Construind SUPERMAG DIVERSITAS, patronul Ion Lungu si-a batut joc de lege

marți, 17 iulie 2001, 23:00
4 MIN
 Construind SUPERMAG DIVERSITAS, patronul Ion Lungu si-a batut joc de lege

Societatea SC SUPERMAG DIVERSITAS SRL Marginea, apartinind patronului Ion Lungu, cunoscut deja ca administrator al unei firme care a pagubit statul cu aproape 6 miliarde de lei, a mai fost in atentia "Monitorului" acum citeva luni, cind un cetatean din Radauti a reclamat ca terenul pe care si-a construit firma lui Lungu centrul comercial de la intrarea in municipiul Radauti ii apartine de drept.
Practic, radauteanul Constantin Ilisoi se lupta de mai bine de zece ani prin tribunale sa-si recupereze cei 77 de ari de teren situat la intrarea dinspre Suceava in municipiul Radauti, teren care, aflat inainte de colectivizare pe raza comunei Volovat, a intrat ulterior in administrarea municipiului Radauti, odata cu constituirea fostului IAS, actuala SC BOGDANIA Radauti. Desi toate documentele atesta faptul ca dreptul de proprietate asupra parcelei in discutie apartinea lui Constantin Ilisoi, Primaria Radauti l-a atribuit unei alte persoane, care nu avea nici un drept pentru acea suprafata, pe nume Vera Halus, ea obtinind si titlu de proprietate pentru terenul in discutie. Desi titlul a fost atacat in instanta de proprietarul in drept – Constantin Ilisoi, Vera Halus a vindut terenul in cauza lui Ion Hintar – actualul patron Ion Lungu, care si-a schimbat numele in urma casatoriei, luindu-l pe cel al nevestei din motive deocamdata necunoscute. Ion Hintar – Lungu a construit pe acel amplasament un mare centru en-gross – SUPERMAG DIVERSITAS.
Interesant este ca Constantin Ilisoi a cistigat la Radauti procesul pentru anularea titlului de prorietate emis pe numele lui Vera Halus. Apelul inaintat de aceasta la Tribunalul Suceava i-a dat insa cistig de cauza, pe rol fiind acum recursul inaintat de Ilisoi la Curtea de Apel Suceava. Tot la Radauti, Ilisoi a cistigat si procesul intentat Primariei municipiului, pentru punere in posesie, dar a pierdut recursul inaintat ulterior la Tribunalul Suceava. In sfirsit, Constantin Ilisoi a cistigat la Radauti si procesul inaintat pentru anularea contractului de vinzare-cumparare pentru terenul in cauza dintre Vera Halus si SUPERMAG DIVERSITAS, a pierdut de asemenea recursul la Tribunalul Suceava iar Curtea de Apel a trimis dosarul spre rejudecare la Radauti. Aceasta este, pe scurt, istoria conflictului patrimonial vizind terenul de la Podu Vladichii, pe care Ion Lungu, fost Ion Hintar, si-a construit angroul.
Consiliul Judetean, sustinator asiduu al cauzei lui Ion Lungu
Interesul pentru acest caz a crescut in momentul in care s-a aflat ca Curtea de Apel Suceava a dispus in 27 octombrie 2000 sistarea lucrarilor de constructie efectuate de firma cumparatoare a terenului. Este de la sine inteles ca patronul societatii nu a luat in considerare sistarea dispusa si a continuat constructia depozitului, fara nici o jena.
Este important, in acest moment, sa facem o trecere in revista a demersurilor efectuate de Ion Lungu-Hitar, pentru a-si legaliza investitia demarata inca din anul 1998.
Astfel, in 21 mai 1998, dupa ce patronul SUPERMAG DIVERSITAS s-a adresat Consiliului Judetean, acesta din urma a solicitat Consiliului Local Radauti avizul pentru amplasare constructie hala in extravilanul municipiului Radauti. In data de 3.06 1998, Consiliul Local Radauti comunica avizul nefavorabil pentru executarea respectivei constructii, pina la finalizarea Planului de Urbanism General si a Regulamentului de Urbanism General.
Dupa mai bine de un an si jumatate, in 4 februarie 2000, Consiliul Judetean Suceava emite certificatul de urbanism cu numarul 23 din 4 februarie 2000, in vederea autorizarii constructiei unui depozit marfuri industriale si autoservice pe terenul in discutie. Interesant este ca de-abia pe 22 februarie 2000, Consiliul local al municipiului Radauti aproba Planul de Urbanism General si regulamentul aferent, prin care zona in care investitia initiata de Ion Lungu-Hintar se profila deja, in baza Planului de Urbanism Zonal intocmit de Consiliul Judetean Suceava. In sfirsit, in 17 octombrie 2000, SC SUPERMAG DIVERSITAS solicita Consiliului Local Radauti si obtine de altfel, certificatul de urbanism nr. 222 pentru autorizare constructie depozit marfuri industriale, autoservice si platforma betonata.
Regula de aur – intii construiesti si apoi umbli dupa autorizatii
Daca interpretam normal aceasta evolutie a solicitarilor si raspunsurilor date de organele abilitate, in speta Consiliul Judetean si Consiliul Local al municipiului Radauti, se pot ridica mai multe semne de intrebare asupra modului in care a fost tratata firma lui Ion Lungu – Hintar de catre institutiile amintite. Mai intii, Consiliul Judetean, a emis certificatul de urbanism fara a tine cont de raspunsul negativ al Consiliului Local Radauti. Mai apoi, la numai doua saptamini de la emiterea certificatului de urbanism, Consiliul Local al municipiului Radauti se conformeaza si aproba Planul de Urbanism General, in baza Planului de Urbanism Zonal intocmit de Consiliul Judetean. Pe de alta parte, la numai 10 zile dupa ce Consiliul Local al municipiului Radauti a emis certificatul de urbanism, Curtea de Apel Suceava a emis decizia de sistare a constructiei, necontestata nici in momentul de fata la vreo instanta superioara, care nu a fost desigur luata in considerare, nefiind pusa in aplicare. In tot acest timp, la Podu Vladichii s-a construit de zor, fara autorizatie si fara sa fie tras cineva la raspundere pentru aceasta. In fapt, atunci cind SUPERMAG DIVERSITAS a obtinut in sfirsit autorizatie de constructie, constructia depozitului era aproape terminata. Cu trei luni in urma spuneam ca SUPERMAG DIVERSITAS este cladita pe nisipuri miscatoare si ne refeream numai la conflictul privind terenul pe care a fost construit centrul comercial de la intrarea in Radauti. In clipa de fata metafora poate fi extinsa la intreaga afacere, stiut fiind ca in urma unui control recent, Garda Financiara a gasit nereguli nenumarate la firmele patronate de Ion Lungu – Hintar.
Compartimentul de disciplina in constructii din cadrul Consiliului Judetean Suceava trebuie sa-si precizeze public pozitia fata de starea de legalitate a constructiei ridicate de SUPERMAG DIVERSITAS in municipiul Radauti. Persoane avizate sustin ca a contat foarte mult faptul ca patronul firmei SUPERMAG DIVERSITAS este din Marginea, cum este de altfel si o persoana cu functie de raspundere din Consiliul Judetean Suceava. (Neculai ROSCA, Florin COTOS)

Comentarii