Treziti-va, domnule primar! E bezna in tot orasul

miercuri, 09 august 2006, 22:42
6 MIN
 Treziti-va, domnule primar! E bezna in tot orasul

De mai multe luni de zile, cartiere intregi de locuinte stau aproape in fiecare noapte in bezna. Sute de ieseni revoltati inrosesc lunar telefoanele de la dispeceratele Primariei sau ale E.On-ului, dar fara folos. Fenomenul se repeta aproape in fiecare noapte in tot orasul. Sefii Primariei sustin ca nu exista cartier in care sa nu fie probleme cu iluminatul stradal aproape zilnic, defectiunile inmultindu-se chiar in ultima perioada. „Iluminatul public nu functioneaza din cauza celor de la E.On. Stiu ca apar foarte des probleme, dar noi nu avem ce face. Retelele de iluminat stradal nu sint alimentate cu energie electrica. Voi avea o discutie cu reprezentantii firmei de la Bucuresti si voi trimite adrese si la sediul lor central din Germania. Trebuie sa gasim solutii pentru remedierea problemelor”, a declarat primarul Gheorghe Nichita. Sutele de sesizari facute de populatie par sa fi sensibilizat in cele din urma si conducerea lui E.On. „Si la noi ajung citeva zeci de reclamatii pe luna, cu privire la iluminatul public. Avem retele foarte vechi, si de aceea se intimpla asa de multe defectiuni. Am demarat de luni un program de reparatii la reteaua de iluminat public, care se va termina intr-o luna”, a afirmat Lucian Luca, purtatorul de cuvint al lui E.On. Pina atunci insa, politistii avertizeaza ca zonele fara iluminat public reprezinta un climat propice pentru comiterea de infractiuni sau pentru producerea de accidente. La un an de la privatizarea SC „Electrica Moldova” SA, singura schimbare a constat intr-o inrautatire constanta a serviciilor catre populatie.
Sau nu este lumina, sau se aprind becurile in plina zi
Defectiunile din sistemul de iluminat public afecteaza practic intreg municipiul. Un exemplu concret a fost noaptea de luni seara. Atunci, cartiere intregi au stat in bezna din cauza defectiunilor aparute la reteaua de iluminat public. „Luni seara, la ora 21:30, erau foarte multe zone fara iluminat stradal. Astfel, lumina era stinsa in cartierele Nicolina, CUG, Alexandru cel Bun, Tatarasi sau pe bulevardul Dacia. In bezna era si intrarea in Iasi prin Pacurari”, a precizat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. Acesta a mai spus ca zonele aflate in bezna luni seara pot intra intr-un top al celor mai afectate din punct de vedere al iluminatului stradal. „Sint probleme legate de alimentarea cu energie electrica. Apar defectiuni foarte des si pe bulevardul Tudor Vladimirescu sau pasarela Nicolina. Se semnaleaza zeci de astfel de defectiuni in fiecare luna”, a explicat Chirica.
Chiar daca sefii Primariei au bombardat cu adrese firma de furnizare a energiei electrice, situatia a ramas neschimbata. Mai mult, in ultimele saptamini, iluminatul public pare ca functioneaza de unul singur. Astfel, daca noaptea strazile sint in bezna, iesenii au avut surpriza ca iluminatul stradal sa functioneze ziua. Atunci, sefii de la E.On au dat vina pe conditiile meteo. Practic, acestia au sustinut ca becurile au fost aprinse de vint. Aseara, de exemplu, la ora 19:30, becurile erau aprinse in Copou, zona Aroma Viilor, si in capatul Pacurariului. „E.On nu intelege ca noi sintem cel mai mare consumator al lor de pe medie tensiune. Strazile nu sint luminate pentru primar, ci pentru cetateni. In momentul de fata nu au destui oameni specializati pentru a aprinde si stinge iluminatul public. Folosesc niste dispozitive automate care se strica foarte des si se pot intrerupe la cea mai mica defectiune din retea”, a completat Chirica.
Seful Politiei: „Conditii ideale pentru infractiuni”
Sefii de la E.On recunosc limitele retelelor, dar sustin ca vor lucra intens la modernizarea lor. In ultimul an, investitiile de la retelele de iluminat public s-au limitat practic la reparatii punctuale. „S-au luat toate echipele care lucrau la instalatiile de joasa tensiune si s-a trecut la reparatii pe iluminatul public, de medie tensiune. Nu se vor opri pina cind intreg iluminatul public nu va fi reabilitat. In perioada urmatoare vor fi intreruperi, pentru ca vom lucra la retele si nu putem face acest lucru cu instalatiile in functiune”, a afirmat Luca. Sefii Politiei avertizeaza insa ca iesenii sint expusi la riscuri suplimentare din cauza lipsei iluminatului stradal. Practic, bezna de pe strazi atrage ca un magnet infractorii. „Am observat si eu ca iluminatul public se intrerupe tot mai des, si chiar pe cartiere intregi, si intentionez sa contactez primarul pentru o discutie pe aceasta tema, pentru a gasi impreuna o solutie. Acolo unde nu exista iluminat public se creeaza conditii ideale pentru comiterea de infractiuni. Pe de o parte, exista riscul de spargeri, furturi. Autoturismele sint o prada usoara, la fel ca tonetele sau magazinele. Pe de alta parte, sint premise pentru tot felul de accidente. Daca intr-un municipiu ca Iasul nu este iluminat public, deja apar probleme”, a declarat comisarul Liviu Zanfirescu, comandantul Inspectoratului Politiei Judetene.
E.On – cea mai reclamata societate la OPC
Reclamatiile iesenilor la adresa lui E.On Moldova curg pe banda rulanta la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Iasi. Dupa cum sustine conducerea institutiei de control, de la inceputul anului si pina in prezent aproximativ 30 de persoane au contestat activitatea furnizorului de energie electrica. „Nu mai exista nici un alt agent economic in judet care sa fie reclamat de atitea ori. Cind primim patru-cinci reclamatii pentru aceeasi problema, avem de-a face cu un fenomen negativ. In cazul de fata este mult mai mult decit atit”, a declarat Marius Bodea, directorul executiv al OJPC Iasi. Culmea, raspunsurile date de E.On la sesizarile iesenilor frizeaza absurdul. In opinia reprezentantilor E.On, frigiderele si televizoarele iesenilor se ard din cauza pasarilor sau a copiilor care arunca cu pietre. Nici o defectiune nu ar avea loc din vina lui E.On-ului.
Problemele de care se pling iesenii cel mai adesea la adresa lui E.On Moldova sint intreruperile repetate ale curentului electric, mai ales in cartierele Dacia, Pacurari si Alexandru cel Bun. Acestea cauzeaza, dupa cum sustin contestatarii, defectarea aparaturii electrocasnice din gospodarie. Un alt motiv al nemultumirilor este, dupa cum se precizeaza in reclamatii, furnizarea energiei electrice sub tensiunea minima stabilita. „Raspunsurile lui E.On la problemele semnalate sint de cele mai multe ori hilare. Spun ca de vina ar fi unii copii care arunca in stilpii de inalta tensiune cu pietre. Sau pasarile migratoare care trec in stoluri peste cablurile electrice si le deranjeaza”, a exemplificat seful OJPC. Acesta a adaugat ca persoanele care vor sa-si recupereze pagubele produse din cauza serviciilor „slab calitative” oferite de E.On nu au alta solutie decit sa se judece cu furnizorul de energie electrica. „Cei prejudiciati pot sa se adreseze instantei de judecata. La cererea judecatorului, OJPC pune la dispozitia instantei procesele verbale de contraventie incheiate la verificarile in teren ale inspectorilor nostri”, a mai precizat Bodea.
Sefii de la E.On recunosc ca se afla in topul celor mai reclamate firme la OJPC, dar sustin ca nu au ce face. „Nu vom mai fi cei mai reclamati in momentul in care vom finaliza lucrarile de la retele. Va mai dura inca 2 ani. Atunci vom avea o retea modernizata si problemele vor fi mult mai putine. Cit despre pasarile migratoare, problemele sint reale. Chiar se cauta solutii in toata lumea pentru a evita astfel de probleme. In special, in mediul rural avem probleme cu pasarile”, a explicat Lucian Luca, purtatorul de cuvint al lui E.On Moldova.
Unde va puteti adresa in cazul defectiunilor
Iesenii au la dispozitie mai multe numere de telefon pentru a anunta defectiuni la iluminatul public, in functie de natura problemei. Astfel, in cazul in care iluminatul public nu functioneaza pe portiuni mai mari, iesenii trebuie sa sune la dispeceratul E.On la numarul 929. „Daca nu functioneaza mai mult de trei-patru becuri este problema lui E.ON”, a afirmat Luca. Cind apar probleme izolate, iesenii trebuie sa sune la Primarie sau la firmele care gestioneaza iluminatul public. Astfel, la dispozitia lor sint numerele de telefon 984 si 0800.801.008 pentru a suna la Primarie, 244.050 pentru dispeceratul Luxten SA si 260.000 pentru cel al Flash.
Cine gestioneaza reteaua de iluminat public
Iluminatul public din Iasi este gestionat in prezent de doua firme private. Municipalitatea a incheiat cu firmele Luxten Lighting si Flash Lighting contracte pentru modernizarea, intretinerea si extinderea iluminatului public. Concret, municipalitatea va plati celor doua firme in jur de 16 milioane de euro, societatile obligindu-se sa realizeze investitiile solicitate de Primarie. In aceeasi suma a fost prinsa si intretinerea intregului sistem pentru o perioada de 10 ani. Luxten si Flash vor realiza modernizarile si extinderile retelelor in primii trei ani de contract, municipalitatea urmind a achita contravaloarea lor in 10 ani. Contractele cu cele doua firme a fost demarat in luna august a anului trecut. Firmele gestioneaza cite jumatate de oras. Astfel, sectorul I, format din cartierele Pacurari, Smirdan, Aviatiei, Ticau-Sararie, Tatarasi, Copou, T. Vladimirescu si Zona Industriala, este gestionat de firma Luxten, iar sectorul II, cartierele Canta-Dacia, Alexandru cel Bun, Mircea cel Batrin, Galata, Centru, Nicolina, Cantemir, Socola si Bucium, de Flash.

Comentarii