Tiganii au tabarit primii pe agheasma, sa le mearga bine in dragoste

luni, 08 ianuarie 2007, 01:37
4 MIN
 Tiganii au tabarit primii pe agheasma, sa le mearga bine in dragoste

Peste doua mii de credinciosi ortodocsi au fost duminica martori ai Sfintirii Apelor, de Boboteaza. Imbracati ca de sarbatoare, iesenii au inceput sa se adune in curtea Catedralei Mitropolitane inca de la primele ore ale diminetii. Traditionalul ger de Boboteaza a fost dat uitarii in acest an, fiind inlocuit de o vreme frumoasa care in credinta populara prevesteste o vara extrem de calduroasa. Astfel ca, in locul obisnuitei cruci din gheata, in curtea Mitropoliei a tronat una din fier inalta de trei metri, impodobita cu crengi de brad si flori. De o parte si de cealalta a crucii stateau aliniate zece butoaie a cite 200 de litri pline ochi cu apa ce peste citeva ore urma a fi sfintita si botezata cu numele de „Agheasma Mare". La 9:30, clopotele anuntau inceputul slujbei Sfintei Liturghii oficiata de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in vechea Catedrala Mitropolitana din Iasi, Biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe". Cit timp a tinut slujba, sute de credinciosi au trecut pe la racla Sfintei Parascheva pentru a se ruga. „La inceput de an, ma rog pentru sanatate si iertarea pacatelor", s-a confesat Luminita Pricop in timp ce se indrepta spre coada deja formata pe doua rinduri in jurul butoaielor. Ca in fiecare an, primii care si-au ocupat locurile in spatele gardurilor din fier amenajate de jandarmi au fost rromii din Ciurea. Sositi cu mic, cu mare, galagiosi si inarmati cu bidoane din plastic de cinci litri, rromii ofereau un spectacol parca desprins dintr-o reprezentatie comica. Tigancile erau gatite cu fuste largi si viu colorate, cu chipuri rujate, bani prinsi in par. „Ne imbracam cu rochiile cele mai frumoase si mai noi, ca asa se cuvine sa intimpini Botezul Domnului", a explicat o tiganca mai in virsta. Si vestimentatia copiilor de rromi era pe masura evenimentului. Bulibasa era pregatit sa filmeze slujba cu un telefon de ultima generatie. Toata suflarea tiganeasca astepta ca primii stropi de apa sfintita sa le atinga chipul. Alaturi de rromi, alte sute de ieseni, tineri sau batrini, care se miscau de pe un picior pe altul nerabdatori.

„Apa aceasta este apa curatitoare, sfintitoare, vindecatoare, eliberatoare"

In apropierea orei 12, clopotele au inceput sa bata timp de cinci minute, semn ca Sfinta Liturghie tocmai se incheiase. Brusc, toata lumea a tacut in asteptarea Mitropolitului pe esplanada Catedralei. Se string rindurile. Oamenii vor sa fie cit mai aproape de podiumul de sfintire. La rindul lor, cei 40 de jandarmi se pregatesc pentru momentul culminant al sarbatorii. Imediat ce clopotele au tacut, printre credinciosi, pe un culoar special creat si-a facut aparitia IPS Daniel inconjurat de un sobor format din 24 de preoti. „Apa aceasta care se sfinteste in ziua sarbatorii Botezului Domnului este apa curatitoare, apa sfintitoare, vindecatoare, eliberatoare de patimi si de duhuri rele. Cu ea sfintim sufletul si trupul nostru, pentru ca 8 zile dupa Botezul Domnului, dimineata, inainte de a minca, bem apa sfintita, luam Agheasma Mare…", rasuna cuvintele IPS Daniel. Mina Mitropolitului sfinteste apa din vasul de argint special pregatit, iar alti doi preoti sfintesc apa din butoaiele de plastic. De trei ori in vas, de trei ori in butoaie.Toti credinciosii sint cu ochii pe buchetul de busuioc cu care mitropolitul ia apa din vasul de argint si sfinteste apoi si el apa din butoaie.

Tiganii din primele rinduri deja incep sa se impinga cu intentia de a fi mai aproape de apa sfintita. Primii stropi din Agheasma Mare ating chipurile credinciosilor. Ca parca la un semnal, tiganii cer Mitropolitului a mai fi stropiti o data. In schimb, credinciosii situati mai departe ridica miinile pentru a atrage atentia. IPS Daniel zimbeste si imparte stropii cu apa sfintita pina ce multimea nu mai vocifereaza.

Credinciosii s-au napustit asupra Crucii de flori

De indata ce s-a dat liber la butoaiele cu apa sfintita, din ordinea stabilita de jandarmi s-a ales praful. Oamenii s-au napustit asupra crucii pentru a smulge crengi de brad si florile aduse chiar de ei. Apoi s-au indreptat spre butoaiele cu apa proaspat sfintita. Mai multe tiganci carau la masini sacose cu sticle de Agheasma. „Agheasma luata inaintea altora e mai buna pentru dragoste. Noi punem apa sfintita intr-o cana, cu busuioc, si bem in fiecare dimineata pentru a ne merge bine", a spus o piranda de numai 18 ani pe nume Mariana. De indata ce tiganii au parasit curtea Mitropoliei, linistea a fost restabilita. Agheasma a ajuns pentru toti cei care isi asteptau civilizat rindul. Ca si in anii trecuti, apa sfinta s-a ravarsat si pe jos, printre picioarele credinciosilor. Spre orele dupa-amiezii, curtea Mitropoliei mai era vizitata doar de credinciosi intirziati, in timp ce preotii se pregateau de oficierea slujbei de duminica, inchinata Sfintului Ioan Botezatorul.

Comentarii