semn de intrebare, declarind, clar, ca nici nu le pasa. Cei care nu s-au lamurit inca pe cine vor vota si-au motivat indecizia prin faptul ca "nu-i cunosc inca pe candidati", nu stiu "ce vor promite" acestia, "prea sint multi care doresc sa ajunga in scaunul de primar, si cu toate ca nu au nici o sansa, nu se retrag ca sa incurce lucrurile", "este prematur pentru a lua o hotarire si voi vedea eu atunci, dupa ce-o mai scrie prin ziare cu ce se lauda astia si vor lipi afise", "ne-au buimacit, ba cu promisiuni, cu declaratii frumoase, ba cu amenintari, unii, la adresa altora, nici nu mai stim ce sa credem", "cine sa-i mai inteleaga, ca toti stiu ce trebuie de facut, dar nu fac nimic". Se pare totusi ca intrebarea referitoare la optiunea de vot ramine una incomoda, pentru ca n-am fost scutiti nici de injurii, nici de raspunsuri in doi peri, nici de raspunsuri de genul, "dar voua ce va pasa cu cine votez eu, treaba mea". Si urma receptorul trintit in furca.
Sintem convinsi ca cea mai interesanta parte a acestei anchete este tocmai aceea care releva tabloul celor mai "atractivi candidati" din punctul de vedere al sucevenilor care ne-au oferit un raspuns. Este clar, ca dintre toti cei 13 candidati anuntati, doar 6 ar putea spune ca s-au facut remarcati de catre electorat. Prezentam in continuare numele lor, partidul din partea caruia candideaza, precum si procentul de nominalizari facute pentru ei din numarul total de optiuni exprimate. Marian Ionescu – PDSR (36,4%) detine cel mai mare procent, fapt care poate avea la baza increderea de care s-a bucurat acesta in fosta campanie electorala, cind, ajuns in turul al doilea, a pierdut cu o diferenta mica de voturi. Este posibil ca sucevenii sa se gindeasca ca-i pot acorda acum sansa pierduta. Al doilea in clasamentul realizat prin sondajul nostru se afla Florin Cerlinca – ApR (21,2%), mai putin cunoscut publicului larg, dar despre care mass media a relatat deja ca, fiind director tehnic in Primarie, a acumulat suficienta experienta in administratie, ceea ce poate constitui un veritabil capital electoral. In cazul sau, publicul ar putea fi influentat si de faptul ca partidul care il propune, ApR, are multi aderenti si simpatizanti la Suceava.
S-ar putea spune ca graba lui Gheorghe Iacob – PD (13,6%) de a-si lansa cel mai devreme mesajele electorale nu a fost zadarnica, pentru ca, in conformitate cu rezultatele anchetei, el este al treilea intre candidati.
Despre Constantin Sofroni – PNL (12,9%) nu s-ar putea spune ca se bucura de prea multa incredere, el aflindu-se in momentul in care culege roadele dezamagirilor produse sucevenilor prin lipsa de rezultate concrete cu care se soldeaza activitatea sa de actual primar. Poate ca locuitorii urbei l-ar fi creditat mai mult daca el nu ar fi facut atit de multe promisiuni, care i-au dovedit creativitatea, dar pe care apoi nu le-a infaptuit, ceea ce il face sa para neserios. Orest Onofrei – CDR ( 6,8%), candidat desemnat cu intirziere fata de competitorii sai, dupa un indelungat sir de scandaluri in interiorul partidului care il sustine, a fost mediatizat mult in ultimele luni. Ar putea fi unul din motivele pentru care publicul il recunoaste, si il crediteaza, dupa ce i-a constatat vehementa cu care s-a implicat in politica. Numarul de nominalizari intrunite de Costica Dascaliuc – ANCD (5,3%) nu este prea mare, dar este suficient totusi pentru a-l plasa intre primii sase candidati care s-au bucurat de simpatia persoanelor chestionate. Ceilalti candidati ale caror nume au fost mentionate sint Bogdan Bicsi – PNR (1,5%), Radu Olteanu – UFD (1,5%) si Corneliu Vornicu (0,8%). Surprinde procentajul mic obtinut de Corneliu Vornicu, candidatul PRM, avind in vedere ca PRM la Suceava este creditat in sondaje cu 10%. O posibila explicatie ar fi faptul ca C.V. nu este o persoana publica, nu a mai candidat pina acum, iar lansarea acestuia s-a facut recent, fara prea mare tam-tam. (M.S.)

Comentarii