Transplant de cornee in premiera

duminică, 05 octombrie 2008, 23:29
3 MIN
 Transplant de cornee in premiera

Premiera medicala la Iasi in acest sfirsit de saptamina. Pentru prima data intr-un spital iesean o echipa de medici a efectuat un transplant de cornee prelevata de la un donator aflat in moarte cerebrala.

Transplantul s-a realizat simbata la Spitalul "Sf. Spiridon" de catre o echipa de medici condusa de prof.dr. Dorin Chiselita, seful Clinicii de Oftalmologie.

Pacientii care au beneficiat de cornee sint doi barbati din Iasi, de 53 si 70 de ani, care sufereau de boala opacifianta de cornee, boala care ii impiedica sa vada.

"La noi s-a mai facut o data un transplant de cornee, dar atunci a fost vorba de acelasi pacient. I s-a luat corneea de la un ochi si s-a transplantat la celalalt, redindu-i astfel vederea. De atunci s-a schimbat insa legislatia si acum avem acreditare si pentru transplant de la donator in moarte cerebrala", a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef la UPU-SMURD.

Un iesean de 36 de ani a primit un rinichi vineri noapte

De asemenea, in noaptea de vineri spre simbata, la Iasi s-a efectuat si un transplant de rinichi, de la acelasi donator. Interventia a avut loc la Spitalul "C.I. Parhon" si de ea a beneficiat Ionel Ciofu, de 36 de ani, din comuna Ion Neculce. Dupa aflarea vestii ca un rinichi prelevat va ramine in Iasi, echipa medicala de la Centrul de Dializa si Transplant a inceput investigatiile pentru stabilirea pacientului cu cea mai mare compatibilitate, trei pacienti aflati pe lista de transplant intrind in aceasta cursa.

"Procedura de selectare a primitorului este foarte laborioasa, impunind numeroase teste imunologice. Pe linga compatibilitatea imunologica conteaza foarte mult si virsta pacientului. Cea mai buna potrivire cu rinichiul donatorului a fost in cazul tinarului de 36 de ani care efectua de doi ani dializa peritoneala", a declarat prof.dr. Adrian Covic, managerul spitalului.

Interventia chirurgicala a inceput simbata la ora 1 si a fost finalizata la ora 5. "A fost o operatie mai grea pentru ca a fost realizata in timpul noptii, insa ea a decurs foarte bine, iar pacientul se simte bine. In prezent, tinarul a fost detubat si a inceput sa urineze, semn clar ca rinichiul transplantat a inceput sa functioneze", a mai spus prof.dr. Covic.

Oamenii inca nu inteleg importanta prelevarii de organe

Totusi, medicii sint de parere ca oamenii inca nu stiu cit de importanta este donarea de organe atunci cind medicina nu mai poate face nimic pentru pacientul aflat in moarte cerebrala.

"Munca echipei de transplant a fost mai dificila deoarece familia si-a dat cu greu acordul, iar analizele necesare s-au efectuat destul de tirziu. Din acest motiv consider ca oamenii mai au nevoie de campanii de sensibilizare cu privire la transplantul de organe", a precizat prof.dr. Covic.

Donatorul a fost un barbat de 46 de ani din Tirgu Neamt care a fost declarat in moarte cerebrala in cursul zilei de vineri. El fusese initial internat la un spital din Tirgu Neamt pentru o malformatie vasculara. A ajuns in Iasi la Spitalul de Neurochirurgie dupa ce starea sa s-a agravat in urma unei caderi de pe pat.

In ciuda eforturilor depuse de medici, barbatul nu a mai putut fi salvat, iar familia a fost de acord intr-un final sa-i doneze organele. Au fost prelevati cei doi rinichi si corneele. Un rinichi a mers catre Spitalul Fundeni din Bucuresti, restul organelor fiind transplantate la Iasi.

Comentarii