Peste 200 de angajati ai centrelor de ocrotire a copiilor vor fi concediati

marți, 11 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Peste 200 de angajati ai centrelor de ocrotire a copiilor vor fi concediati

Desi conducerea Directiei de Protectie a Copilului ne-a declarat ca nu se pot face publice datele concrete privind numarul de disponibilizari, se estimeaza ca din cei aproximativ 700 de angajati ai centrelor de ocrotire sucevene vor "pica" circa o treime, adica peste 200 de oameni. Masura a fost impusa de reforma ce se deruleaza si in aceste unitati pentru care exista tendinta de a fi transformate in unitati pur sociale. Surse din cadrul Directiei Judetene pentru Protectia Copilului ne-au declarat ca, prin aplicarea ei, statul "marturiseste", de fapt, ceea ce nu mai este de mult un secret, si anume ca nu are bani pentru intretinerea copiilor abandonati de parinti, dovada fiind si alocatiile bugetare din ce in ce mai mici. Argumentul scos in fata de normele in vigoare este scaderea numarului de copii institutionalizati prin integrarea lor in familiile naturale sau largite si care nu mai justifica pastrarea aceluiasi efectiv de personal. In doi ani acesta a scazut la Suceava de la 1640, la 1173 de minori. In aceasta conjunctura, au fost puse pe lista neagra cadrele sanitare, acolo unde s-a constatat ca sint in excedent, persoanele necalificate, dar nu vor scapa de furia concedierilor nici cele calificate. Conducerile unitatilor de ocrotire a copilului din judetul Suceava au facut deja propuneri de persoane ce urmeaza a fi puse pe liber, dar listele vor deveni oficiale abia dupa sedinta de Consiliu Judetean de la sfirsitul acestei luni.
In paralel, nenumarate apeluri pe adresa redactiei noastre ne semnaleaza fie ca masurile luate sint nedrepte si ilegale, fie ca vor actiona in instanta pe cei care fac concedierile in caz ca ele se vor confirma. Din discutiile purtate cu citiva directori ai centrelor de plasament din Suceava a rezultat ca reducerile de personal ce se impun odata cu reforma, in aceste unitati speciale, nemultumesc in egala masura si cadrele de conducere. La Leaganul de copii din Suceava au fost facute propuneri de disponibilizari pentru aproape 40 de angajati din cei 144 cit are unitatea. Desi directoarea Ana Mocrei recunoaste ca justificata masura impusa de normele in vigoare, prin reducerea in doi ani cu 40% a numarului de copii din Leagan, ea sustine ca prin specificul unitatii (copii intre 0 si trei ani), are nevoie de personal calificat pentru fiecare copil in parte.
"Este probabil cea mai ingrata sarcina a unui director atunci cind trebuie sa aduca la cunostinta unui angajat ca unitatea nu mai are nevoie de el. Fiecare se crede indispensabil si un profesionist desavirsit care nu poate fi disponibilizat sub nici un motiv. Sarcina devine si mai grea, cind trebuie sa comunici aceste decizii unor oameni care au lucrat o viata in unitati de ocrotire a copilului si care se vad, astfel, dupa multi ani de munca, in postura de someri", a afirmat doctor Ana Mocrei, directoarea Leaganului de copii din Suceava.
La Centrul de Plasament nr. 2, directoarea Maria Dedeaga, ne-a declarat ca este inadmisibil ca propunerile pentru disponibilizari sa fie facute dupa ureche. "Vrem o noua normare a activitatii in Centru dupa care sa ne putem calcula necesarul de personal. De exemplu, sintem nevoiti sa raminem cu doar doua cadre din 6 supraveghetoare si 7 ingrijitoare la un numar de 94 de copii. In aceste conditii, nu putem face propunerile dupa ureche. Fara un asemenea cadru si o decizie fema de concediere, disputele vor fi interminabile, pentru ca fiecare se simte indreptatit sa conteste propunerea de disponibilizare. Considerentul banilor primeaza prea mult, situatia rezumindu-se la ceva de genul < atitia bani sint, atitia copii trebuie sa ai>. Statul a impus niste norme, dar nu este constient ca punind caruta inaintea boilor, tot copiii vor avea de suferit. Unul din efecte va fi ingrosarea clientelei in rindul boschetarilor, al infractorilor, sau al victimelor pedofiliei", a declarat Maria Dedeaga. (Daniela BEALE)

Comentarii