Sediile a patru institutii publice din Suceava sint revendicate de fostii proprietari

marți, 07 august 2001, 23:00
2 MIN
 Sediile a patru institutii publice din Suceava sint revendicate de fostii proprietari

Biroul Locativ al Primariei Suceava a inregistrat deja 247 de cereri si notificari pentru restituirea conform Legii 10/2001 a imobilelor si terenurilor trecute din 6 martie 1945 pina in 22 decembrie 1989, in proprietatea statului. La acest capitol, ultima saptamina a adus o adevarata avalansa, aproape 150 de persoane ce si-au revendicat proprietatile, pe teritoriul municipiului nostru.
La Suceava sint revendicate pina in prezent doar 15 imobile, respectiv 5 apartamente, 6 locuinte si 4 institutii publice.
Referitor la acestea din urma sint cerute statului de catre fostii proprietari imobilele de pe strada Dragos Voda nr. 4 in care functioneaza Corpul Gardienilor Publici, cel de pe Mihai Viteazu nr. 48 unde este Directia pentru Cultura Culte, si Patrimoniu si sediul Partidului Democrat, cel de pe strada Republicii nr. 10, unde se afla chiar doua servicii ale Primariei Suceava si imobilul de pe Stefan cel Mare nr. 26 din centrul orasului unde se afla sediile partidelor.
Si-au revendicat la Suceava fostele proprietati si cetateni straini, proprietari directi sau mostenitori din Statele Unite si Franta.
Specificul Sucevei in cazul revendicarilor la Legea 10/ 2001 nu il constituie imobilele trecute in proprietatea statului ci terenurile inca libere sau pe care au fost cindva proprietati, ulterior demolate si in locul lor construite obiective industriale.
Practic, marea majoritate a cererilor de revendicare a fostelor proprietati pe teritoriul municipiului nostru sint pentru terenurile zonei industriale pe care se afla AMBRO, MOBSTRAT, ROMUPS, CET, MOPAN, zona serelor, apoi terenurile pe care s-a construit AVICOLA, ACET, SGA si cele ale Statiunii de Cercetari Agricole. Pentru terenurile ocupate, la care restituirea proprietatilor nu se va putea face in natura, pentru ca pe ele s-a construit zona industriala a orasului, fostii proprietari au solicitat despabugiri, sector de care are obligatia sa se ocupe fiecare unitate in parte.
Toate aceste cereri sint preluate de o comisie tehnica constituita in Primarie, ce cuprinde specialisti de la biroul locativ, cel juridic si fond funciar, arhiva, ce s-au angajat practic la o munca de Sisif. Fiecare dosar in parte trebuie verificat vis a vis de componenta actelor, avindu-se in vedere si posibilitatea ca cel care si-a revendicat proprietatea la Legea 10/ 2001, sa nu fi primit pina in prezent despagubiri pentru ceea ce statul si-a trecut cindva, intr-o forma sau alta in proprietate.
Volumul de munca este cu atit mai mare cu cit beneficiarii Legii 10/2001 sint in marea lor majoritate persoane virstnice care nu mai au actele cerute la completarea dosarului, nostalgia proprietatii si descrierea ei fiind insuficienta.
Fostii proprietari au oricum la dispozitie un termen de 18 luni in care au timp sa-si completeze dosarele, sa umble prin Arhivele Statului si sa faca dovada ca le-a apartinut cindva a fost trecut in proprietatea statului.
Termenul de depunere a cererilor de revendicare este 14 august a.c.. (Daniela BEALE)

Comentarii