Sustinere aproape totala in Consiliu pentru imprumutul de 2.000 miliarde

vineri, 10 noiembrie 2006, 01:33
4 MIN
 Sustinere aproape totala in Consiliu pentru imprumutul de 2.000 miliarde

Cel mai dezbatut proiect de pe ordinea de zi a sedintei extraordinare de ieri a Consiliului Local a fost cel referitor la imprumutul de 2.000 de miliarde lei pe care Primaria il va contracta. Varianta discutata ieri in plenul CL a fost trasata in urma cu aproape o saptamina la intilnirea liderilor locali ai PD, PC si PSD. Din aceasta suma, jumatate va putea fi accesata anul viitor si va fi directionata catre finantarea a sapte proiecte. Dupa ce a fost dezbatuta pe toate fetele, deschiderea liniei de finantare pentru cel mai mare imprumut contractat vreodata de municipalitate a fost votata cu o singura abtinere. Alesii locali si-au dat acordul si pentru imprumutul de 15 milioane de euro pentru reabilitarea sinelor de tramvai si pentru o rectificare de buget de 850 miliarde lei.
Jitareanu: „Doar cei saraci imprumuta putin“
Discutiile privind aprobarea liniei de creditare de 2.000 de miliarde a debutat cu reprosuri din partea consilierului democrat Daniel Oajdea. Acesta si-a aratat nemultumirea ca nu au fost chemati si consilierii locali la intilnirea in care s-a stabilit varianta de proiect pentru imprumut. „Este o intelegere a liderilor partidelor politice, ca atunci cind se dezbat proiecte importante pentru Iasi, aceste formatiuni sa ajunga si la o intelegere politica. Ni s-a parut normal sa discutam la acest nivel un proiect atit de important pentru oras„, a venit replica primarului Gheorghe Nichita. Discutiile pe marginea imprumutului s-au dus indeosebi pe accesarea incepind cu anul viitor a altor forme de finantare. „Remarc disponibilitatea Primariei la problemele ridicate de noi privind valoarea imprumutului si impartirea lui pe transe pe mai multi ani, precum si ordinea de prioritati a proiectelor, insa atragem atentia ca vor trebui cautate si alte surse de finantare, altele decit creditele“, a punctat consilierul PNL Radu Botez.
Acesta a mentionat ca unele proiectele care au fost trecute pe lista de prioritati, ca de exemplu constructia parcarilor si de locuinte sociale, ar putea fi finantate din bani privati. „Din lista initiala am dat jos proiectele care nu puteau fi realizate in 2007, pentru ca nu putem aloca fonduri pentru proiecte ce nu vor fi finalizate“, a mentionat Nichita. Acesta a precizat ca pentru proiectele ce pot fi realizate din fonduri guvernamentale, Guvernul nu va aloca intreaga suma si trebuie gasite solutii de finantare sau cofinantare. „Din cele 2.000 de miliarde, vom accesa 1.000 de miliarde anul viitor. Diferenta va fi accesata in trei ani pentru proiectele pentru care nu se vor putea accesa fonduri structurale sau nu se pot realiza cofinantari pe fonduri structurale“, a adaugat Nichita. Unii consilieri au fost de parere insa ca suma contractata este prea mica. „Cu toate imperfectiunile acestor credite, sint pentru imprumuturi mai mari. Numai cei saraci imprumuta putin, cei care au frica. Ma bucur ca se face acest pas, insa niciodata nu ne vom dezvolta daca nu vom avea bani pentru aceste proiecte“, a opinat Gerard Jitareanu (PSD). „Este importanta modificarea sumei. Cea anuntata initial era hazardata. Intr-adevar, aceste proiecte sint utile si responsabile, insa proba de foc va fi cind se vor emite obligatiunile municipale si vom vedea daca populatia va credita Primaria si va investi in acestea“, a venit contra liberala din partea consilierului Camelia Gavrila.
O singura abtinere
Primarul a tinut sa precizeze ca cei care vor veni la conducerea orasului dupa el nu vor fi indatorati de acest imprumut. „Nu indatoram mandatele viitoare. Oricine va veni la conducere va putea gasi alte surse de finantare. Va avea toata independenta sa acceseze alte fonduri“, a explicat Nichita. Dupa aproape o ora de discutii, consilierii locali si-au dat votul pentru deschiderea finantarii, cu o singura abtinere, a liberalului Anghel Ficu. „Nu m-a convins de oportunitatea unor proiecte. Sint variante mai flexibile in ce priveste unele finantari ale proiectelor, altele decit creditul. Ma refer la cel pentru locuinte sociale, iar reabilitarea liniilor de tramvai nu mi se pare oportuna in unele zone din oras. Nu este necesar sa se bage atitia bani in pamint“, a explicat consilierul liberal. De la sedinta de ieri au lipsit consilierii Sorina Giosanu (PC), Tiberiu Brailean (PD) si Constantin Axinia (PD).
In mapele consilierilor s-au mai aflat inca trei proiecte. Unul dintre acestea viza imprumutul de 15 milioane de euro contractat prin BERD, pentru refacerea infrastructurii sinelor de tramvai. „Saptamina trecuta s-a renegociat dobinda pentru acest imprumut si s-a ajuns la cea mai mica acordata de banca pina acum in Romania. BERD are nevoie de o hotarire de consiliu ca sa demareze urmatorii pasi, astfel incit in aprilie 2007 proiectul sa poata fi pornit“, a explicat Nichita. Inca un proiect de pe ordinea de zi a vizat aprobarea proiectelor tehnice pentru investitiile punctuale ce le va face RATP din imprumutul aprobat ieri. Ultima hotarire din mapele consilierilor a fost o rectificare de buget pe 2006, in urma fondurilor cu destinatie precisa venite de la Guvern pentru invatamint (400 miliarde lei), subventii la CET (370 miliarde lei) si groapa ecologica (80 miliarde lei). Toate cele trei proiecte au trecut fara discutii de votul Consiliului Local.

Comentarii