Se dinamiteaza podurile de gheata

sâmbătă, 10 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 Se dinamiteaza podurile de gheata

O echipa a Inspectoratului Judetean de Protectie Civila Suceava impreuna cu 7 pirotehnisti de la Sucursala Miniera Bucovina au participat, in zilele de 8 si 9 februarie a.c., la dinamitarea podurilor de gheata formate pe riurile Dorna si Bistrita. Dinamitarea era absolut necesara, in caz contrar existind riscul inundarii a 40 de gospodarii situate pe strada Oborului din Vatra Dornei.
Podul de gheata format pe riul Dorna s-a dislocat din cauza temperaturilor ridicate din ultima perioada, iar debitul scazut al riului a impiedicat alunecarea acestuia in aval. La confluenta riurilor Dorna si Bistrita s-a format un pod cu o lungime de 700 de metri, iar pe alocuri grosimea ghetii a atins 40 de centimetri.
Pentru spargerea planseului de gheata s-au folosit 200 kg de dinamita, consumata in peste 120 de explozii. Rezolvarea acestei situatii a fost considerata de autoritatile locale si judetene ca urgenta, cu atit mai mult cu cit si in amonte pe riul Dorna, la Candreni, mai exista un bloc de gheata de 2 km.
Seful Inspectoratului de Protectie Civila Suceava, maior Florin Pietraru, aflat de joi la Vatra Dornei, ne-a declarat ca "dinamitarea rezolva secvential problema; noi, practic realizam niste senale pentru ca aglomerarile de gheata sa poata curge. Problema de fond este regularizarea cursurilor de apa si construirea digurilor de protectie. Debitele de apa vor mai creste si prin topirea zapezilor de pe versantii muntilor din zona.
Mentionam ca lucrarile de indiguire a riului Dorna au fost oprite in urma cu 9 ani, din cauza lipsei fondurilor. In tot acest timp, autoritatile locale au facut demersuri pentru obtinerea finantarii, dar fara nici un rezultat.
Viceprimarul de Vatra Dornei, Nicusor Cojocaru, ne-a spus ca in privinta rezolvarii de moment a situatiei este optimist si ca primaria municipiului "negociaza" cu Regia Apele Romane reluarea lucrarilor.
"Incercam sa obtinem o finantare si de la Ministerul de Finante. S-a vazut clar acum ca lipsa unui dig poate ridica probleme serioase, in special pentru locuitorii din zona", ne-a mai declarat Cojocaru.
De remarcat ca, in situatia in care actiunile Protectiei Civile nu ar fi avut loc, circa 20 de locuinte ar fi fost in pericol de a fi inundate, numai in Vatra Dornei.
Ca urmare a detonarilor din ziua anterioara, sloiurile de gheata au curs in aval pe valea Bistritei, formindu-se un nou zapor (ingramadire de sloiuri de gheata, datorita carora se produc cresteri de nivel sau inundatii), in zona Brosteni, la granita cu judetul Neamt. Nivelul apei a crescut in spatele acestuia cu 0,5 metri. Subprefectul judetului Suceava, Paul Lesanu, a declarat ca a fost luata legatura cu autoritatile din judetul Neamt, care au fost instiintate de eventualitatea ca sloiurile sa se deplaseze in aval. (Dana HUMOREANU, N. ROSCA)

Comentarii