Facilitatile pentru zona defavorizata Bucovina au devenit operationale

vineri, 30 iulie 1999, 23:00
2 MIN
 Facilitatile pentru zona defavorizata Bucovina au devenit operationale

acordarea facilitatilor celor care investesc in zona defavorizata se va face pe baza certificatului de investitor eliberat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est
Odata cu aparitia Normelor metodologice privind investitiile in zonele defavorizate, a devenit operationala posibilitatea ca investitorii din aceasta zona sa poata beneficia de anumite facilitati.
In afara de zona miniera Bucovina, care a intrat deja in aceasta categorie, din judetul Suceava, trei orase, Siret, Falticeni si Radauti, vor cere acest statut. Documentatiile necesare trebuie depuse la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est din Piatra Neamt, iar, dupa analiza studiilor, acestea vor fi trimise Agentiei Nationale pentru Dezvoltare Regionala. Conform precizarilor facute de Ovidiu Dontu, consilier juridic al Camerei de Comert si Industrie Suceava, facilitatile de care vor beneficia agentii economici care investesc in aceasta zona se acorda in baza certificatului de investitor, incepind cu data de 8 iulie a.c.
Certificatul se elibereaza la cererea agentului economic de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala in a carei raza de competenta teritoriala se afla sediul principal al agentului economic. Acest certificat de investitor va fi eliberat in termen de cel mult 15 zile de la data inregistrarii cererii. Agentii economici care, aflindu-se la inceputul activitatii, nu pot face dovada privind efectuarea investitiei, inceperea activitatii si crearea de noi locuri de munca, pot solicita eliberarea unui certificat provizoriu de investitor in zona defavorizata pentru cel mult 3 luni. Daca in aceasta perioada nu fac dovada indeplinirii conditiilor prevazute de ordonanta, sint obligati sa plateasca, respectiv sa restituie, contravaloarea tuturor facilitatilor de care au beneficiat.
Cererea pe care trebuie sa o intocmeasca agentul economic trebuie sa cuprinda: denumirea, sediul, codul fiscal, numarul de inmatriculare la Registrul Comertului, conturile bancare in lei si in valuta ale agentului economic; numele si prenumele administratorului, felul sau denumirea bunurilor pentru care se cere restituirea taxei vamale si valoarea taxei vamale care se cere a fi restituita, o declaratie pe propria raspundere ca bunurile pentru care se cere restituirea taxei vamale au fost folosite in activitatea proprie la fabricarea produselor finite si ca aceste produse au fost comercializate.Totodata, agentii economici care beneficiaza de facilitatile prevazute in Ordonanta sint obligati sa evidentieze extracontabil sumele de bani aferente fiecarei facilitati de care au beneficiat. (Mihaela MIHAI)
top Local news    

Comentarii