Confruntarea decisiva intre Hutu si Caraian

duminică, 14 octombrie 2001, 23:00
5 MIN
 Confruntarea decisiva intre Hutu si Caraian

Exista probabilitatea ca soarta SC Nord Club Foresta SA (NCF) sa fie decisa astazi in Adunarea Generala a Actionarilor. Pe ordinea de zi figureaza mai multe puncte socotite a fi "incendiare". Mai exact, se va discuta modul in care ar putea fi aplicata decizia Curtii de Apel Suceava, privind iesirea municipalitatii din asocierea cu Bucuresti Bavaria 2000, societate patronata de Eugen Hutu. Odata cu punerea in practica a hotaririi instantei, capitalul social al NCF se va diminua automat cu valoarea aportului adus de municipalitate la societatea pe actiuni, avind ca principal scop sprijinirea activitatii fotbalistice. Numai ca, tot astazi, cenzorii Gheorghe Vladau si Mihai Naie sint hotariti sa ceara o noua majorare de capital, prin asocierea in participatiune cu persoane fizice. Sedinta AGA astazi ar trebui sa insemne, practic, o confruntare directa intre actualul presedinte Eugen Hutu si asociatul sau, Vasile Caraian, omul care revendica sefia societatii.
Scurt istoric
Pentru a intra in atmosfera "Afacerii Foresta", se cuvine sa facem o scurta prezentare a principalelor momente ce au dus la implicarea personala si financiara a mai multor oameni importanti ai Sucevei, si nu numai. Dupa ce a adus Foresta din Divizia C in A, si de la Falticeni la Suceava, Eugen Hutu a solicitat sprijinul autoritatilor locale pentru ca echipa de fotbal sa se poata mentine in primul esalon fotbalistic al tarii si sa devina o formatie a intregului judet. Consiliul Local Suceava ia act de solicitarea acestuia si, in baza unei hotariri din 15 ianuarie 1999, a dispus "participarea municipiului Suceava la Constituirea SC Nord Club Foresta SA, cu un aport la capitalul social constind in valoarea de folosinta a terenului si spatiilor comerciale din Bazar si a 100 spatii pentru publicitate". O luna mai tirziu, NC Foresta capata personalitate juridica, efectuindu-se si predarea propriu-zisa a aportului in natura al Consiliului Local. Mai exact, Bazarul, cu ale sale resurse financiare, trecea in grija lui Eugen Hutu, devenit presedintele societatii comerciale nou create. De aici incepe tot scandalul. Bazaristii, se constituie intr-o forma de asociere, condusa de catre Genilone Sfelca, si apoi incep sa atace pe cale juridica legalitatea constituirii SC Nord Club Foresta SA. Dupa un sir lung de procese si de implicari politice, inclusiv presiuni ori momeli de tot felul, Curtea Suprema de Justitie stabileste ca municipalitatea nu poate intra intr-o forma de asociere aducind ca aport de capital un domeniu public, si, prin urmare, N.C. Foresta, ca firma, se afla in afara legalitatii.
Bani imputati
Pe fir a intrat intre timp si Curtea de Conturi, care are se ocupa de modul in care este gestionat banul public. Si cum ban public este si cel rezultat din chiriile si taxa de intrare in bazar, Camera de Conturi Suceava a trimis un procuror financiar pentru a constata cu ce suma a fost prejudiciat bugetul local si cine se face vinovat de aceasta. Procedind la calcularea veniturilor neincasate din "Centrul Comercial Bazar", in perioada 1 martie 1999-30 noiembrie 2000, controlorii financiari au stabilit ca, prin cedarea dreptului de folosinta a terenurilor si spatiilor comerciale din bazar, municipiul Suceava a fost prejudiciat de venituri importante, care insumau 7.002.097.830 lei, la care se adauga majorarile de intirziere aferente. Potrivit raportului intocmit de catre procurorul financiar si inaintat Colegiului Jurisdictional al Camerei de Conturi Suceava, raspunzatori sint Constantin Sofroni, primar in perioada 1992-1996, Marian Ionescu, actualul primar, in solidar cu acestia fiind si consilierul juridic al Primariei, Mihai Stan, aflat acum in arestul Politiei sub acuzatia de trafic de influenta. Astfel, tandemului Sofroni-Stan i se imputa neaducerea de venituri la bugetul local in suma de 5,3 miliarde lei, precum si majorarile corespunzatoare pentru intirzieri, iar echipei Ionescu-Mihai Stan, 1,6 miliarde lei, plus penalitatile aferente.
Plingere penala impotriva lui Eugen Hutu
La Parchetul de pe linga Curtea de Apel Suceava a fost depusa o plingere penala impotriva lui Eugen Hutu, presedintele Nord Club Foresta. Pentru a clarifica situatia juridica si financiara in care se afla SC Nord Club Foresta SA, unul dintre asociatii lui Hutu, Vasile Caraian, s-a adresat Ministerului Public, solicitind cercetarea penala a lui Hutu, sub invinuirea de savirsire a infractiunii de fals in declaratii. Simultan cu aceasta, s-a mai depus si o alta, impotriva a trei cenzori ai SC Nord Club Foresta SA, Alexa Pascu, Gheorghe Vladau Babii si Mihai Naie, printre capetele de acuzare fiind si cea de "exercitare ilegala a profesiei", abuz in serviciu contra intereselor publice, plingere ce a fost retrasa ulterior. Toata aceasta actiune se petrece in contextul in care printre asociatii N.C. Foresta se numara Eugen Hutu, ca persoana fizica ce detine 25 actiuni, Municipiul Suceava, reprezentat de catre primar, cu 289.060 actiuni, Bucuresti Bavaria 2000 (care in proportie de 50% apartine lui Hutu, cealalta jumatate SC MEGAROM STAR 94, al carei administrator este Vasile Caraian) cu 279.060 actiuni, Asociatia FC FORESTA Falticeni cu 10.000 actiuni, ADICOST cu 10 actiuni si REMCET, MIC IND si REPCOND cu cite 5 actiuni. In plingerea penala, inaintata parchetului de catre Vasile Caraian, administrator al SC MEGAROM STAR 94 SA, Eugen Hutu este invinuit de savirsirea infractiunii de fals in declaratii. Caraian sustine ca in urma unor grave abateri si depasirea unor competente in administrarea SC CLUB BAVARIA 2000 SRL, ai caror actionari sint MEGAROM STAR si Eugen Hutu, cel din urma ar fi adus prejudicii firmei. In baza sentintei civile 5005 din 25.09.2000, pronuntata de catre Tribunalul Bucuresti, s-a dispus suspendarea din functia de director general a lui Hutu. Suspendarea a fost confirmata ulterior si de catre Curtea de Apel Bucuresti. Potrivit plingerii penale inaintate Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava, "incepind cu data de 06.02.2001, Hutu Octav Eugen nu mai avea calitatea si dreptul de a reprezenta societatea fata de terti". "Ignorind total cele aratate, Eugen Hutu promoveaza actiune in instanta, pentru excluderea MEGAROM STAR 94 SA, in numele societatii Club Bucuresti Bavaria 2000 SRL, si semneaza in calitate de reprezentant legal, calitate pe care nu o mai avea. Intrucit au fost produse efecte juridice greu de eliminat imediat si cu consecinte grave in existenta si averea societatilor CLUB BUCURESTI BAVARIA 2000 si MEGAROM STAR 94 SA, putem considera ca au fost realizate conditiile ca fapta lui sa fie incadrata si sanctionata in conformitate cu prevederile articolului 292 din Codul penal, pentru savirsirea infractiunii de fals in declaratii, pentru care pedeapsa e de la 3 luni la 2 ani, sau amenda", afirma Vasile Caraian.
Ce va fi astazi?
Asa cum spuneam, astazi ar trebui sa se intruneasca AGA SC Nord Club Foresta. Adica toti actionarii sa se prezinte pentru o discutie clara asupra viitorului Forestei. Atit ca echipa de fotbal, cu sanse de revenire in primul esalon fotbalistic al tarii, cit si ca societate comerciala. Din declaratiile celor ce-si vor disputa intiietatea in cadrul societatii, reiese ca atit Hutu, cit si Caraian, vor numai binele firmei, pentru ca echipa de fotbal sa aiba o evolutie cit mai buna, sa revina in Divizia A si chiar sa fie onorata promisiunea facuta de catre primarul Sucevei, Marian Ionescu, in timpul campaniei electorale, si anume ca municipiul sa aiba o formatie ce va evolua in Cupa UEFA. Pe scurt, confruntarea dintre Hutu si Caraian va fi directa, cei doi aflindu-se fata in fata, dupa mult timp, raminind ca dupa ce isi vor expune toate argumentele juridice, economice sau de alta natura, sa fie luata o hotarire de care va depinde soarta fotbalului sucevean de performanta. (Vichenti COSMA)

Comentarii