Cosmarul intretinerii

miercuri, 02 august 2000, 23:00
6 MIN
 Cosmarul intretinerii

Datoriile la intretinere continua sa apese greu pe umerii locuitorilor Sucevei, dar si pe cei ai societatilor prestatoare de servicii, respectiv pe umerii CET-ului si ai ACET-ului. Pe de o parte sint zecile de mii de beneficiari suceveni, care pe zi ce trece o duc tot mai greu, iar pe cealalta parte unitatile ce nu doresc decit sa-si incaseze contravaloarea unui serviciu prestat si care, desi trebuie platit s-a transformat in ultimii ani in adevarata filantropie. S-a creat asfel un cerc vicios din care parca nu mai au scapare nici producatorii, nici beneficiarii.
500 de mii de lei venit lunar la familia cu cele mai mari datorii
Familia lui Simion Visinar din cartierul Obcini este cel mai mare datornic din Suceava, cu peste 26 de milioane de lei de achitat la intretinere . Ei nu si-au achitat cheltuielile comune de circa trei ani de zile, si cu siguranta, dupa cum ne-a declarat capul familiei, nu o va face nici de acum in colo. Familia locuieste intr-un apartament proprietate de stat cu patru camere in care saracia si mizeria si-au facut de mult culcus. In casa traiesc aproximativ zece persoane, parintii si opt copii, iar venitul lunar salta putin peste 500 de mii de lei, provenind din doua ajutoare sociale si doua alocatii pentru copii. Am spus aproximativ, pentru ca, atunci cind i-am vizitat copiii cei mari se imprastiasera prin oras pe motiv ca sint prea multi in casa si nu au cu ce trai. Capul familiei, Simion, are 52 de ani si cam 50 de kilograme, dar poarta in el o revolta continua impotriva vietii mizere pe care o traieste. El ne-a spus ca nu-si doreste decit "dreptatea" lui, cea care s-a spulberat odata cu sperantele ca va mai avea o casa a lui sau un loc de munca. Din ce ne-a mai povestit, Simion Visinar este convins ca Primaria a umblat mereu cu minciuni si nu l-a ajutat asa cum s-ar fi putut. " Copiii mei nu au drept de masa la Cantina de ajutor social, parca ar avea par de lup", a spus el cu amar.
Din 1995 este somer, dar nu si-a mai gasit nicaieri un loc de munca, nici macar "de rupt oasele". A mai muncit cu ziua la Statiunea experimentala pentru citeva traiste de cartofi sau pe santier. Acum 15 ani, Visinar a divortat, dar a cistigat in instanta cei patru copii rezultati din prima casatorie pe care i-a crescut cu ajutorul unei alte femei venita si ea cu doi copii. Din acest concubinaj au mai aparut inca doi copii, iar cel mai mic abia merge la scola in aceasta toamna. Mincarea acestor copii este obsesia lui Simion Visinar care ne-a spus:" Cind cistig pe undeva 40-50 de mii de lei, ma duc si cumpar trei kilograme de ulei, pentru ca fara el nu mai pot sa-i hranesc cu nimic. In rest parca ma tem sa iau ceva de mincare si chiar daca am 100 de mii in buzunar. De piine, ce sa mai zic… Ne-ar trebui in fiecare zi cam 5-6 piini, dar si la astea ar trebui sa tai felia subtire".
Despre suma de la intretinere, Simion Visinar ne-a marturisit ca ea atirna ca o ghiulea de gitul lui, dar nu are nici o posibilitate sa o plateasca. Cea mai neagra zi din viata lui a fost cind s-a prezentat la tribunal pentru neplata datoriilor la cheltuieli comune. El este constient ca, locuind intr-un apartament de stat este in pericol sa fie evacuat:" Singura posibilitate sint canalele. Imi iau copii si femeia si ma duc cu ei in canale daca ne dau afara, pentru ca de furat nu ma apuc". Pina acum trei zile familia Visinar a stat fara lumina electrica dupa mai bine de trei luni. Capul familiei ne-a mai marturisit ca aceasta perioada nu a fost nimic pe linga jumatatea de an din 1999 cind au stat la lumina luminarii cam sase luni de zile. "Muscat" de datorii din toate partile, Simion Visinar isi cauta in continuare dreptatea. Pentru ca a stat umar la umar in 1989 la Bucuresti cu revolutionarii ce au ajuns mai apoi presedinti si ministrii, el spera ca cineva dintre acestia, asezat pe unul din cele mai inalte jilturi politice ii va aduce pe tava, acum sau mai tirziu, dreptatea mult cautata.
Un apartament cu doua camere, 13 persoane si 24 de milioane datorii
In celalalt capat al Sucevei, in cartierul Burdujeni, apartinind de Asociatia nr.44, locuieste familia Ciornei Ilie. Tot intr-un apartament de numai doua camere traiesc 13 persoane, parintii si 11 copii, toti minori cu virste intre 1,5 si 17 ani, iar sase sint elevi. Casa mica si populata pina la ultimul centimetru este "bec" de curata. Singurul venit in afara alocatiilor copiilor este salariul tatalui, care, atunci cind il ia nu depaseste 1,5 milioane. Poate situatia familiei Ciornei nu este dintre cele mai disperate, dar ea a reusit sa acumuleze peste 24 de milioane datorii la intretinere, ea ne mai achitind nimic de peste doi ani. " Am plati daca am avea de unde, pentru ca e mai mare rusinea. Dar este greu de tot cu 13 guri si cu sase copii la scoala", ne-a spus mama celor 11 copii. Ea ne-a mai povestit ca pina si chiria de 200 de mii de lei pe luna este impovaratoare si ca de luna viitoare vor renunta si la telefon.
125 de miliarde datorii la intretinere
Listele de plata de la afisierele blocurilor din municipiul Suceava au inceput sa semene cu extrasele unor conturi din bancile elvetiene, iar CET-ul si ACET-ul produc energie termica si furnizeaza apa potabila cu materii prime pe datorie, amenintati la rindul lor ca vor ramine si fara acestea. Datoriile s-au ingrosat in ambele parti ajungind, intr-un mod hilar chiar sa semene. In timp ce are de incasat de la beneficiarii suceveni peste 95 de miliarde de lei, CET-ul are la platit furnizorilor aproximativ 85 de miliarde. Societatea de apa si canal (ACET) datoreaza 26,6 miliarde de lei, in timp ce ar trebui sa incaseze pentru serviciile prestate 27,6 miliarde de lei.
Alarmant in acelasi timp este faptul ca intr-un oras cu peste 110 mii de locuitori doar pensionarii isi fac platile cu scrupulozitate, in timp ce restul populatiei, au transformat datoriile intr-un credit nerambursabil. In timp ce Conel, Romtelecom sau Romgaz au dispus intodeauna de mijloace tehnice pentru sistarea pe apartamente sau la nivel de scari de bloc a serviciilor lor in caz de neplata, CET si ACET nu au inca la indemina aceste posibilitati. Intreruperea caldurii, a apei calde si chiar a celei reci pe asociatii de locatari, a ridicat pe buna dreptate, proteste in rindul sucevenilor care si-au facut mereu datoria fiscala fata de societatile mai sus mentionate si carora nu le-a picat bine sa sufere de privatiuni alaturi de cei cu datorii de milioane. O mare parte de vina ca circuitul banilor de la locatar la societatile prestatoare nu a fost cel firesc, a fost atribuita sefilor de asociatii care au preferat sa stocheze sumele in banci si sa nu achite la timp cheltuielile asociatiilor.
Este un fapt dovedit ca intre marii datornici, multi dintre ei dispun de resurse financiare, dar un gen de nesimtire sau siguranta ca nimeni nu-i poate sili la plata, i-a facut sa nu dea pe la caseriile asociatiilor cu lunile. Pentru altii in schimb, lideri incontestabili a ceea ce ziarul nostru a numit in toamna trecuta "Listele rusinii", plata macar partiala a datoriilor pentru intretinere va ramine o Fata Morgana. Apartamente in care vietuiesc familii cu 9,10 si chiar 13 membrii, unii cu o "ceata" de venit au adunat pe aceste liste debite de la 20 pina la 26 milioane de lei de apartament. Cu ajutorul tabelelor puse la dispozitie de conducerea ACET, ziarul nostru a intocmit un trist top al primilor zece datornici suceveni de la care doar bunul Dumnezeu va scoate vreun leu. Acesti zece mari debitori au reusit sa adune impreuna mai mult de 225 de milioane de lei. Fara a nominaliza familiile ce datoreaza sume imense la intretinere lista acestora in ordine descrescatoare arata astfel:
– 26.100.644(Asoc. 23+27 si 8+30 din Obcini)
– 25.216.814(Asoc. 44 din Burdujeni)
– 24.363.689(Asoc. 23+27 si 8+30 din Obcini)
– 24.166.506(Asoc. 44 din Burdujeni)
– 23.707.663(Asoc. 35)
– 21.523.094(Asoc. 23+27 si 8+30)
– 20.810.131(Asoc. 33)
– 20.116.416(Asoc. 44)
– 19.975.390(Asoc 23+27 si 8+30)
– 19.106.932(Asoc 33)
______________________________
Total 225.088.279
Alti citiva zeci de suceveni au datorii care depasesc 10 milioane de lei.(Daniela BEALE)

Comentarii