Un caz rarisim la Tribunalul Iasi

marți, 15 februarie 2011, 23:25
2 MIN
 Un caz rarisim la Tribunalul Iasi

Caz rarisim la Tribunalul Iasi. Cei doi judecatori din complet nu s-au inteles in privinta pedepsei, astfel ca procesul se va relua. Judecatorii de la Tribunalul Iasi au repus pe rol dosarul in care fostul primar al comunei Popesti, Nicolae Mocanu, a fost acuzat de fapte de coruptie, pentru solutionarea completului de divergenta.

"Cei doi judecatori nu au fost de acord in ceea ce priveste sentinta ce urma sa fie data in apel, motiv pentru care cauza a fost repusa astazi pe rol", a declarat ieri judecatorul Daniela Amancei, purtatorul de cuvint al Tribunalului Iasi.

In cursul anului trecut, Judecatoria il condamnase pe Nicolae Mocanu la 4 ani si 6 luni de inchisoare. Unul dintre judecatori ar fi vrut sa mentina sentinta data de colegii de la Judecatorie, insa celalalt membru al completului a sustinut o pedeapsa mai mica pentru fostul primar.

In acelasi dosar, Ionel Stoica, reprezentantul unei firme implicate in afacerea incriminata, a primit o pedeapsa de 5 ani si 2 luni de inchisoare. In aprilie 2007, procurorii anticoruptie au trimis instantei dosarul primarului, pentru deturnare de fonduri.

Anchetatorii l-au mai acuzat pe Nicolae Mocanu de abuz in serviciu si fraudarea a aproximativ 41.000 de euro, fonduri PHARE acordate pentru un proiect destinat imbunatatirii conditiilor de viata ale romilor din Popesti.

Oamenii legii au stabilit ca fondurile primite de primarul Mocanu nu ar fi fost utilizate in favoarea comunitatii rome din localitate. Acestia au adaugat ca actele depuse la dosarul proiectului cuprindeau date nereale, inexacte ori incomplete. Procurorii au constatat ca argumentele care stateau la baza proiectului nu aveau corespondent in realitate, in ce priveste populatia de 1.200 de romi care ar fi locuit pe raza comunei.

Conform anchetatorilor, fostul primar a intocmit un proiect prin care se urmarea imbunatatirea situatiei romilor, prin care se avea in vedere realizarea unei statii de procesare a rumegusului si una de colectare si procesare a deseurilor, care sa asigure locuri de munca pentru familiile de romi din zona. Lucrarile de constructii au fost distribuite unei firme din Iasi, reprezentata de Ionel Stoica. Anchetatorii au spus ca beneficiarul, pe baza unor acte false, ar fi incasat bani pentru lucrari pe care nu le-a efectuat, iar utilajele care ar fi trebuit sa fie nou-noute s-au dovedit a fi, de fapt, second-hand.

Comentarii