CET vrea sa divorteze de Primarie

luni, 19 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 CET vrea sa divorteze de Primarie

Conducerea Sucursalei Electrocentrale (CET) considera ca Primaria nu s-a purtat fair-play dupa ce a concesionat retelele termice catre aceasta unitate. Ea este hotarita sa provoace in Consiliului Local o discutie clara si transanta vizavi de parteneriatul creat la 1 ianuarie 2000 si care, dupa parerea directorului societatii, Ovidiu Dumitrescu, a fost respectat numai de una din parti. " In 1999, la licitatia de concesionare, Consiliul Local, ca proprietar al retelelor de termoficare, a dorit sa gaseasca un partener care sa preia activitatea de transport si distributie in conditiile cele mai avantajoase. In nici un caz nu s-a pus problema, luati-o si spalati-va pe cap cu ea. Cu caietul de sarcini in fata, ne-am angajat impreuna sa facem o treaba. Din pacate, din diferite motive, conditiile prevazute acolo nu se indeplinesc, dar Primaria are pretentii ca si cum ar fi respectat punct cu punct prevederile caietului de sarcini", a declarat Ovidiu Dumitrescu, directorul general al Sucursalei Electrocentrale.
1 milion de metri cubi de apa s-au scurs in pamint, iar caldura pierduta pe tevi ar fi putut incalzi 32.000 de apartamente
Managerul SE Suceava a initiat aceasta actiune punind pe masa in fata consilierilor situatia financiara a primului an de exclusivitate in termoficare a CET-ului. Bilantul arata ca activitatea de transport si distributie a energiei termice s-a incheiat anul 2000 cu o pierdere de 37,4 miliarde de lei, rezultata cu prioritate din pierderile de apa si energie prin reteaua ciuruita, batrina si subtiata dupa 30 de ani de folosinta. 1.086.485 de metri cubi de apa s-au scurs practic in pamint suplimentind, in cel mai fericit caz, punga de apa freatica a orasului. Ovidiu Dumitrescu a explicat, in aceeasi nota, ca toata cantitatea de caldura care s-a dus pe "apa simbetei" si a carei contravaloare nu intra in tarif ci suportata financiar de CET, ar fi incalzit timp de o luna intreaga 32.000 de apartamente.
Practic, directorul general al Sucursalei Electrocentrale este hotarit sa sparga buba si sa vada daca municipiul Suceava mai are nevoie de serviciile acestei unitati, pentru ca "s-a dus vremea filantropiei" si "nici o societate comerciala nu este obligata sa suporte pasiva pierderi de zeci de miliarde". "Trebuie sa vedem pina la urma, daca aceasta colaborare poate fi mentinuta, perfectionata, dar in acelasi timp suportabila pentru beneficiari, dar si pentru prestatar", a afirmat Ovidiu Dumitrescu.
Consilierii sint provocati de conducerea CET sa hotarasca daca sint dispusi sa acorde fonduri pentru reabilitarea retelei, principala vinovata de pierderile cu care societatea a incheiat anul 2000, pentru ca mentinerea situatiei actuale "duce la imposibilitatea continuarii activitatii, respectiv poate conduce la rezilierea contractului de concesiune", scrie in nota SE Suceava adresata consilierilor.
Ei pot citi, in acelasi material, cit este de eficient totusi ca producatorul sa se ingrijeasca in acelasi timp de transportul si distributia energiei termice, adica exact ce a facut CET in anul 2000 si, de asemenea, despre tot ce a facut unitatea pentru ca sucevenii sa stea la cald si sa nu le lipseasca apa calda.
Primarul Marian Ionescu: "Numai Consiliul Local hotaraste cum trebuie gospodariti banii"
"Durerea" acestei unitati ramine in cele din urma faptul ca, din promisiunile facute de municipalitate la semnarea contractului de concesiune, s-a ales praful, iar din minimul de 25 de miliarde solicitate in februarie 2000 pentru refacerea retelei SE s-a ales cu "sarea la scrumbie", adica numai cu 1,5 miliarde de lei. "Am repetat acest lucru si daca este necesar o fac din nou. Proprietarul retelelor termice, respectiv Consiliul Local, este cel care trebuie sa asigure fondurile pentru reabilitarea retelei termice. Populatia orasului nu cunoaste acest lucru, iar noi suportam antipatia sucevenilor la fiecare intrerupere necesara pentru reparatii. Asa nu mai merge. Parteneri, parteneri, dar ca doar unul din ei sa bage banii ca intr-o gaura neagra nu se mai poate. Nu sintem rupti de realitate si nu ne facem ca nu cunoastem care sint solicitarile de la bugetul local. Dar asa cum Primaria nu poate repara drumuri pe gratis sau mentine transportul in comun fara nici o cheltuiala, credem ca a venit vremea ca domnii consilieri sa se gindeasca si la faptul ca nici termoficarea orasului nu poate fi asigurata fara cheltuiala", a concluzionat directorul Dumitrescu.
Directorul general al Sucursalei Electrocentrale a declarat ca, daca membrii deliberativului nu vor trata cu seriozitate problema fondurilor pentru retea, aceste "hiriieli" nu pot avea ca final decit un divort amiabil intre parteneri.
Primarul Marian Ionescu a dezaprobat pozitia de ultimatum a conducerii CET-ului si a declarat ca executivul Primariei a fost mereu receptiv la problemele cu care se confrunta aceasta unitate, dar ca in ce priveste asigurarea fondurilor pentru reabilitarea retelei treburile stau altfel. "Tot ce a depins de executiv, eu cred ca s-a facut. Ne-am dat peste cap si am platit datoriile scolilor la furnizorii de utilitati ca o prioritate absoluta. Din 30 de miliarde de lei datorii, au mai ramas doar 3 si jumatate. Bugetul orasului este mult prea mic pentru tot ce trebuie facut, si numai Consiliul Local hotaraste cum trebuie gospodariti banii. Nu vreau sa <arunc pisica> in curtea consilierilor, dar asta este treaba lor, eu nu pot decit sa le propun un proiect sau altul si sa duc la indeplinire ceea ce ei hotarasc", a declarat primarul Marian Ionescu. (Daniela BEALE)

Comentarii