Un curs la care s-a dus din plictiseala i-a schimbat viata

Subtitlu

duminică, 24 mai 2009, 04:36
4 MIN
 Un curs la care s-a dus din plictiseala i-a schimbat viata

Dupa acest premiu tinarul, licentiat si doctorand in Teologie la Iasi, a ales sa lase teologia pe un plan inferior si sa se apuce serios de ceea ce ii place: filmul.

 

A stat linga preferatul sau: Scorsese

Profesorul care tinea cursul de cultura cinematografica, Marius Mihaiescu, si-a sfatuit auditorii sa se implice in realizarea unui scurtmetraj, pentru a intelege mai bine filmul. Un coleg de-al sau de la acel curs i-a vorbit lui Antoci despre concursul de scenarii de la HBO. „Am decis sa incerc. Am pornit de la o imagine: un batrin cu un robot japonez in mina. Am scris scenariul «Ciinele japonez» sub presiunea timpului, pentru ca mai aveam doar vreo trei saptamini pina la termenul limita al concursului de la HBO. A fost primul meu scenariu, prima mea incercare. Cu acesta am si cistigat concursul", povesteste Ionut, un tinar extrem de des­chis, modest, care, desi a ajuns vineri dimineata la ora 4 in oras, a aceptat sa vorbeasca cu toti cei care l-au solicitat, in ciuda faptului ca i se citea oboseala in ochii injectati de nesomn.

La concursul HBO l-a cunoscut pe Tudor Giurgiu, care i-a devenit producator. El este si cel care i-a trimis scenariul la concursul ScripTeast, din cadrul Festiva­lului de Film de la Cannes. Timp de sase luni, Ionut Antoci a lucrat cu o echipa de specialisti care i-a ajutat pe toti cei 11 concurenti inscrisi sa isi perfec­tioneze scenariile. Dupa doua intilniri cu echipa de la Cannes, care au avut loc in Polonia anul trecut si la Berlin anul acesta, a urmat si ultima saptamina de lucru. Aceasta s-a desfasurat in perioada14-21 mai, la Cannes. „Dupa cele 6 luni de pregatire, povestea scenariului a ramas aceeasi si mi-am perfectionat stilul. Am schimbat doar ritmul, care a devenit mult mai alert", explica el, multumit ca a avut posibilitatea de a sta la mai putin de zece metri de unul dintre preferatii sai, Martin Scor­sese. Cannes a fost pentru el o experienta placuta, dar si o nebunie atit in sens pozitiv, cit si negativ, si asta pentru ca era foarte aglomerat. Nu a putut sta aici decit o saptamina, pentru ca doar pentru aceasta perioada i-au fost acoperite cheltuielile. Insa, i-a placut enorm faptul ca a avut posibilitatea de a vedea filmele romanesti semnate de Cristian Mungiu si Corneliu Porumboiu, pe care le considera a fi printre cele mai bune filme din competitie.

"Am fost sceptic"

Participarea la Cannes, emotia de a ve­dea personalitati pe care le admira, pla­cerea de a urmari ultimele filme semnate de mari regizori nu se compara cu sentimentele pe care le-a trait in clipa in care a fost ales cistigator al premiului Krzysztof Kieslowski pentru Cel mai bun scenariu din Europa Centrala si de Est. „Recunosc ca, atunci cind m-a inscris Tudor, am fost sceptic, in spiritul nostru romanesc. Ma bucur ca nu am avut dreptate. Mi-a placut foarte mult ca, desi ei sigur stiau deja cine este cistigatorul, echipa care a fost mereu alaturi de noi nu a facut nici un gest diferit de cele de pina atunci", sustine Ionut Antoci, care doreste sa ga­seasca un regizor pentru care povestea sa sa devina la fel de importanta ca si pentru el si care sa transpuna in imagini exact ceea ce a urmarit el in scenariu: o poveste drepre un batrin sinistrat al carui fiu revine in satul natul dupa 20 de ani, impreuna cu sotia sa japoneza. O poveste despre viata si oameni asa cum sint, din care nu lipsesc pasaje, sentimente si idei influentate de formatia sa de teolog.

"De mic am visat sa fiu  preot, dar vreau sa activez  acum pe alt drum"

Insa, cistigarea acestui premiu i-a mo­di­ficat planurile pe care le avea pentru viata sa. „De cind sint mic am visat sa fiu preot, dar citeodata descoperi ca nu este cel mai bine pentru tine acest drum si, decit sa sufar eu sau sistemul, am decis ca unul dintre noi doi se opreste. Si acesta sint eu. Nu renunt la vis, dar vreau sa activez acum pe alt drum", spune Antoci, al carui tata este preot in Roman. Aici s-a nascut. Are trei frati. Unul lucreaza la Bucuresti in domeniul IT, iar sora cea mica, Teodora, este eleva in clasa a VIII-a. Ionut a facut Seminarul Sfintul Gheorghe din Roman si facultatea si masterul in Teologie la Iasi. Acum se afla pe ultima suta de metri cu doctoratul, insa admite ca si acest proiect ar putea ramine in „stand-by". „Ionut este un om al faptelor. Este un om serios, integru din punct de vedere moral, dar cu un simt al umorului extraodinar", il descrie Sorin Ailenei, co­leg de doctorat. El l-a sprijinit mult in decizia de a incerca sa faca ceva in domeniul care ii place: filmul. Insa omul care i-a fost mereu alaturi si care a crezut in el este chiar sotia sa, Georgiana Livia An­toci. „Sotia mea a fost un sprijin extraodinar pentru mine, in clipe in care ni­meni nu credea. Pentru un teolog e greu sa faca altceva decit teologie, si ea a inteles. Pentru parintii si fratii mei  fost o schimbare neasteptata, dar au primit-o cu entuziasm si placut surprinsi". Premiul cistigat la Cannes a imbogatit bugetul familiei cu 10.000 de euro, bani cu care Ionut inca nu s-a hotarit ce va face, pentru ca el are deja tot ce si-a dorit: o familie frumoasa si sansa unui viitor in domeniul care il fascineaza: filmul.

Comentarii