Sunteti sau nu de acord cu incinerarea?

Subtitlu

duminică, 20 ianuarie 2013, 11:23
3 MIN
 Sunteti sau nu de acord cu incinerarea?

Singurul loc din tara unde se pot incinera persoanele decedate este crematoriul uman Vitan – Barzesti.

Incinerarea lui Sergiu Nicolaescu a starnit controverse aprinse la nivel national, aducand in prim plan faptul ca Biserica Ortodoxa Romana (BOR) refuza cu inversunare sa ofere servicii religioase in astfel de situatii. Desi exista romani din toata tara care si-ar dori incinerarea la moarte, cei mai multi dintre ei nu pot face acest lucru in orasul lor. Singurul loc in care romanii isi pot incinera mortii este crematoriul uman de la Vitan – Barzesti, din Bucuresti. Crematoriul pare a face fata insa cererii reduse, asta probabil si pentru ca, in tara noastra, se apeleaza cu precadere la traditia inhumarii celor care trec in lumea de dincolo, respectand dogma crestina.

Pozitia Mitropoliei

Reprezentantii Mitropoliei si Bucovinei au explicat ca incinerarea este o practica specifica Extremului Orient, unde religiile si culturile nu acorda valoare trupului. „Marturiile scripturistice, patristice, istorice si cele ale arheologiei crestine dovedesc ca Biserica a practicat dintotdeauna inmormantarea, din respect fata de trup, care este considerat «templu al Duhului Sfant». Scriitorul crestin Tertulian spune ca unii crestini se ingrijeau de ingroparea celor lipsiti, iar Sfantul Ioan Hrisostom zice ca este o datorie sfanta pentru toate popoarele a ingropa morti", puncteaza preotul Gheorghe Mihaila, referent in cadrul Mitropoliei. Potrivit unei hotarari din 5 iulie 2012 a Sfantului Sinod al BOR, care mentine o hotarare similara din anul 1928, Biserica nu acorda asistenta religioasa crestinilor incinerati, nici la inmormantare, nici la pomenirea pentru morti. „Crestinismul nu a practicat distrugerea brutala a trupului, ci descompunerea fireasca in pamantul in care a fost creat, asa cum gasim in Sfanta Scriptura: «pamant esti si in pamant te vei intoarce»", a mai subliniat parintele.

Catolicii sunt ceva mai nuantati in explicatii

In Biserica Catolica, credinciosii practica de regula tot inhumarea. Exista doar cateva exceptii pentru care preotii ar putea oferi servicii bisericesti la incinerare. „In mod exceptional, cand nu sunt locuri in cimitir si evitandu-se filosofii care stau in spatele incinerarii, se accepta incinerarea. Nu se accepta din motive de reincarnare sau alte credinte care stau in spate, de a imprastia cenusa pe mare sau in paduri pentru a se contopi cu natura. Atunci se refuza serviciul religios pentru ca acei oameni nu mai sunt catolici. E nevoie de motive bine intemeiate ale familiei pentru ca biserica sa acorde servicii religioase. Au fost cazuri la Iasi, dar doar atunci cand au fost aduse urnele cu cenusa din strainatate si inmormantate in cimitir. In cazul regizorului Nicolaescu, nu stiu daca a fost o decizie corecta, insa fiecare poate alege. In acelasi timp, daca in Biserica Ortodoxa exista reguli clare, prin deciziile noastre ne includem sau nu in biserica. In mod constient cunoastem regulile si, cand facem o alegere, stim consecintele", a declarat preotul Cornel Cadar, reprezentant al Episcopiei Romano-Catolice de Iasi.

Cine aproba totusi incinerarea

Nici Biserica Penticostala nu aproba incinerarea voita. Argumente de partea opusa dau reprezentantii Bisericii Adventiste. Desi nu s-au inregistrat astfel de cereri la Iasi, pastorii spun ca nu se opun unui astfel de obicei. „Potrivit Bibliei, atunci cand inceteaza persoana din viata, inceteaza toate functiile biologice, fizice, nu este o desprindere a sufletului de trup. Omul cand moare, Biblia spune ca se odihneste in tarana si asteapta invierea", a spus pastorul Dumitru Gheorghe Vararu de la Biserica Adventista de Ziua a Saptea Iasi – Maranatha. Desi costurile unei incinerari sunt mai mici decat ale unei inmormantari clasice, marea majoritate a romanilor par inca a prefera sa respecte traditia, care include si numeroase momente post – ingropare, precum pranicele si pomenile.

Comentarii