Leii bolnavi de singuratate

vineri, 04 septembrie 1998, 23:00
4 MIN
 Leii bolnavi de singuratate

Gradinile zoologice au reprezentat dintotdeauna un deosebit punct de atractie pentru aproape toate categoriile de virsta, dar cu precadere pentru copii. Gindindu-se la acest lucru, dar avind in vedere si marea sa dragoste pentru animale, Pastorel Macoveiciuc, directorul SC PSIP SA, un sucevean plin de idei, a avut in urma cu doi ani initiativa achizitionarii unor animale salbatice, care sa constituie zestrea vie a unei mini-gradini zoologice. A inceput, bineinteles, cu regele animalelor si, cu o suma modica, a adus o familie de lei. Asa se face ca, de la data de 9 septembrie 1996, leul Gimi si "soata" sa, leoaica Elsa, au inscrisa, pe "buletinele de identitate", in dreptul domiciliului, urmatoarea adresa: sera numarul doi, apartinind SC PSIP SA Suceava, pe soseaua care merge spre Burdujeni.
"Am adus acesti lei pentru ca imi sint foarte dragi animalele si, totodata, din dorinta de a-i bucura pe cei care nu au alta posibilitate de a vedea vreun animal salbatic. Nu ne-am gindit nici o clipa la imbogatire pe spinarea leilor si, ca urmare, am stabilit, chiar de la inceput, ca intrarea sa fie libera", ne-a informat Pastorel Macoveiciuc, director la SC PSIP SA Suceava. La vremea cind a fost achizitionata, de la Gradina Zoologica din Oradea, pentru perechea de lei, in virsta de un an si jumatate, societatea suceveana a achitat suma de doua milioane de lei, ceea ce, asa dupa cum afirma Pastorel Macoveiciuc, insemna atunci cam 20% din valoarea autentica.
In ziua vizitei noastre la "sera cu lei", doar leoaica a fost ceva mai activa, mai cu seama ca vreo citiva muncitori de prin preajma se distrau tragind-o de coada sau gidilind-o. A miriit plictista de vreo citeva ori la ei, a coborit de pe marginea de beton a tarcului incercind sa-si trezeasca vecinul de cusca, dar in zadar. Leul, plictisit si profitind din plin de razele soarelui de toamna care-l incalzeau destul de bine, nu s-a sinchisit decit sa ridice capul, la un moment dat, pentru ca in clipa urmatoare sa se tolaneasca linga resturile de pene si de mortaciuni inaripate ce zaceau intr-un colt al custii. Desi satule, ambele feline aveau un aer trist, bolnavicios. Dar nu e vorba de o boala ca oricare alta, ci mai mult suferinta din cauza singuratatii. Izolati in "sera", intr-un loc oarecum ferit de ochii sucevenilor, si fara a li se fi facut prea mare publicitate, cei doi lei tinjesc dupa vremurile de odinioara, cind intr-o adevarata gradina zoologica mai aveau sumedenie de companioni. Aici, insa, situatia este cu totul alta.
In exil
"Casa" leilor este reprezentata de un imens tarc (avind o suprafata de aproximativ 50 de mp) suprainaltat cu un grilaj de circa 3 metri, in care leii se pot plimba linistiti ori de cite ori doresc. De asemenea, avind in vedere ca aici clima este cu mult diferita fata de cea cu care sint obisnuite aceste feline, le-a fost amenjat si un spatiu de odihna acoperit, special pregatit pentru zilele in care capriciile naturii se fac destul de puternic simtite. In ceea ce priveste hrana, la inceput, leii au fost ghiftuiti cu tot felul de produse oferite cu generozitate de conducerea societatii Avicola Suceava. Cum, insa, orice minune tine trei zile, nici traiul bun al leilor nu a durat prea mult. Vizitatorii s-au rarit rind pe rind, prea putini incumetindu-se sa ajunga in Burdujeni, pentru a admira doar doi lei, in ciuda faptului ca la intrare nu este perceputa nici o taxa, iar hrana a inceput sa se imputineze. Exista, insa, si oameni cu suflet, care, intelegind dificultatile cu care se confrunta societatea in procurarea hranei au hotarit sa contribuie cu cit pot pentru a le oferi leilor un trai cit de cit decent. "Aproape zilnic vin oameni de pe la diferite societati de prelucrare a carnii, pentru a le aduce mincare leilor. Fel de fel de bucati de carne, de oase, resturi de salam. Insa baza, in ciuda a ceea ce s-a auzit prin oras, tot cei de la Avicola o reprezinta. De doua trei ori pe saptamina, de la aceasta societate se aduc gaini moarte ca nu le mai stim de capat. Uitati numai ce au leii in tarcul lor, sint satui de atitea mortaciuni", ne-a precizat una din angajatele serei in curtea careia se afla cusca leilor. Nici la capitolul "asistenta medicala" leii nu o duc mai bine, neavind un medic stabil. "Le face tratament cite un veterinar cu inima buna si cu dragoste de animale, dar nu oficial. Asta este, insa, nu avem ce face, pentru ca acestia sint banii de care dispunem", a adaugat Pastorel Macoveiciuc.
Totodata, el a precizat ca, in curind, spera ca visul sau cu infiintarea unei minigradini zoologice sa prinda contur si atunci lucrurile sa fie diferite. Astfel, fara a anunta vreo data precisa, directorul SC PSIP SA Suceava a afirmat ca miniparcul se va imbogati cu inca vreo citeva familii de animale, a caror, rasa, de asemenea, nu a vrut sa o divulge. Am putut observa, insa, citeva custi, care, desigur, prin forma lor ne-au atras atentia. Angajatii de la sera ne-au explicat, foarte mindri, ca acestea urmeaza sa adaposteasca citeva vipere, care, asa dupa cum ne-a informat ulterior Pastorel Macoveiciuc, vor fi procurate de prin zona Vatra Dornei. (Liana SAVESCU)

Comentarii