Marea canonizare de la Slatioara

duminică, 27 iunie 1999, 23:00
5 MIN
 Marea canonizare de la Slatioara

Valuri de crestini ortodocsi de rit vechi, sositi de pretutindeni, s-au revarsat incepind de simbata seara spre satul Slatioara, situat chiar sub poala muntelui, spre a asista la unul dintre cele mai mari evenimente cu care se poate confrunta o comunitate religioasa, si anume, ridicarea la "rang" de sfint a unui credincios pentru care viata intru mintuire a insemnat chiar ratiunea de a trai. La manastirea Slatioara, care este si sediul Mitropoliei de Rit Vechi din Romania, credinciosii s-au adunat pentru a lua parte la canonizarea fostului mitropolit Glicherie, care a trecut in lumea dreptilor la data de 15 iunie 1985.
Si pentru ca evenimentul a fost, intr-adevar, unul de o insemnatate cu totul si cu totul aparte, au venit sa se bucure de el si prelati din intreaga lume. Episcopi din America, Grecia, Italia, Bulgaria, Franta, Australia, Gruzia au sosit sa ia parte la canonizare, insotiti de delegatii extrem de numeroase.
Slujba, oficiata de un impresionant sobor de arhierei si preoti (aproximativ 80), a inceput inca de la primele ore ale diminetii, dupa ce majoritatea credinciosilor prezenti au avut ocazia sa se inchine la racla cu moastele fostului mitropolit Glicherie. Intr-un glas au fost rostite rugaciuni, intr-un glas au fost inaltate cintari bisericesti, in dangat de clopote. La finalul slujbei, intreaga adunare, in fruntea careia se aflau arhiereii, preotii si calugarii purtind pe brate racla cu moastele Sfintului Glicherie, au participat o procesiune in jurul bisericii, dupa care racla a fost depusa la locul sau din biserica.
"Ne-am pregatit dupa putere, dar nu credem sa fie credincios care sa fi pasit in manastirea noastra si care sa nu fi primit macar hrana spirituala daca nu si trupeasca. Ne bucuram ca ne-a ajutat Dumnezeu sa implinim ceea ce am asteptat de doi ani si ne rugam in continuare pentru pace si sanatate si intelegere intre toate popoarele acestui pamint", a precizat IPS Vlasie Mogirzan, mitropolitul Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi din Romania.
Minunea de la Slatioara
La vremea cind mitropolitul Glicherie se savirsea dintre cei vii, in urma cu 14 ani, nimeni nu se gindea la faptul ca el va ajunge sa fie sanctificat. Lucrul acesta a fost hotarit abia in anul 1997, cind, din intimplare, citiva calugari care faceau curatenie in biserica manastirii au simtit ca din dreptul criptei unde era depus mitropolitul razbatea miros de tamiie si mir. Atunci, impresionati de descoperirea facuta, calugarii de la Slatioara au hotarit sa-l dezgroape pe mitropolit. Asa au ajuns sa vada ca osemintele fostului mitropolit Glicherie nu aveau, nici pe departe, aspectul specific tuturor resturilor pamintesti ale mortilor, ci, dimpotriva, erau albe, curate si frumos mirositoare, ceea ce i-a convins ca este vorba despre un semn divin.
"Dezgroparea s-a produs intr-o miercuri, dar vestea s-a raspindit extraordinar de repede. Ne-am trezit, dupa numai o zi cu o multime de credinciosi dornici sa vada <minunea> de la Slatioara. Noi voiam sa-l sanctificam pe mitropolitul Glicherie, dar formalitatile erau extrem de anevoioase si asa ca tot atunci ne-a venit ideea de a-i expune moastele intr-o racla, pe care am asezat-o timp de mai multe zile in curtea manastirii. Asa au ajuns toti credinciosii sa se inchine si sa se roage la racla, dupa care am depus moastele intr-un loc special amenajat in biserica, chiar pe lespedea ce acoperea mormintul mitropolitului Glicherie", ne-a povestit IPS Vlasie Mogarzan, actualul mitropolit al Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi din Romania.
Tot atunci, calugarii de la Slatioara au procurat vesminte lucrate in fir de aur si argint, au sculptat o racla in lemn de stejar careia i-au facut un capac din sticla si au depus moastele spre slava si cinstirea tuturor credinciosilor. Profitind si de vremea superba, la slujba oficiata cu acel prilej de un sobor de circa 50 de preoti, in frunte cu mitropolitul Vlasie Mogarzan, s-au adunat citeva zeci de mii de credinciosi veniti din mai toate colturile tarii.
O viata inchinata lui Dumnezeu
Asa dupa cum isi amintesc toti cei care l-au cunoscut, mitropolitul Glicherie a fost unul dintre cei mai buni calugari care au vietuit vreodata la Slatioara. Nu a renuntat niciodata la credinta sa, nu a mincat carne niciodata, iar in timpul posturilor minca doar o singura data in zi. Dintre semnele si bataile primite ca urmare a nestramutatei sale credinte, a avut o rana ale carei dureri a fost nevoit sa le suporte timp de 49 de ani. "Fusese batut la Radaseni, de politisti, cu patul armei, dupa care a fost tiriit printr-un gard de sirma ghimpata, ruginita. Una din ranile de atunci nu i s-a mai vindecat niciodata", a adaugat mitropolitul Vlasie Mogarzan.
Din datele pe care ni le-au impartasit calugarii mai batrini de la Slatioara si din povestile lor am reusit sa inchegam si un fel de portret al celui recent canonizat. Astfel, fostul mitropolit Glicherie Tanase s-a nascut in anul 1890 si, dovedind o mare dragoste fata de Dumnezeu, inca de mic a imbratisat viata monahala. In 1924, odata cu reforma calendarului bisericesc, o mare parte a poporului si clerului, mai cu seama cei din Nordul Moldovei, nu au acceptat noile reguli. La fel s-a intimplat si cu circa 30 de calugari de la Manastirea Neamt, intre care se afla si Glicherie. Fostul mitropolit de atunci al Moldovei, Pimen Georgescu, in ideea de a-l indupleca, l-a numit staret al schitului Pokrov, tinind de Manastirea Neamt. N-a renuntat, insa, la credinta sa si de aceea a fost alungat din manastire, luind calea satului Vinatori (Neamt), unde a infiintat prima biserica de rit vechi.
"In septembrie 1936, in timpul unei slujbe oficiate la Piatra Neamt, politistii au deschis foc si au omorit citeva persoane, fapt ce a determinat arestarea parintelui Glicherie. A fost dus la Bucuresti si condamnat la moarte. Facea parte dintr-un lot de 200 de condamnati, dintre care 100 chiar au fost ucisi. La citeva minute dupa executia acestora, insa, ca urmare a faptului ca sotiei ministrului de interne de pe atunci i se aratase in vis Maica Domnului, celorlalti 100 de detinuti, intre care si parintele Glicherie, le-a fost comutata pedeapsa", a mai spus mitropolitul Vlasie Mogirzan. Incepind din anul 1946 si pina cind Dumnezeu l-a chemat la ceruri, parintele Glicherie a ridicat peste 40 de lacasuri de cult. In anul 1953 a fost sfintit episcop, de catre mitropolitul Galaction, cel caruia i-a si succedat la scaunul de Prim Ierarh, in anul 1968. (Liana SAVESCU)

la inceput | Stiri locale
Monitorul –Stiri Nationale –Financiar –Privatizare –Sport –Bomba opinii –Editoriale –Comentarii –Features –Interviuri –Forum

Stiri Locale Iasi Suceava Botosani Piatra-Neamt Bacau Vaslui Focsani Braila Galati Chisinau Cluj Brasov Sibiu

 

Comentarii