Trei povesti cu happy-end pe patul de spital

marți, 15 februarie 2011, 09:43
5 MIN
 Trei povesti cu happy-end pe patul de spital

Viata a trei femei s-a schimbat la 180 de grade intr-o singura zi. Datorita unui gest extraordinar facut de o familie indurerata, trei femei au sansa sa inceapa o noua viata. Simbata au avut loc la Iasi prelevari de organe de la un pacient aflat in moarte cerebrala. Au urmat imediat trei interventii de transplant in care o femeie a primit un rinichi si alte doua au primit cite o cornee. La doua zile de la operatii, gindurile celor trei paciente se indreapta catre familia tinarului care a acceptat donarea de organe si catre medicii care au efectuat transplanturile. „Trebuie sa fii un om absolut deosebit sa te poti gindi la binele celorlalti in momentul in care ti-a murit copilul", spune una din paciente.

Nu a vrut sa renunte la sarcina si copil, cum i-au spus medicii

Maria are 30 de ani si a descoperit ca sufera de insuficienta renala grava in urma cu trei ani si jumatate. La vremea respectiva era insarcinata in patru luni cu primul ei copil. Incepuse sa se simta rau si a venit la spital pentru analize. Avea 27 de ani cind i s-a spus ca sufera de insuficienta renala grava si ca trebuie sa renunte la sarcina. „Nu puteam sa iau tratament pentru boala de la rinichi din cauza sarcinii, asa ca medicii mi-au spus ca trebuie sa renunt la copil ca sa ma fac sanatoasa. Am refuzat sa fac asta, era primul copil si mi l-am dorit foarte mult", a povestit Maria Burtila. Tinara din localitatea Tatarusi si-a sacrificat totusi sanatatea pentru copilul pe care l-a asteptat atit de mult. Lipsa tratamentului i-a agravat si mai mult starea, astfel ca in ultima luna de sarcina Maria a fost nevoita sa intre in programul de dializa. Aproape trei ani a fost nevoita sa vina la Iasi de doua ori pe saptamina si sa petreaca cite cinci ore de fiecare data in Spitalul „C.I. Parhon" pentru dializa. „A fost foarte greu in acea perioada. Ma mai luam cu fetita si mai uitam de probleme, dar mi-a fost foarte greu. In ultimul timp, de cite ori ma vedea ca plec de acasa Ioana imi zicea ca iar ma duc la buba", a mai adaugat Maria. Telefonul de la medici a prins-o in momentul in care incerca sa se odihneasca dupa ce se intorsese de la Iasi, de la o sedinta de dializa. „Era vineri seara pe la 8. Abia venisem de la dializa si eram foarte obosita cind am primit telefonul ca a aparut un rinichi. A fost norocul meu sa fiu aleasa", a completat femeia. Interventia de transplant s-a incheiat simbata cu bine pentru tinara si medicii spun ca are sanse mari sa duca o viata normala de acum inainte. „Pacienta a trecut cu bine peste operatie si evolutia sa este buna. A urinat deja 17 litri in prima zi si 12 in a doua zi dupa operatie. Este meritul echipei de transplant faptul ca pacienta se simte bine", a declarat prof.dr. Adrian Covic, managerul spitalului.

„Intr-un fel sau altul, viata ii va rasplati"

Alte doua transplanturi au avut loc in Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sf. Spiridon". Doua femei vor vedea din nou lumina zilei si oamenii dragi din jurul lor datorita unor interventii de transplant de cornee. Angelica Vieru are 43 de ani si este din municipiul Iasi. Problemele sale cu vederea au inceput de pe vremea cind avea 25 de ani si era la facultate. Boala a facut ca in timp femeia sa nu mai poata vedea deloc cu ochiul drept, iar din ochiul sting doar 10% din vedere era functionala. Boala ar fi avansat si aici pina la orbire daca n-ar fi facut o operatie in urma cu citiva ani. Pe lista de asteptare pentru un transplant de cornee se afla de cinci ani in momentul in care a primit apelul salvator. „E stresant sa nu vezi in jurul tau, e o permanenta stare de tensiune. Nici nu stii pe unde sa traversezi, pe unde sa te intorci. In timpul facultatii am descoperit boala dupa ce am incercat sa aflu cauza durerilor ingrozitoare de cap pe care le aveam. Am umblat mult timp pe la medici pina s-a descoperit cauza", a povestit Angelica. Femeia, cu diplome de medic veterinar si psiholog, s-a interesat chiar si in strainatate de posibilitatea unei operatii, insa costurile erau mult peste ceea ce si-ar fi putut permite. Oricum, doar transplantul de cornee ar fi ajutat-o. „Familia baiatului care a murit a facut un gest absolut extraordinar cind a decis sa doneze tot. Trebuie sa fii un om deosebit de intelept sa te gindesti la altii cind ti-a murit copilul. Am fi vrut sa-i cunoastem, sa le multumim pentru ceea ce au facut. Sint sigura insa ca la un moment dat, intr-un fel sau altul, viata ii va rasplati pentru binele pe care l-au facut in momente atit de grele pentru ei", a mai spus femeia. Angelica vrea sa se intoarca acasa la fetita ei de 12 ani si sa ia viata de la inceput.

„E greu cind stai si astepti sa-ti aduca cineva apa"

Adriana Tilea are 39 de ani si si-a petrecut aproape intreaga viata in intuneric. Au inceput sa o doara ochii pe la sapte ani si nu dupa mult timp a ramas complet fara vedere. In urma unei operatii in 1995 au incetat durerile de ochi, insa nici nu a mai vazut deloc. Femeia s-a vazut astfel prizoniera in propria casa. „Nu puteam sa plec nicaieri, umblam doar in casa si prin curte, pe unde stiam cum sint asezate lucrurile. E greu cind stai si astepti sa-ti aduca cineva o cana cu apa. Vreau doar sa fiu sanatoasa, sa ma pot descurca singura, sa pot cumpara o piine fara ajutor de la altcineva", a spus Adriana. Femeia a inceput sa plinga cind a primit telefon sa vina la spital. Sotul ei a adus-o cu masina la spital si a stat cu ea atit cit i-au permis medicii. „Cele doua interventii de transplant au decurs foarte bine. Am avut doua paciente tinere cu probleme foarte grave de sanatate. Starea lor este buna acum dupa operatie si evolutia va fi spre bine", a declarat prof.dr. Dorin Chiselita, seful Clinicii de Oftalmologie.

Comentarii