Pelerinajul moastelor Sf. Gheorghe, compromis de proasta organizare

luni, 16 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 Pelerinajul moastelor Sf. Gheorghe, compromis de proasta organizare

In Cetatea Sucevei au poposit ieri dimineata, cu mare alai, drapelul de lupta cu chipul Sfintului Gheorghe si sabia lui Stefan cel Mare si Sfint.
Initial, se anuntase ca vor fi pelegrinate la Suceava si o parte din Sfintele Moaste ale Ocrotitorului Moldovei si ostirii romane, Sf. Mare Mucenic Gheorghe, care au fost daruite de Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului Mitropoliei Moldovei si care au ramas pentru totdeauna la Iasi, alaturi de moastele Sfintei Parascheva. Cei prezenti la sosirea procesiunii au fost dezamagiti, insa, vazind ca moastele Sfintului Gheorghe nu au mai ajuns la Suceava, asa cum anuntasera organizatorii. De altfel, pe marginea acestui subiect s-a creat o adevarata confuzie, datorata unor deficiente de organizare intrucit, ulterior consumarii evenimentului, adjunctul sefului Inspectoratului Judetean de Politie lt.-col. Ioan Mihalache a sustinut ca impreuna cu steagul si obiectele de lupta a fost adus la Suceava si un sipet cu moastele ramase in tara ale Sfintului Gheorghe. "Intr-o cutie mica, de culoare rosie, situata pe afetul tunului, la partea dinspre teava, se gasea o parte din moastele Sfintului Gheorghe. Este vorba despre partea care a ramas la Mitropolia Moldovei dupa ce moastele sfintului au plecat inapoi in Grecia. Spun cu certitudine acest lucru, pentru ca noi, IJP Suceava, am avut dispozitiv organizat pentru asigurarea protectiei acestor moaste", a declarat ieri lt. col. Ioan Mihalache.
Prezenta acestui sipet a trecut total neobservata, cele citeva sute de oameni adunate la procesiune multumindu-se sa-si depuna omagiile si buchetele de flori in fata steagului de lupta al voievodului Stefan cel Mare. Cu siguranta ca o buna organizare si punerea in valoare a sfintelor oseminte ar fi atras in centrul municipiului citeva mii de pelerini. "A fost foarte putina lume sa intimpine la Suceava procesiunea si aceasta din cauza lipsei de organizare. Noi am aflat din presa acest lucru, in conditiile in care ar fi trebuit sa oferim detaliile din sursele noastre. Daca s-ar fi procedat astfel, noi am fi mobilizat, prin biserica, oamenii, sa vina si sa intimpine procesiunea asa cum se cuvine. Asa, a fost o confuzie generala, o dezorganizare totala", ne-a declarat o fata bisericeasca, sub rezerva anonimatului.
In total dezacord cu adjunctul sefului IJP se situeaza insa colonelul Doru Anghel, purtatorul de cuvint al Centrului Militar Judetean, care a declarat "Monitorului": "Nici macar nu s-a pus problema ca moastele Sf. Gheorghe sa ajunga la Suceava. Confuzia provine din faptul ca singura sursa indreptatita sa ofere informatiile, CMJ Suceava, nu a fost consultata".
De la Suceava, procesiunea a plecat spre Radauti
Procesiunea a poposit ieri dimineata la ora 11.00 fix in fata tribunei special amenajate pentru acest eveniment, de pe platoul Casei Culturii Suceava, fiind intimpinata de oficialitatile judetene si locale, veterani de razboi, directori de institutii, oameni politici, reprezentanti ai Bisericii, cadre militare, politisti si citeva sute de cetateni. A rasunat imnul national, apoi maestrul de ceremonii a vorbit despre semnificatia evenimentului, anume ca manifestarea spirituala gazduita si la Suceava se desfasoara in contextul punerii in valoare a unor inalte simboluri ale crestinatatii romane, simboluri legate de personalitatea marelui domnitor al Moldovei. Un mare sobor de preoti, in frunte cu IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, a oficiat slujba religioasa, in acompaniamentul corului Seminarului Teologic de la Dumbraveni. Memoria lui Stefan cel Mare si Sfint a fost evocata si in alocutiunile rostite de primarul municipiului Suceava, Marian Ionescu, vicepresedintele Consiliului Judetean – Mihai Grozavu, prefectul judetului – Vasile Ilie si Directorul Muzeului National al Bucovinei, Florin Hau.
Toti cei prezenti au fost invitati apoi sa vada indeaproape drapelul de lupta al domnitorului, impreuna cu o sabie, o harta a Moldovei lui Stefan si piese de armament ale ostenilor sai, dupa care procesiunea si-a continuat pelerinajul la Radauti. Tot ieri, obiectele sfinte urmau sa-si continue acest traseu si sa ajunga la Putna, acolo unde odihneste voievodul, apoi la Liceul Militar "Stefan cel Mare" din Cimpulung Moldovenesc, la Voronet, Baia, Agapia, Varatec, Piatra-Neamt, Razboieni, Roman, Bacau, Vaslui, Barlad, Tecuci, Marasesti, Focsani.
Steagul de lupta al armatei in vremea lui Stefan cel Mare, brodat cu icoana Sfintului, a adus biruinta asupra necredinciosilor, reprezentat de balaurul rapus cu sulita.
In anul 1500, al 43-lea al domniei, Stefan cel Mare a inchinat Minastirii Sf. Gheorghe Zograful de la muntele Athos steagul brodat cu fir de argint cu chipul Sfintului Gheorghe. In limba slava, se afla scrise cuvintele de multumire aduse Sfintului Gheorghe de domnitorul Moldovei, in semn de recunostinta fata de sprijinul in luptele purtate.
De atunci si pina la Unirea Principatelor, patronul ostirilor modovenesti a fost Sfintul Gheorghe, traditie ce a fost realuata dupa 1900. La cererea legatiei romane din Atena, steagul a fost predat autoritatilor romane de la Paris la 1 mai 1917. A fost trimis la Bucuresti in decembrie 1919. De atunci, steagul de lupta este pastrat la Muzeul Militar. (Gabriela HOSTIUC)

Comentarii