Un japonez pensionar a venit sa invete romana la Iasi

duminică, 27 iulie 2008, 22:38
7 MIN
 Un japonez pensionar a venit sa invete romana la Iasi

Marui Yasuhiro a absolvit fizica atomica la Sankt Petersburg, a lucrat in Japonia, iar acum este pensionar. La batrinete a dezvoltat o pasiune pentru limba romana, dar a descoperit ca japonezii stau destul de prost cu dictionarele japonezo-romane sau romano-japoneze, ca sint doar citeva foarte vechi si destul de simple, practic niste dosare. Asa s-a gindit sa redacteze chiar el un dictionar al limbii romane. Este o poveste emotionanta a unuia dintre studentii scolii de vara pentru straini "Romania, limba si civilizatie".

Marui Yasuhiro e cel mai in virsta dintre ei. "Domnul Marui ar vrea pe de o parte sa incerce un dictionar mai complex, cu expresii mai noi. Aici a descoperit micul dictionar academic, de care s-a dovedit a fi incintat, dictionarul etimologic si pe Caragiale. Dumnealui are o pasiune personala pentru limba romana, demna de toata admiratia", a declarat prof.dr. Adrian Poruciuc, directorul Scolii de vara.

Din pasiune pentru limba romana, pentru ca unii din ei o studiaza la facultate sau pentru ca isi au radacinile in Romania, 34 de invatacei straini de toate virstele au aflat mai multe despre poporul roman sau au rostit primele fraze in limba romana dupa trei saptamini de studiu. Cei mai multi dintre ei s-au dovedit incintati de tara noastra, de Iasi, au definit romanii ca oameni primitori, calzi, au ramas incintati de spatiile verzi, de muntii nostri, dar au reprosat sofatul "nebun" al conducatorilor auto, saracia si salariile mici.

Anita, din Serbia, vrea sa lucreze ca traducatoare

Anita este o studenta din Serbia, dar originara din Romania de acum 500-600 de ani. "Sint romanca. Vin dintr-un sat unde traiesc romani, sint de 500-600 de ani acolo. In liceu si la scoala primara am invatat limba sirba, iar limba romana o vorbeam numai. Imi place foarte mult si vreau s-o invat perfect si sa lucrez aici ca traducatoare. Imi place foarte mult Romania", a declarat Anita.

Ea studiaza acum limba romana in facultate, in Belgrad, vorbeste fluent si bine limba romana. "Am primit o bursa si am venit aici. Mi s-a parut frumos in Iasi. Mi-a placut ca e foarte multa natura, mi-au placut manastirile", a mai spus ea.

S-a gindit chiar sa se mute in Romania, dupa ce termina facultatea, insa a reclamat agitatia din trafic. "Nu exista foarte multe semne in Romania. Nu e mare aglomeratie, dar se face foarte multa zarva. Imi place in schimb mai mult Romania decit Serbia. Mi-a placut foarte mult aici si imi pare rau ca plec acasa, a mai adaugat cu tristete in glas Anita.

Frantuzoaica Marion critica soferii romani

Marion este din sudul Frantei. Singura din grup de origine franceza, Marion s-a numarat printre studentii care vorbeau cel mai bine limba romana, aceasta deoarece a stat un an in Romania, la Bacau, unde a studiat limba engleza. "Am avut niste cursuri de limba romana si acolo, si la Cluj. Cind m-am intors in Franta eram disperata si voiam sa ma intorc inapoi in Romania. In primul rind, aici ma simt mai libera, oamenii vorbesc mai usor, sint mai caldurosi si imi place si viata in general, libertatea e mai mare, oamenii sint mai deschisi", a declarat cu zimbetul pe buze Marion.

Dupa vizita la Iasi, a ramas placut impresionata de arhitectura Palatului. "Imi place si la tara la voi e foarte frumos. Si la munte e foarte frumos. La noi totul s-a facut pentru turisti, aici e inca foarte frumos si foarte natural. Mie imi place asa. Daca amenajati toate locurile pentru turisti, eu nu mai vin", a spus ea rizind.

Si ea a reclamat felul de a conduce al soferilor romani. "Nu-mi place deloc cum conduceti. Pietonii trebuie sa aiba prioritate. Am avut si un accident de taxi aici", a mai spus ea putin dezamagita. Dar si-a revenit imediat si a spus sa ar reveni cu placere in Romania, chiar si pentru mai mult timp. "Vreau sa lucrez cu romanii, sa fac o asociatie, sa lucrez cu Romania. Nu vreau sa lucrez numai in Romania sau numai in Franta, vreau sa gasesc o cale de mijloc", a mai declarat ea.

Italianul Marco vrea sa se angajeze in Romania

Marco, un alt student, de aceasta data din Italia, a venit la scoala de vara tot prin intermediul programului Erasmus. Desi nu vorbea foarte bine limba romana, Marco a ramas placut incintat de tara noastra.

"La inceput de Erasmus s-a organizat o excursie aici in limba romana. Apoi am cistigat o bursa de cercetare despre comunitatea italiana din Iasi, pentru sase luni, in aceasta iarna. Cred si sper ca o sa-mi foloseasca limba romana in viitor. Fiind in comunitatea europeana, Romania a fost o experienta, dar mi-a placut prea mult si am hotarit sa invat limba. Imi plac insa si persoanele din Romania, clima, viata de aici, in Italia sint aproximativ 60 de milioane de persoane, este prea aglomerat. Acolo se termina un oras si incepe un alt oras. Aici este mai mult verde, mai multi munti. In Italia sint mai multe comunitati de romani si tine si de singe; sintem legati intr-un fel", a declarat Marco.

A criticat insa saracia si salariile mici. Chiar si asa, Marco agreeaza ideea de a se stabili in Romania. "Vreau sa-mi gasesc de lucru aici, dar cu 200 de euro/luna nu poti face nimic. In Bucuresti cu 200 de euro platesti doar cazarea si iti ramine zero. Poate in viitor Romania se mai dezvolta, devine mai bogata. Eu o sa fiu aici sase luni si sper sa pot crea ceva, o oportunitate, o sansa, dar acum nu stiu. Mi-ar placea sa stau aici", a mai declarat el.

Moriana, din Bulgaria, studiaza in Grecia si a vizitat pentru prima oara Romania. "Am venit pentru ca am vrut sa invat limba romana. Sint studenta la Facultatea de Litere, studiez lingvistica si voi studia lingvistica balcanica", a povestit pe scurt Moriana cum a ajuns la scoala de vara. Si ea a indragit natura si oamenii, dar a criticat modul de a sofa al romanilor. "Mi-a placut ca e foarte verde si ca barbatii sint foarte amabili. Nu imi place insa cum se conduce in Iasi, in Romania in general. Acum conduc masina ca o romanca, conduc ca o nebuna", a spus ea rizind. "Pentru mine este foarte dificil. Nu aveti drumuri, in general. Drumurile trebuie schimbate", a mai spus ea. Daca ar fi sa schimbe ceva in Iasi, Moriana ar infiinta mai multe cluburi, piscine, sali de sport sau alt fel de locuri pentru petrecerea timpului liber.

Cintec din Ucraina, dedicat muntelui Ceahlau

Pe linga cei veniti individual, s-au aflat si grupuri din alte tari, venite impreuna. De exemplu, un grup de sase doamne din Ucraina, profesoare de limba romana, romance de origine, au venit la scoala de vara cu mare drag pentru o aprofundare a studiilor. S-au simtit foarte bine, au compus chiar si o poezie despre muntele Ceahlau, iar o alta doamna a compus un cintec in penultima seara a cursurilor, pe care l-a dedicat grupului.

"Sint profesoara din 75′, am studiat in Chisinau limba romana, care este limba mea materna. Sint de origine din Moldova, dar m-am casatorit si am ramas de 30 de ani in Ucraina. Am venit aici pentru perfectionare, pentru aprofundarea cunostintelor. Multe vad ca inca nu le stiu insa. Am vazut muntii! Mi-ar placea sa locuiesc in Romania, dar acum este prea tirziu", a spus una din doamne putin melancolica.

Magda, din Polonia, a venit la Iasi tot din pasiune pentru limba si folclorul romanesc. Nici in cazul ei nu a fost prima experienta in Romania si vorbeste deja foarte bine limba romana. "Imi place foarte mult aici, imi place tara, cultura voastra. Studiez filologia romana in Polonia si pentru ca limba romana este o limba interesanta, pot sa spun chiar un pic exotica, imi place. Mi-am facut multi prieteni, din mai multe tari. Cred ca nu e nici un lucru care nu mi-a placut. Imi place la voi ca se pastreaza folclorul, iar cind este o petrecere, sinteti imbracati frumos, in costume populare", a declarat Magda.

Seara romaneasca, in final

Vineri a fost ultima zi de cursuri pentru studenti scolii de vara. La orele 12:00 s-au adunat cu totii in corpul H al Universitatii "Al.I.Cuza", unde au primit diplome, flori, carti ale scriitorilor romani si chiar cite un breloc cu mascota universitatii in miniatura. S-au aplaudat reciproc si am remarcat in cele mai multe cazuri tristesea despartirii. Joi, in seara dinaintea finalizarii cursurilor, fetele s-au imbracat in costume traditionale romanesti si au invatat dansuri traditionale, dintre care sirba, tuca, hora modoveneasca sau brasoveanca.

Programul cursurilor de vara s-a incheiat cu un moment dedicat culturii iesene, unde au fost invitati scriitorii Radu Andriescu si Leonte Ivanov. "Prin traditie, in program este inclusa o seara literara, discutii despre mediul cultural iesean actual. Anul acesta, din 34 de cursanti s-au declarat incepatori trei, care au avansat mult. Unii au venit la scoala de vara din pasiune pentru limba romana, ceilalti, romanisti, au venit sa-si perfectioneze o limba romanica, pentru ca studiaza franceza -romana, sau spaniola-romana. Unii sint deja specialisti in poporul roman, in literatura romana", a declarat in incheiere prof.dr. Adrian Poruciuc. 

Comentarii