Un cercetator iesean, pe culmile succesului in SUA

Subtitlu

sâmbătă, 11 septembrie 2010, 13:19
4 MIN
 Un cercetator iesean, pe culmile succesului in SUA

Un cercetator iesean, recunoscut la nivel mondial in domeniul neurobiologiei, a cistigat un grant in valoare de 3,5 milioane de dolari din partea In­sti­tu­tu­lui National de Sanatate (NIH) al SUA.

Valentin Dragoi, profesor asociat de neurobiologie si ana­to­mie la Univer­sitatea de Sti­inte Me­­dicale din Hous­ton (Texas), este sprijinit fi­nanciar de guvernul ame­rican ca sa cerce­teze in la­boratorul sau modul in care functioneaza creierul si ce anume cau­zeaza boli precum Alzhei­mer sau de­pre­sia. Cerceta­torul in virsta de 45 de ani este absolvent al Facultatii de Calculatoare din cadrul Universitatii Tehnice „Gh. Asachi".

"Una din cele mai importante recunoasteri"

Valentin Dragoi a fost desemnat cistigatorul unui grant de cercetare de 3,5 milioane de dolari, in ur­ma unei competitii strin­se la care au participat 17 cer­cetatori valorosi din SUA. Competitia, cunos­cu­ta sub numele de National Institutes of Health Director’s Pioneer Award, are loc anual cu scopul de a sprijini financiar cercetatorii care propun solutii revolutionare in studierea comportamentului uman. "Aceasta este una din cele mai importante recunoasteri pe care un cercetator in domeniul biomedical o poate pri­mi", a precizat Peter Davies, vicepresedinte al Universitatii din Texas. Reprezentantii Institutului National al Sanatatii din SUA (n.r. NIH, prescur­ta­rea in limba engleza) au decis sa finanteze cerce­ta­rea lui Dragoi, intrucit aces­ta propune o noua abor­dare asupra studierii mecanismelor de codare a informatiei vizuale. "Desi in prezent se cunosc mul­te despre transformarile in­formationale care apar la nivelul neuronilor individuali, modul in care retelele de neuroni co­dea­za stimulii externi este prac­tic necunoscut. In­te­le­gerea modului in care populatiile de neuroni codeaza informatia senzoriala pentru a influenta ulterior precizia raspunsului comportamental es­te o problema vitala pen­tru intelegerea procesarii complexe care are loc in creier", a explicat Valen­tin Dragoi.

Se cer cunostinte din cel putin 5 domenii

Cercetatorul vrea sa des­copere ce anume ne influenteaza sa luam anumite decizii sau sa actio­nam intr-un anumit fel. Cu banii pe care ii are la dispozitie, Valentin Dragoi doreste sa dezvolte tehno­logii avansate care sa permita observarea activitatii creierului uman. Inre­gis­trind activitatea neuronala pe scara larga, Dragoi va putea explica, de asemenea, ce se intimpla in cre­ierul uman in timpul somnului. In opinia acestuia, domeniul de cercetare spre care s-a indreptat este unul fascinant, prin complexitate si interdisciplinaritate. El foloseste cu­nos­tinte de biologie, psihologie, fizica, matematica si inginerie. NIH sustine acti­vitatea de cercetare a ieseanului din 2003, cind l-a ajutat sa isi deschida propriul laborator, ce func­ti­o­neaza in cadrul Centrului Medical din Texas, considerat cel mai mare din lume.

Anul trecut, in cadrul com­pe­titiei EUREKA (Ex­ceptional Unconventional Research Enabling Know­ledge Acceleration), organizata tot de NIH, Valentin Dragoi a cistigat un grant de cercetare in valoare de 1,2 milioane de dolari.

Nume cunoscut la UMF Iasi

De sapte ani de cind are propriul laborator in care isi pune in practica ideile, Dragoi a cistigat alte trei importante competitii a­dre­sate cercetatorilor ame­ricani. Primul pas spre ca­riera de succes pe care o are acum in SUA l-a facut in 1992, cind a obtinut o bursa doctorala la Duke University. Din dorinta de a patrunde cit mai mult in tainele neurobiologiei, a urmat si un program de studii postdoctorale de aproape sase ani, la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

La virsta de 45 de ani, Valentin Dragoi s-ar putea considera implinit in cariera universitara si stiin­tifica, dovada ca a fost invitat sa tina seminarii si conferinte la Stanford, Harvard, Princeton, Yale, Oxford sau Cambridge.

La Iasi, pentru profesorii de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi (UMF) Valentin Dra­goi reprezinta un nume de referinta. "Vali Dragoi es­te un nume de top, o per­sonalitate deosebita. Am inceput de anul trecut negocierile si le vom continua, pentru ca ne dorim ca sa coordoneze teze de doc­­torat si la «Gr.T. Po­pa». Vali are toata des­chiderea, a si fost anul acesta la noi la universitate, a sustinut o conferinta. El a propus sa trimitem in Texas doi doctoranzi ca sa lucreze cu el", a precizat rectorul UMF, Vasile Astarastoae.

Comentarii