Falticeni – groapa de gunoi a sondelor de gaz din Medias

duminică, 02 aprilie 2000, 23:00
4 MIN
 Falticeni – groapa de gunoi a sondelor de gaz din Medias

Rampa de gunoi a municipiului Falticeni, dar mai ales evenimentele ce se petrec in ultimele luni in aceasta zona au stirnit nelinistea locuitorilor satului Soldanesti, situat la periferia orasului. Acestia au sesizat administratorul rampei de gunoi SC GOSCOM ca la inceputul lunii martie, mai exact 5 martie, au retinut si predat Politiei Falticeni pe soferul unei cisterne cu numar de inmatriculare de Sibiu, SB 04 JCH, care din vara anului 1999 transporta si depoziteaza in rampa substante de provenienta necunoscuta.
"Ce solutie transporta nu a putut spune"
Gheorghe Savu, cel care a luat initiativa bararii drumului cisternei in dupa-amiaza zilei de duminica, 5 martie, ne-a declarat: "Stiu de anul trecut, cind au venit 8 cisterne, prin septembrie – octombrie. Eu am pamint la rampa de gunoi si i-am intrebat pe soferi care este treaba. Ei au spus ca au adus balast la IGO (GOSCOM – n.r.) pentru treaba asta. Personal nu am vazut sa balasteze drumul spre ripa. In februarie, pe 27 sau 28, a venit o cisterna cu acelasi numar, dar cu alt sofer. I-am iesit in cale si l-am oprit, intrebindu-l ce face cu cisterna. M-a mintit ca merge pina in capat si intoarce, insa a plecat la rampa de gunoi. Acolo era unul care tinea oile la rampa, Nita Eugen. I-a dat 60.000 de lei ca sa descarce masina, dupa care au plecat. Pe data de 5 martie a venit iarasi. L-am oprit impreuna cu cinci vecini si am chemat politia care l-a luat cu tot cu cisterna. Soferul pe mine m-a mintit. Intii a spus ca aduce de la Bogata ceva de la sonda, pe urma de la Slatina si Valea Seaca. Luat mai tare, ne-a zis ca vine de la 300 km, de la Tirgu Mures. Ce solutie transporta nu a putut spune".
Gheorghe Savu a mai precizat ca: "Anul trecut se vorbea prin sat ca in gara Falticeni au venit citeva vagoane cu solutie si ne miram de ce trece atit de des cisterna la ripa. Cineva stie ceva. La Primarie i-am spus viceprimarului Apopei care a sunat la Mediu. Am vorbit din biroul viceprimarului cu sefa APM, care a promis ca trimite pe cineva. A venit si a obligat GOSCOM sa asigure zona cu paza si registru de poarta. Nu stiu daca au luat si probe".
Aceste transporturi au fost interzise
Surse din cadrul Politiei Falticeni au confirmat evenimentul de la inceputul lunii martie, precizindu-ne ca asupra soferului nu s-a luat la timpul respectiv nici o masura, intrucit acesta prezenta o foaie de parcurs cu destinatia Valea Seaca – Tarnita (haldele de steril) si ulterior Tarnita – Falticeni, invocind ca starea drumului spre prima destinatie nu permitea accesul in zona. Mai mult, nu a fost prins asupra faptului. Tot ceea ce a facut Politia Falticeni a fost sa anunte Agentia de Protectie a Mediului Suceava.
Contactata telefonic, directoarea APM Suceava, Valeria Ditoiu, ne-a declarat ca unitatea a fost sesizata pe 22 martie de viceprimarul Apopei Vasile si ca la fata locului nu s-a putut constata fapta reclamata de cei sase soldanesteni. Ea a precizat ca este vorba de ROMGAZ Medias, care transporta la Falticeni namol de sonda, desi pe foaia de parcurs era trecuta ca destinatie haldele de steril de la Tarnita. "Cu ani in urma aceste transporturi se faceau si la Falticeni si au fost interzise. Prin Legea mediului depozitarea se face numai in locuri autorizate. Namolul de sonda are caracter putin alcalin si poate prezenta un potential pericol doar daca prin depozitare, <cunoscute fiind si problemele rampei de gunoi respective>, poate antrena pe terenul din preajma si resturile menajere. Problema este ca nu am fost anuntati atunci cind s-au adus aceste namoluri", a incheiat Valeria Ditoiu.
Precizam ca la nici 100 de metri de locul in care satenii spun ca au fost depozitate substante suspecte curge piriul Moristii ce se varsa direct, fara a mai trece prin statia de epurare, in riul Somuz.
aMergind pe firul unei posibile afaceri, directorul general al SC GOSCOM, Mina Par, a negat orice implicare a furnizorului de utilitati. Societatea a sesizat politia locala luni, la o zi dupa producerea evenimentului prin adresa 1302, specificindu-se ca transportul nu este autorizat de SC GOSCOM. Mina Par a mentionat ca in vara anului 1998 un inginer, Pop Ionica, de la SC DAFORA SA Medias, a trimis GOSCOM-ului o adresa (3823/18.05.1988), prin care se oferea sa execute prestatii pentru societatea falticeneana, respectiv pietruirea drumului in contrapartida, GOSCOM urmind sa aprobe depozitarea la halda de gunoi a circa 30-40 vagoane detritus si fluid de foraj uzat.
In aceeasi zi, intre GOSCOM si DAFORA au mai circulat doua adrese privitoare la buletinul de analiza a celor doua substante, o a treia adresa fiind trimisa catre APM Suceava pentru aviz de mediu.
"Detritus este o roca dislocata din gaura de sonda in procesul de foraj. Nu este agent poluant. Fluidul de foraj utilizat la sonda este un fluid natural, dispersat in compozitie: apa de suprafata, argila (bentonita 15-20 % la litru) si lignit macinat. PH fluidului de foraj este intre 7 si 8 conform retelei de preparare", se arata in buletinul de analiza receptionat de GOSCOM.
In cele din urma, Agentia de Protectie a Mediului raspunde dupa o luna (adresa 2840 – 11.06.1998) ca nu este de acord cu depozitarea amintitelor substante pentru ca rampa de gunoi nu este corespunzator amenajata.
"In conformitate cu prevederile acordului de mediu 78/24.04.1998, pentru lucrarile de foraj la sonda de exploatare din localitatea Bogata, comuna Baia, detritul si fluidul de sonda va fi depozitat in incinta sondei, iar dupa finalizarea lucrarilor de exploatare intr-o halda de steril din sectorul minier", se arata in adresa APM.
"Noi nu am primit pe rampa nimic fara avizul meu. Oamenii se asteapta sa le pazim noi paminturile pentru ca, din cite am auzit, ceea ce s-a desartat s-a facut pe ogoarele lor si ar fi vorba de niste substante de la tabacariile din Tirgu Mures. Am cercetat rampa si nu au gasit nimic", a incheiat Mina Par. (Alexandru MITU)

Comentarii