Transplant la lumina lanternei

marți, 07 octombrie 2008, 23:53
6 MIN
 Transplant la lumina lanternei

In anul 2008, la Iasi, inca se mai intimpla ca operatiile chirurgicale sa se faca la lumina lanternei. Este ceea ce s-a intimplat chiar ieri dimineata, cind compania E.ON a lasat trei spitale iesene in bezna aproape o ora. Fara ca reprezentantii companiei sa anunte ca se va intimpla asa ceva, in jurul orei 10.30, s-a taiat curentul electric in zona Copou, unde se afla Spitalul de Urgente "Sf. Ioan", Spitalul "C.I. Parhon" si Institutul de Boli cardiovasculare. Cea mai grava situatie s-a inregistrat la "Parhon". Aici o echipa medicala se afla in mijlocul unei operatii de transplant renal. Medicii prezenti in sala de operatie povestesc cu groaza cum era sa le stea inima in momentul in care luminile s-au stins. "Am crezut ca voi face un infarct cind am vazut ca nu mai avem curent electric. Tremuram cu totii linga masa de operatie", a spus prof.dr. Costica Novac, seful echipei de transplant.

"Am avut mare noroc ca depasisem deja momentele critice ale interventiei, artera renala era suturata si pacientul nu a avut probleme, insa e o dovada de inconstienta sa se intimple asa ceva. De obicei, cind avem transplant ne ocupam doar de acesta, dar ce se intimpla daca toate salile de operatie ar fi fost ocupate?! Nici nu vreau sa-mi imaginez", a declarat prof.dr. Costica Novac, seful echipei de transplant.

Singura raza de lumina, la propriu, a echipei medicale a venit de la o lampa de frunte pe care, intimplator, chirurgul vascular prezent la operatie o avea la el. Anestezistii au fost nevoiti sa ventileze pacientul manual, toata aparatura medicala fiind complet nefunctionala. "Nu doresc nimanui sa se intimple asa ceva. Ca medici noi murim cite putin cu fiecare pacient pe care il pierdem. Azi nu s-a intimplat asta, insa am dat ceva din mine cu aceasta problema. Fereasca Dumnezeu!", a mai spus revoltat prof.dr. Novac. "Cum se poate asa ceva? Sint operatii in desfasurare, pacienti care ar putea sa moara de la o astfel de pana de curent. Este foarte grav ce se intimpla", a precizat prof.dr. Adrian Covic, managerul spitalului.

Totusi, acesta mai spune ca aparatura din salile de operatie are acumulatori ce ar trebui sa o tina in functiune aproximativ sase ore. In ciuda acestui fapt, medicii care au participat la interventia chirurgicala au declarat ca nu au mai putut face nimic pe perioada penei de curent. "Am stat si am asteptat. Din fericire, nu era un timp critic. Ventilatia pacientului s-a facut manual", a spus prof.dr. Novac.

E.ON. da vina pe conducerea spitalului

Astfel, aproximativ o ora cit a durat pana de curent medicii din sala de operatie n-au putut decit sa se roage ca totul sa mearga bine. Operatia a continuat dupa revenirea curentului. Un tinar de 37 de ani, Ionel G. din Suceava, a primit un rinichi de la tatal sau, in virsta de 65 de ani. Pacientul suferea de insuficienta renala cronica si prin transplant s-a evitat dializa. Operatia s-a incheiat cu bine si cei doi pacienti sint stabili. "Totusi, nu se poate asa ceva. Pe pacient nu-l intereseaza altceva decit sa nu moara pe masa de operatie", a mai spus prof.dr. Novac.

Pe de alta parte, reprezentantii E.ON sustin ca vina este a spitalului. "In cazul Spitalului Parhon, pentru cresterea sigurantei in alimentare, inca din 2002 societatea noastra a construit doua posturi de transformare, alimentate din surse independente. Fiecare dintre aceste posturi este proiectat sa preia tot consumul in cazul in care una din surse cedeaza. Ne exprimam regretul pentru ca aceasta investitie nu este folosita deoarece Spitalul «Parhon» nu a realizat conexiunile dintre posturile de transformare si instalatiile proprii. Solicitam spitalului finalizarea partii de investitie ce ii revine pentru evitarea pe viitor a unor situatii precum cea de astazi. De asemenea, solicitam asigurarea functionarii operative a grupului electrogen pentru asigurarea consumului vital (sali de operatii, terapie intensiva etc) in cazul unor avarii ce pot aparea in reteaua de distributie  a energiei electrice", se precizeaza intr-un comunicat al E.ON Moldova. 

Directorul de la "Parhon" afirma ca nu au fost fonduri

Toate spitalele sint obligate sa aiba grupuri electrogene tocmai pentru astfel de situatii in care exista avarii majore. Spitalul „Parhon" are un astfel de grup electrogen pe motorina, insa investitiile pentru functionarea acestuia nu au fost finalizate.

"Am facut pina acum toate investitiile necesare in vederea conectarii, tot ce tine de panouri, infrastructura, instalatii, mai putin un lucru, cuplarea generatorului la punctul de transformare. Generatorul pe motorina debiteaza curent electric intr-un circuit de rezerva. Ce nu s-a facut inca este cuplarea finala a generatorului la sistemul spitalului", a spus prof.dr. Covic, adaugind ca aceasta situatie nu scuza intreruperile de curent de la E.ON.

Practic, pentru finalizarea acestei cuplari este nevoie de anumite circuite si cabluri care sa transmita curentul electric in spital. Aceasta investitie s-ar ridica, potrivit conducerii spitalului, la aproximativ 100.000 de lei. "Pentru 2008 noi nu am avut alocati de nicaieri bani pentru investitii, din aceasta cauza nu s-au facut toate conectarile", a adaugat prof.dr. Covic.

Seful ASP spune ca o parte din vina o are spitalul

Pe de alta parte, conducerea Autoritatii de Sanatate Publica afirma ca Ministerul Sanatatii si-a facut pe deplin datoria. "Cind spitalele au facut cerere pentru generatoare li s-a dat exact atit cit au cerut, fiecare spital si-a stabilit o suma pentru intregul generator. Toate spitalele din Iasi au primit fonduri si fiecare a cumparat ce a vrut. Celelalte spitale cum si-au luat generatoare intregi si Parhonul, nu?!", a spus dr. Mihnea Hurmuzache, directorul ASP.

Fonduri la Parhon veneau si de la Primarie, insa, din cauza ca spitalul a facut cerere sa treaca in subordinea Ministerului Sanatatii, el nu a mai fost trecut in planul de buget pe anul 2008.

"Nu a fost prevazuta nici o suma pentru acest spital pentru ca au obtinut printr-o hotarire de consiliu local trecerea in subordinea MS. Totusi, avind in vedere problemele aparute se va desfasura o intilnire intre primarul Gheorghe Nichita si conducerea spitalului pentru a gasi o solutie de finantare a unitatii medicale pe anumite cheltuieli, in principiu pentru energia electrica. Primarul a promis ca va incerca sa ajute la rezolvarea acestei probleme, chiar daca institutia pe care o conduce nu are practic nici o obligatie", a declarat aseara Andrei Trofor, purtator de cuvint al Primariei.

Din cauza penei de curent, personalul medical din spital a fost nevoit sa faca procedura de dializa a pacientilor tot manual.

Urgente: "La noi, in fiecare noapte se taie curentul"

La Institutul de Boli Cardiovasculare activitatea din salile de operatie nu a fost afectata, dar directorul Tinica spune ca pana de curent a fost indelungata, suprasolicitind aparatele si instalatiile. "Noi mai avem si o sursa de curent care nu se intrerupe si care s-a deschis automat la caderea curentului. Vom vedea insa cum a suportat aparatura medicala aceasta problema. Pana de curent a fost cam lunga si unele dintre aparatele noastre ramasesera la doar 5%, 10% sau 20% din capacitatea lor de functionare", a declarat prof.dr. Grigore Tinica, managerul institutului. Relativ liniste a fost la Spitalul de Urgente "Sf. Ioan".

Aici toata lumea e obisnuita deja cu intreruperea curentului electric la cele mai nepotrivite ore. Spitalul are insa trei generatoare de rezerva care pornesc automat. "Inainte de a monta generatoarele erau probleme foarte mari. La noi in fiecare noapte se taie curentul, insa de la E.ON nu am avut cu cine sa discut pentru ca ei spun ca e vina noastra", a spus dr. Lucian Popa, managerul spitalului.

Avaria produsa in reteaua de distributie a energiei electrice a fost remediata, iar alimentarea a fost reluata treptat, la ora 11.45 toti consumatorii din zona putind beneficia de energie electrica.

Comentarii