Un baietel lupta cu o boala cum nu mai sint decit citeva cazuri in lume

duminică, 15 ianuarie 2012, 11:16
5 MIN
 Un baietel lupta cu o boala cum nu mai sint decit citeva cazuri in lume

Calin este un baietel in virsta de cinci ani care, la o virsta frageda, ascunde o trauma cumplita: este bolnav de o forma extrem de rara de cancer. Diagnosticul lui Calin se numeste tumoare glioneuronala leptomeningeala difuza si a mai fost intilnit doar in patru cazuri in lume, in Italia. Acest tip de tumoare nu este recunoscut inca nici macar de Organizatia Mondiala a Sanatatii, astfel ca in cazul lui Calin tratamentul efectuat pina in prezent a fost unul experimental, sustin parintii copilului. Pina sa fie stabilit clar diagnosticul, Calin a trecut printr-un an de cosmar in care tumorile de la cap si coloana au disparut si reaparut, printre altele. „Totul a inceput pe 4 iulie 2010, observasem de prin martie ca baiatul merge dezechilibrat, ca nu mai are putere sa se ridice, facea pipi pe el, nu mai avea control. Am crezut initial ca o imita pe sora lui mai mica, poate ca era o gelozie, asa ca l-am dus la psiholog, la psihiatru. O oarecare gelozie era, insa nu acesta parea a fi motivul pentru care Calin devenise un alt copil", a povestit Monica Graur, mama baietelului. In acea data de 4 iulie, Calin nu s-a mai putut ridica de jos, astfel ca parintii lui au decis sa il duca la Spitalul de Recuperare, la un neurolog. Ulterior, i-au facut baiatului un examen RMN si asa au aflat ca micutul suferea de hidrocefalie, o acumulare a lichidului cefalo-rahidian la nivelul creierului, dar si de mici formatiuni interpretate drept metastaze.

Din spital in spital, pina in Germania

Parintii lui Calin au decis sa il duca la Bucuresti, la Spitalul „Bagdsar Arsenie", acolo unde copilul a fost supus unui examen RMN si la coloana, reiesind ca sufera si de tumoare medulara. Calin devenise semicomatos, paralizase temporar, astfel ca medicii au hotarit sa il opereze. Din pacate, tumoarea medulara nu putea fi scoasa, intrucit era imposibil sa se faca diferenta intre tumoare si tesutul medular. Biopsia nu a putut preciza clar de ce fel de tumoare sufera Calin, nici macar in Viena nu s-a putut specifica acest lucru. Disperati, parintii baietelului au mers la Institutul Oncologic in Bucuresti, acolo unde Calin a inceput chimioterapia. „Am inceput un fel de chimioterapie ca la antibioticele cu spectru larg, adica un medicament care sa se potriveasca la mai multe tipuri de boli, fiindca nu stiam ce fel de tumoare are. Dupa prima cura se simtea mai bine, insa durerile de cap erau foarte mari, a facut o criza convulsiva si am decis ca trebuie sa ii drenam lichidul din cap si i-a fost pus un sunt, un fel de tub. Dupa a doua cura de chimioterapie incepuse sa mearga, volumul tumorii medulare se redusese cu 30%. Am hotarit sa il ducem in Germania, iar cind am ajuns acolo am constat la RMN ca tumorile disparusera", a precizat mama copilului. Lui Calin i-a fost schimbat suntul in Germania si i s-a facut din nou biopsie a lichidului, dupa care copilul s-a intors acasa. Atunci cind au venit rezultatele analizelor, initial a fost suspectat de o boala rara de singe care ar duce la tumori, iar parintii au oprit chimioterapia, la sfatul medicilor.

Tumorile au stagnat, dar nu s-au mai micsorat

In urma unei noi crize convulsive, parintii au hotarit sa se intoarca in Germania. Astfel, in ianuarie anul trecut, in urma unui nou examen RMN, au constatat ca formatiunile tumorale ale lui Calin aparusera din nou, atit la cap, cit si la coloana. Suntul ii era partial infundat, astfel ca i-a fost schimbat din nou. Si, in cele din urma, doctorii din Germania le-au spus parintilor lui Calin ca boala sa se numeste, de fapt: tumoare glioneuronala leptomeningeala difuza, o forma extrem de rara de cancer intilnita doar in alte patru cazuri in lume, in Italia. In Germania nu mai fusese diagnosticat un copil cu o astfel de tumoare, astfel ca medicii au hotarit sa aplice in cazul lui Calin acelasi tratament pe care l-au urmat si copiii din Italia: chimioterapie cu Temodal, un medicament care se administreaza oral cinci zile pe luna. „Calin a facut acasa cele 12 cure cu pastile, tumorile au stagnat, dar nu s-au mai micsorat. In decembrie, luna trecuta, a facut o noua criza de epilepsie, ca urmare a tumorii cerebrale. Pentru un timp, mina i-a fost paralizata, l-am internat la Spitalul de Copii in Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva. Acum este bine, a facut din nou un RMN si am trimis rezultatele in Germania. In februarie ar trebui sa inceapa radioterapia, nu stim deocamdata cit va dura tratamentul si la care spital il vom face, asteptam raspunsul medicilor de acolo. Radioterapia este practic speranta noastra ca tumorile se vor micsora. Stim doar ca trebuie sa rezolvam cumva aceasta problema", a explicat Bogdan Graur, tatal baiatului.

Calin continua sa mearga la gradinita

Nimeni nu poate oferi un prognostic in cazul lui Calin, pentru ca boala lui este rara si recent descoperita. Parintii lui au cheltuit in Germania 25.000 de euro pina in prezent, bani pe care i-au strins in ziua in care au plecat, din sponsorizari. Nici de aceasta data nu au bani pregatiti pentru radioterapie, sumele sint foarte mari, iar mama lui Calin se afla acum in concediu de maternitate, intrucit a nascut inca o fetita in urma cu sase luni, astfel ca acum exista trei copii in familia Graur. „Radioterapia costa aproximativ 30.000-40.000 de euro. Din pacate, in lipsa interventiei chirurgicale, boala reapare, iar in cazul lui Calin nu a fost posibila operatia. Exista limite in anul 2012 pina si la cele mai inalte foruri, boala lui este una foarte dubioasa. A facut si chimioterapie, radioterapia poate avea consecinte dramatice la o virsta astfel de mica, insa parintii sint niste luptatori si nu isi pierd speranta", a conchis dr. Ingrid Miron, sefa Clinicii de Oncologie din cadrul Spitalului de Copii. In ciuda cosmarului prin care a trecut, a durerilor suportate si a nenumaratelor tratamente, Calin a continuat sa mearga la gradinita si isi doreste sa o faca in continuare. Daca doriti sa il ajutati pe Calin, o puteti face prin donatii in contul Asociatiei umanitare „Calin lupta pentru viata": RO81RNCB0175124567850001, Banca BCR. Pentru tratamentul lui Calin au contribuit numeroase firme, de la Baumax si Johnson&Johnson, pina la Eky Sam, Prima Tours sau Unicredit. (Nicoleta BUNDUC)

Comentarii