Fintina-mormint din Radaseni a fost invinsa

miercuri, 05 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Fintina-mormint din Radaseni a fost invinsa

Astazi, trupul neinsufletit al fintinarului Ioan Irimia isi va gasi odihna crestineasca in cimitirul satului sau natal.
La ora 10.00 a zilei de ieri, in gradina lui Ioan Bocanci s-a asternut o liniste mormintala in rindul multimii prezente. Cei sase mesteri care au muncit cinci saptamini la rind in fintina au anuntat ridicarea decedatului la suprafata. Dupa citeva minute, trupul lui Ioan Irimia iese din fintina insotit de urletele de durere ale mamei Elena. Dupa inca doua ore in care medicul legist, Cornel Veselovschi, stabileste oficial cauza mortii: "Insuficienta cardio respiratorie acuta. Contuzie cerebrala grava cu fratura de baza de craniu", au loc ultimele pregatiri dupa care oamenii prezenti il pot vedea din nou pe Irimia inainte de a fi incredintat familiei. In urma ramin zeci de povesti cu finaluri stranii si imaginea celor aproape 100 de tone de piatra care l-au acoperit pe 1 iunie pe fintinar si care acum strajuiesc fintina-mormint.
"Nu ma mai intrebati altceva, pentru ca nu am cuvinte"
In multimea prezenta, sase persoane au parte de un tratament separat in fata camerelor de televiziune si a reporterilor. Este vorba de cei sase barbati care si-au lasat acasa grijile si familiile si au venit sa ajute: Vasile Liviu, Cristian Sibisan, Victor Glovicska – membri ai Clubului de Speologie "Miotys" – Lupeni si cei trei din satul Basarabi: Mihai Vasiliu, Grigore Ranca si Ionel Brinzila.
Victor Glovicska si Mihai Vasiliu par a fi cei mai afectati, mai ales ca au fost cei pe ai caror umeri a cazut ultima parte a misiunii executata cu ajutorul mastilor de oxigen la adincimea de 35 de metri. "Niciodata nu am patit asa ceva. Prima oara folosesc masca, nu mi-e rusine sa zic. Nu ma mai intrebati altceva pentru ca nu am cuvinte. Este greu", a declarat Victor Glovicska.
In alta parte Cristian Sibisan prezinta filmul ultimei parti a misiunii: "Ieri pe la 14.30 (marti n.r.), dupa ce am mincat, am intrat in fintina sa mai scoatem piatra. Am luat citeva si am dat de capul lui Irimia. Era in picioare, lipit de unul din peretii fintinii".
Concluzia ii apartine presedintelui C.S. Miotys, Liviu Vasile: "Nici acum nu avem nici o pretentie. Ajutorul a fost din inima. Trebuia sa ajutam un om necajit si l-am ajutat. L-am scos afara si trebuie sa aiba si el o inmormintare crestineasca. Oricum, a avut un curaj nemaipomenit. Sa te lasi la 40 de metri numai cu o fringhie de grosimea degetului, iti trebuie curaj pentru asa ceva. Curajul nostru conteaza putin". Intrebat ce o sa faca de acum incolo, Liviu Vasile a raspuns: "O sa somam in continuare. Nici o pretentie de la rudele decedatului. Daca ne-ar ajuta statul sau altcineva, am fi de acord, dar de la rudele decedatului in nici un caz. Nu accept eu, pentru ca inima mea spune nu. Ati vazut ce jale si durere a fost cind l-am scos afara".
"Preotul Irimescu a umblat cu ruga pe la cine a stiut"
Numele parintelui Petru Irimescu si al Bisericii sale a fost cel mai des pomenit spre multumire. "Nu stiu cum ne descurcam fara el. Dumnealui a umblat cu ruga pe la cine a stiut. Fara el si cei trei baieti din Lupeni nu stiu cum ne descurcam. Ceream ajutor si ni se spunea <te duci la cutare>, cind ajungeam <pai nu mi-a dat ma telefon, la revedere>", a declarat Mihai Vasiliu.
In cele din urma fratele lui Ioan, Alexandru Irimia a multumit tuturor celor ce i-au venit in ajutor. "Prin intermediul dumneavoastra multumim celor care ne-au ajutat, parintelui Irimescu, baietilor, intreprinderilor care au incercat sa ne ajute cit de putin. Multumesc televiziunii si presei pentru ca ati venit si ati popularizat cazul".
Preotul Petru Irimescu ne-a informat ca biserica si enoriasii sai intentioneaza sa ajute numeroasa familie lasata in urma sa de Ioan Irimia de fiecare data la sarbatori. Nu vor fi uitati nici cei sase oameni care au venit sa ajute si in special cei trei mineri care dupa cum ni s-a spus se lovesc la ei acasa cu problemele zilelor actuale: toti sint someri.
Piatra sub care s-a jertfit Ioan Irimia va fi folosita la fundatia bisericii Spitalului Municipal
Autoritatile locale nu au facut nimic pentru a grabi actiunile de salvare desfasurate la Radaseni. Dupa cum am prezentat anterior, inainte de alegerile din 4 respectiv 18 iunie, fostul executiv al Primariei Radaseni nu a catadicsit nici macar sa se prezinte la fata locului pentru a constata evenimentele. Abia noul primar, Paul Bulhlea, a intreprins cite ceva, plecind de la ajutorul banesc acordat bisericii – care a mediat tratativele pentru obtinerea materialelor necesare: cherestea si platbanda metalica de la citeva unitati economice din Suceava – si continuind cu alimentele si apa minerala impartite celor sase mesteri.
O actiune similara a intreprins Prefectura Suceava si a avut ca rezultat ajutoare primite de la BERMAS SA, FORESTFALT Falticeni, ROMUPS si MES. Costurile scoaterii la suprafata de la 39 metri adincime au fost estimate la 45 milioane de lei. Jertfa lui Ioan Irimia nu va fi uitata prea curind, o parte din piatra care i-a adus moartea urmind a fi asezata la temelia unui viitor lacas bisericesc, ce se va ridica in curtea Spitalului Municipal Falticeni. (Alexandru MITU)

Comentarii