Natura moarta cu eroi, vaci si oi

luni, 26 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Natura moarta cu eroi, vaci si oi

Ca orice oras care se respecta, si Vatra Dornei are un Cimitir al eroilor. Situat mai spre marginea orasului, cu gardul lipsa pe trei dintre laturi, cimitirul a devenit un loc preferat de animalele din gospodariile din zona, acestea mai gasind pe ici, pe colo cite ceva de pasunat. Administrarea cade in sarcina primariei locale, care deja are un buget destul de limitat. Astfel, ingrijirea acestei zone in care odihnesc, in morminte separate sau "la comun", cei care, fara fals patriotism, au murit pentru tara, a fost privita de edilii locali ca o cheltuiala care se poate amina. Numai ca militarii in rezerva si retragere, constituiti intr-o Uniune nationala cu multiple filiale, nu impartasesc deloc aceeasi opinie si sunt hotariti sa reclame semenilor respectul cuvenit celor care au murit pentru cea mai dreapta si nobila cauza- libertatea neamului. Asta, cu atit mai mult cu cit zona Dornelor a fost teatru de razboi in 1848, 1877 si in cele doua razboaie mondiale. Un membru al biroului de conducere al Uniunii nationale a cadrelor in rezerva si retragere, filiala Vatra Dornei, Petru Taranu, povesteste ca cimitirul a fost infiintat de unul dintre primarii orasului Vatra Dornei, Stefan Forfota, in Padurea Miristii, in a doua jumatate a lunii noiembrie a anului 1916. O subunitate romina de lupta ar fi primit ordin sa cerceteze zona Birnarel. A fost o batalie care a dus la multe jerfe umane si oamenii locului au hotarit sa-i ingroape crestineste pe cei cazuti. A fost momentul cind Stefan Forfota, cu permisiunea comandamentului austro-ungar, a mobilizat oamenii la stringerea cadavrelor si a infiintat un cimitir al celor cazuti in lupta. Numarul mortilor a fost marit si de civilii care au participat la stringerea cadavrelor. In ciuda acordului cu austro-ungarii, acestia au deschis focul asupra civililor, multi dintre acestia fiind ucisi. Primarul Forfota a platit cu destituirea din functie si trimiterea in lagar initiativa privind cimitirul. Oamenii locului au pus mormintelor cruci albe de mesteacan, unele cu numele celor cazuti, altele cu simbolica denumire "erou necunoscut". La acea vreme, cimitirul se bucura de o atentie deosebita din partea dornenilor.
Dupa profesorul de istorie dornean Adrian Ivianu, aici nu ar fi fost ingropati numai romani. El afirma ca in anul 1918 doua trenuri mortuare au adus cadavrele a 1400 de soldati si ofiteri italieni cazuti in lupte. Dornenii ar fi facut un mormint comun pentru soldati si separate pentru ofiteri. In 1920, spune profesorul Ivianu, guvernul italian ar fi trimis pe un anume Giuseppe Vespasiani pentru a se ocupa de deshumarea si repatrierea cadavrelor. Actiunea a durat 6 luni dar la numai trei zile de la ultima dezgropare Vespasiani ar fi fost lovit de o boala necunoscuta. Unii contemporani cu evenimentul spun ca ar fi fost ciuma, ca pedeapsa ca a tulburat odihna mortilor.
Respectul de care s-a bucurat Cimitirul eroilor in primii ani ai existentei sale este probat si de ridicarea, in 1935, a unei troite de stejar pe locul unde se afla groapa comuna, de catre aripa tinara a Cercetasilor. Ultimii ostasi romani inmormintati aici au fost cei din regimentul III Graniceri.
Dupa o perioada de dezinteres total fata de cimitir, in 1984 o comisie a Ministerului Apararii Nationale a venit la Vatra Dornei si a trecut cimitirul ca obiectiv in circuitul protocolar national, deoarece are o intindere foarte mare. Crucile au fost turnate in beton si s-a amenajat chiar si o strada a Eroilor.
In decembrie 1989, cimitirul cade victima unor acte de vandalism. "A fost un fenomen inexplicabil. 39 de cruci au fost sparte cu barosul. De ce? Inexplicabil, la fel ca si faptul ca pe statuia lui Mihai Eminescu s-a aruncat smoala fierbinte", ne-a spus Petre Taranu. Tot atunci, a disparut si gardul din plasa de sirma.
Vizita la cimitir a unei delegatii militare din Israel a dus la acordarea unei sume modeste pentru refacerea gardului si modernizarea strazii. In perioada 1996-2000, administratia locala a refuzat orice actiune privind protejarea acestui obiectiv. Abia in acest an, in urma demersurilor catre primarie, facute de militarii in rezerva si retragere, primarul de Vatra Dornei, Constantin Hutanu, a promis alocarea unei sume din bugetul local pentru reamenajarea cimitirului. "A nu ne respecta eroii neamului este ca si cum am fi uitat istoria", a conchis Petre Taranu.(Dana HUMOREANU, Mihai BURLACU)

Comentarii