Pompierii militari, implicati in accidentul ecologic de la METADET

marți, 01 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Pompierii militari, implicati in accidentul ecologic de la METADET

Dupa trei luni si jumatate de la demararea anchetei in cazul accidentului ecologic de la METADET Falticeni, dosarul cauzei a fost trimis luni, 30 aprilie a.c. de catre procurorii Curtii de Apel Suceava, pentru continuarea cercetarii, Parchetului Militar Bacau. Masura a fost luata dupa ce, din probele administrate pina acum, rezulta indubitabil o implicare a pompierilor militari de la subunitatea de Pompieri Falticeni in evenimentele care au condus la producerea dezastrului ecologic soldat cu moartea peste 40 de tone de peste si internarea a peste doua sute de persoane intoxicate dupa ce au consumat peste otravit. Practic, expertizele efectuate au stabilit cu certitudine prezenta cianurilor pe sistemele de aspiratie a unor autospeciale apartinind detasamentului de pompieri Falticeni. In acest context, Parchetul Militar Bacau va efectua cercetarea intregii cauze, urmind ca procurorii militari sa se pronunte asupra vinovatiilor. Daca acestia vor stabili neimplicarea pompierilor militari, ceea ce este greu de crezut in conditiile in care s-au gasit urme de cianuri in tulumbele pompierilor, cercetarea va fi reluata de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Suceava.
Este stiut ca, in zilele care au urmat catastrofei ecologice de la METADET, s-a discutat foarte mult despre posibila implicare a pompierilor militari de la subunitatea din Falticeni in activitatile de pe platforma societatii falticenene care au condus la deversari de cianuri si amoniu in apele riului Somuzu Mare si care ulterior au ajuns in Siret si Dunare. Au existat martori care au declarat ca au vazut autospeciale de pompieri in preajma rezervoarelor, iar un procuror militar de la Parchetul Militar Bacau s-a deplasat atunci la Falticeni pentru a ancheta eventuala implicare a pompierilor militari in producerea accidentului. Acesta insa a tras foarte rapid concluzia ca nu exista nici un fel de implicare, si s-a intors la Bacau cu constiinta impacata. Chiar comandantul Grupului de Pompieri Suceava, colonelul Eugen Gaitan, sustinea la acea vreme ca a facut cercetari si ca nu rezulta nicidecum din acestea faptul ca autospeciale de la detasamentul din Falticeni ar fi fost prezente pe platforma METADET, aruncind pisica in ograda societatilor comerciale care mai detin asemenea autospeciale si care ar fi putut fi puse la dispozitia firmelor care se ocupau cu dezafectarea depozitului, pentru transportul de substante toxice. Dupa vechea zicala cu muntele si cu Mahomed, daca pompierii militari nu s-au deplasat la METADET, a venit METADETUL la pompierii militari, numai in felul acesta putindu-se explica prezenta cianurilor pe sistemele de aspiratie ale autospecialelor detasamentului de pompieri Falticeni.
Si cum o asemenea explicatie nu sta in picioare, intrebarea care se impune este ce responsabilitate profesionala ar putea avea asemenea persoane, aflate, sa nu uitam, sub juramint, fiind vorba de militari. Este stiut ca tocmai pompierii militari sint cei chemati sa intervina atunci cind se produce un dezastru, de orice natura ar fi acesta, sa salveze vieti omenesti si bunuri, si nicidecum sa produca vreo catastrofa ecologica. Or, expertizele efectuate stabilesc implicarea acestora nu in prevenirea, nu in combaterea efectelor, ci in chiar producerea unui asemenea eveniment.
Dincolo de stirea seaca despre implicarea pompierilor militari in dezastrul ecologic de la Falticeni, credem ca in acest caz este necesara implicarea in ancheta a conducerii Ministerului de Interne pentru a lamuri cum s-a putut ajunge la un asemenea fapt de o gravitate extrema care a pus in pericol viata a citeva sute de oameni, a distrus ecosistemul acvatic pe sute de kilometri si a creat tensiuni la nivel diplomatic intre Romania si Ucraina, avindu-se in vedere ca la Reni, in Ucraina, s-au desfasurat demonstratii dupa producerea accidentului ecologic la Falticeni, ucrainenii acuzindu-ne ca otravim Dunarea. In acest context, credem ca lamurirea deplina a circumstantelor in care s-a produs catastrofa ecologica de la METADET intereseaza nu numai organele judiciare, ci si Guvernul Romaniei, care se confrunta cu a doua mare catastrofa ecologica postdecembrista dupa poluarea de pe riul Tisa, soldata cu un scandal international in urma caruia partea ungara cere societatii Aurul Baia Mare despagubiri de 100 milioane de dolari. In contextul in care Romania gazduieste la Bucuresti Summit-ul pentru Mediu si Dezvoltare durabila si in momentul in care dorim sa ne integram in Uniunea Europeana, unde legislatia privind protectia mediului prevede masuri draconice, tergiversarea si minimalizarea catastrofei ecologice de la Falticeni precum si implicarea pompierilor militari in producerea evenimentului nu fac decit sa adauge o noua pata neagra pe lunga lista a nerealizarilor postdecembriste in Romania. (Neculai ROSCA, Nicolae MARGINEANU)

Comentarii