Se fac pregatiri in vederea inceperii anului scolar la data de 1 septembrie

vineri, 20 august 1999, 23:00
3 MIN
 Se fac pregatiri in vederea inceperii anului scolar la data de 1 septembrie

Ieri, 20 august a.c., a avut loc la sediul Inspectoratului Scolar Judetean Suceava o conferinta de presa sustinuta de inspectorul general, Vlad Ciobotariu-Boer.
In deschiderea acestei conferinte s-a facut bilantul examenelor desfasurate pe perioada verii. S-au punctat in acest context prima sesiune a examenului de Bacalaureat, la care au fost inscrisi 4644 elevi, din care 4563 au fost prezenti si 3842 au promovat cu un procent de promovabilitate de 82,73% si examenul de capacitate, sustinut in premiera anul acesta, la care au fost inscrisi 8229 elevi,dintre care 79 din promotiile trecute, si au promovat 6919 elevi, procentul de promovabilitate fiind de 85%.
Cei care au promovat la acest examen s-au putut inscrie la licee, unde au fost 4200 locuri disponibile la clasa a IX-a si, in urma examenului de admitere, acest numar s-a suplimentat cu 500 de locuri, deoarece a existat un surplus de elevi cu medii destul de mari la acest concurs care nu reusisera sa fie admisi. Au fost 5087 elevi inscrisi la licee, dintre care au fost admisi 3849, deci intr-un procent de 75,7%. La scolile profesionale, numarul de locuri oferite absolventilor clasei a VIII-a din acest an a fost de 1400. 899 elevi s-au inscris dintre care 893 au fost admisi, deci in procent de 99%. 1808 elevi au reprezentat potentiali candidati la redistribuirea pe locurile rmase neocupate in urma concursului de admitere in licee si scoli profesionale. Dintre acestia 753 de elevi au fost efectiv prezenti la redistribuire, dintre care 488 au fost admisi in licee, care si-au ocupat integral toate locurile.
Sesiunile organizate in luna august ale examenelor de Bacalaureat si capacitate nu primesc bani de la buget
In privinta celei de-a doua sesiuni de Bacalaureat, Vlad Ciobotariu-Boer ne-a informat ca exista patru centre de Bacalaureat pe raza judetului Suceava si ca au fost 844 de candidati inscrisi, dintre care s-au prezentat 842 si pina in prezent au promovat 813 elevi. Intrucit pentru sustinerea acestei a doua sesiuni de Bacalaureat nu s-au alocat fonduri guvernamentale s-a stabilit o taxa de 250.000 lei, menita sa acopere cheltuielile aferente.
La cea de-a doua sesiune a examenului de capacitate sint 2515 potentiali candidati, insa nu s-au inscris decit 521 elevi, reprezentind o medie de 50 elevi pe centru, deoarece s-a stabilit ca acest examen sa se desfasoare in cinci unitati scolare. Taxa de examen este de 150.000 lei.

Nu s-a realizat inca o evaluare a numarului de cazuri de elevi afectati de epidemia de meningita din fiecare unitate scolara
Seful I.S.J.S. a punctat ca "in aceasta perioada se pune cu seriozitate problema pregatirii spatiilor de invatamint pentru inceperea noului an scolar. Spatiile care nu indeplinesc cel putin conditiile sanitaro-igienice impuse de lege ar putea favoriza transmiterea bolii. Tinem in permanenta legatura cu Directia de Sanatate Publica si avem si o statistica a cazurilor la nivelul localitatilor, insa nu stim exact numarul de elevi afectati de aceasta epidemie pe scoli. Putine primarii si consilii locale au avut posibilitati financiare pentru rezolvarea problemelor scolilor. Situatia este mai dramatica in cazul unitatilor scolare din mediul rural, unde nu exista apa curenta."
Vlad Ciobotariu-Boer a mai spus ca eventuala aminare a anului scolar a fost lasata la latitudinea inspectoratelor scolare judetene, neexistind o hotarire la nivel de minister in acest sens, iar I.S.J.S. preconizeaza sa nu se produca aceasta aminare, decit doar in eventualitea unor situatii deosebite de ultima ora, vizind numai anumite unitati scolare.
Se spera ca pina la inceperea anului scolar editurile sa furnizeze manualele alternative pentru clasele I-IX
Manualele nu au sosit inca de la editurile care urmau sa le furnizeze. Un aspect pe care Vlad Ciobotariu-Boer a tinut sa-l evidentieze este "ca elevii trebuie sa se consulte cu profesorii lor inainte de a achizitiona manuale. Profesorul este singurul in masura sa aleaga manualul si sa-l recomande copiilor. S-a semnalat existenta la nivelul tarii a unor manuale pirat, care nu au aprobarea Ministerului Educatiei Nationale."
De asemenea, seful I.S.J.S. a spus ca exista promisiuni din partea M.E.N. ca manualele necesare pentru acest an scolar sa fie furnizate in perioada 1-15 septembrie astfel incit profesorii sa-si poata exprima optiunea pentru un anumit manual. (Diana CIOBANU)

Comentarii