Un inecat in acumularea Dragomirna a fost cautat fara rost timp de patru zile

joi, 07 septembrie 2000, 23:00
4 MIN
 Un inecat in acumularea Dragomirna a fost cautat fara rost timp de patru zile

Doru Boariu, un tinar de 25 de ani, din comuna Mitocu Dragomirnei, si-a gasit sfirsitul luni 4 septembrie, in jurul orei 11.00, in apele acumularii Dragomirna, din care este alimentat cu apa potabila cartierul Burdujeni al municipiului Suceava. El se afla la pescuit pe o anvelopa auto, care s-a spart, accidentul surprinzindu-l departe de mal. El a inotat o vreme, dupa cum afirma martorii oculari, dar probabil a obosit si a fost inghitit de ape. Doru Boariu era casatorit, avea trei copii, iar sotia sa este casnica. El obisnuia sa vina la pescuit pe acumularea Dragomirna ca sa aiba cu ce sa-si hraneasca familia, pentru ca nu a lucrat niciodata si nu avea nici o sursa de venit.
Vestea ca Doru Boariu s-a inecat a aruncat in disperare familia sa. A fost anuntata Politia, care, impreuna cu pompierii s-a deplasat la fata locului si, cu mijloacele specifice din dotare, a incercat sa dea de urma inecatului. Marti, inarmati cu cangi si barci pneumatice, politistii si pompierii au reluat aceasta actiune, insa fara nici un succes. Vecinii familiei lui Doru Boariu au apelat la ajutorul americanilor de la orfelinatul crestin Natanael. Acestia au sunat mai multe firme de scafandri din Galati si Braila, insa doar una din Constanta a decis sa coopereze. Este vorba despre firma de scafandri a deputatului PDSR de Constanta Doru Onaca, ONACVA. Patronul firmei a acceptat sa trimita echipa fara a avea pretentii financiare pentru aceasta operatiune, ale carei costuri se ridica in mod normal la citeva zeci de milioane. Orfelinatul Natanel s-a oferit sa suporte costul transportului, cazarea si masa scafandrilor deoarece rudele celui decedat sint foarte sarace.
Joi, la ora 13.30 a fost oprita actiunea de cautare, pentru ca s-au terminat rezervele de oxigen
La capatul unui drum lung, de aproape 600 de km, scafandrii au venit direct la acumularea Dragomirna, si-au imbracat costumele si au pornit in cautarea celui inghitit de ape. Grigoriu Costin si Sorin Braileanu, cei doi scafandri de la ONACVA, au spus ca fac acest lucru de dragul meseriei si ca nu asteapta sa fie recompensati. Vreme de citeva ore, in dupa-amiaza si seara zilei de miercuri, scafandrii costanteni au cautat fara succes cadavrul inghitit de apele lacului de acumulare, pina la caderea intunericului. Cind au revenit la mal, ei au declarat ca, din cauza ploii care a cazut chiar in dimineata de miercuri, apa era foarte tulbure si isi vor relua cautarile a doua zi. Din pacate nici in cursul zilei de ieri in intervalul 8 – 13.30, cit au durat cautarile, scafandrii veniti de la Constanta nu au reusit sa dea de urma cadavrului celui inecat. Pentru ca aerul din buteliile scafandrilor s-a epuizat si in Suceava nu s-a gasit decit oxigen industrial, impropriu pentru umplerea buteliilor scafandrilor, actiunea acestora a fost suspendata. "La ora 13.30 a fost oprita actiunea de cautare. S-a terminat aerul din butelii, nu mai avem cum sa le umplem, astfel incit scafandrii vor pleca si asteptam ca Domnul sa-l scoata deasupra pe Doru Boariu. Dadusem comanda sa-i facem si sicriu insa, pentru ca nu a fost gasit, am anulat comanda. Noi vom ajuta oricum familia celui inecat", ne-a declarat Gica Maga, sef de ferma la Orfelinatul Nathanael, care s-a implicat direct in actiunea de recuperare a corpului lui Doru Boariu. In cele aproape noua ore de cautari, scafandrii constanteni au acoperit o suprafata de circa 250 de metri patrati din acumularea Dragomirna, intr-o zona in care adincimea medie a apei este de 5 metri.
Cartierul Burdujeni este alimentat cu apa potabila din acumularea Dragomirna
Faptul ca in acumularea de apa de la Dragomirna, de unde este alimentat cu apa potabila intreg cartierul Burdujeni a ramas in continuare cadavrul celui inecat fara prea mari sanse de a mai fi intr-un fel sau altul recuperat, creeaza o stare cel putin de disconfort cetatenilor din municipul Suceava care beau apa de la robinet. Stefan Groza, directorul SC ACET SA, societate care asigura alimentarea cu apa a locuintelor din municipiul Suceava a recunoscut ca situatia creata este neplacuta insa a dat asigurari ca, din punct de vedere sanitar, sucevenii nu se expun nici unui risc consumind in continuare apa de Dragomirna. "Te stringe un pic in spate fiindca e vorba de un om dar eu sint sigur ca in acumulare s-au mai inecat din cind in cind si cite o oaie ori cite un ciine, din cauza carora nu s-a decis sistarea alimentarii cu apa a cartierului Burdujeni. In primul rind apa se trateaza iar la gradul de dilutie existent tinind cont ca in lac se pompeaza si apa din riul Suceava, nu exista nici un risc. Intr-o vreme, cind pe acumulare se dezvoltase o cultura de alge, s-a luat masura popularii lacului cu pesti. Or, si pestii mai mor", a declarat directorul SC ACET SA, Stefan Groza. (Gabriela HOSTIUC)

Comentarii