E mai ieftin sa traiesti decit sa mori

joi, 29 iunie 2000, 23:00
2 MIN
 E mai ieftin sa traiesti decit sa mori

O inmormintare, mai ales cea a unei rude care s-a dus la cele vesnice inainte de vreme, face o adevarata "gaura" in bugetul unei familii care, pe linga durerea de a fi pierdut pe cineva drag, trebuie sa indure si niste cheltuieli de multe ori inimaginabile. Spitalul Judetean percepe o taxa de 300.000 lei pentru o imbalsamare, iar daca familia doreste ca decedatul sa fie imbracat (machiat, aranjat) suma poate ajunge la 500.000 lei. Autopsiile care se fac la cerere costa 700.000 lei. Exista o traditie care inca se pastreaza si anume ca mortul se imbraca in haine noi, iar preturile la articolele de imbracaminte sint foarte variate. De exemplu, pretul unui costum barbatesc oscileaza intre 800.000 si 2.000.000 lei, iar pentru o tinuta de dama trebuie sa platesti aproximativ acelasi pret. Mai exista si alte accesorii, cum ar fi o pereche de pantofi care costa intre 200.000 si 500.000 lei. Un sicriu de brad costa intre 600.000 si 1.000.000 lei, pretul variind in functie de setul funerar cu care este imbracat sicriul, iar pentru unul de stejar se plateste intre 900.000 si 1.300.000 lei. Casa mortuara din Suceava inchiriaza doua sali pentru priveghi, practicind preturi cuprinse intre 150.000 si 200.000 lei pe zi. Cel mai greu de procurat, de multe ori chiar imposibil, este un loc in cimitir. Acesta costa intre 2.000.000 si 3.000.000 lei in cimitirul Pacea si intre 800.000 si 1.000.000 lei in cimitirul situat in cartierul George Enescu. Masina funerara costa si ea intre 200.000 si 300.000 lei, chiar daca distanta pe care o parcurge este de citiva metri.
Rinduiala bisericeasca ortodoxa prevede ca la o inmormintare sa se scoata din biserica intre 5 si 11 prosesii, la fiecare punindu-se cite un colac si un prosop. Persoanele care duc aceste prosesii trebuie platite cu o suma cuprinsa intre 30.000 si 50.000 lei de persoana. La slujba de inmormintare mai este nevoie de o coliva si un paos, pretul variind in functie de produsele ce se folosesc pentru preparare. Colacii si prosoapele reprezinta o cheltuiala importanta la o inmormintare.
Pretul piinii este in continua crestere, in momentul de fata un kilogram de piine costind aproximativ 15.000 lei, suma la care se adauga manopera, iar costul unui prosop variaza intre 10.000 si 40.000 lei bucata.
Cea din urma si cea mai mare cheltuiala este praznicul. Casa mortuara are o sala pentru praznice dar si aceasta costa 500.000 lei. Meniul este in functie de posibilitatile fiecaruia, dar de multe ori depaseste toate celelalte cheltuieli la un loc. (Cristina VIU)

Comentarii