Un scandal de plagiat evaluat la 200.000 lei, in mediul academic iesean

miercuri, 16 ianuarie 2013, 21:16
3 MIN
 Un scandal de plagiat evaluat la 200.000 lei, in mediul academic iesean

Un scandal urias a izbuncit in sanul Institutului de Istorie „AD. Xenopol" Iasi, unitatea subordonata Academiei Romane. Patru cercetatori ieseni sunt acuzati de plagiat dupa ce ar fi preluat date si informatii dintr-un volum mai vechi, al carui coator a fost Dumitru Agache, fara a preciza insa sursa. Agache, si el fost cercetator la „A.D. Xenopol" pana in 2002, spune ca volumele care ar fi fost plagiate sunt cele cu numarul XXVII si XXVIII din cadrul colectiei nationale de izvoare medievale „Documenta Romaniae Historica". Acesta volume au fost editate si publicate sub egida institutului in 2004 de cei patru acuzati. Nemultumirea lui Dumitru Agache este ca autorii nu au trecut pe coperta si numele sau, el sustinand ca o buna parte din informatii au fost culese si publicate de el, in calitate de coautor, inainte de Revolutie. „Paratii si-au arogat calitatea exclusiva de autori ale respectivelor tomuri, subrogandu-se muncii noastre de cinci ani si insusindu-si 2/3 din opera preexistenta, semnand numele lor. Au comis o manopera ilegala, un delict civil, un grav abuz de drept, ceea ce din punct al dreptului proprietatii intelectuale reprezinta o frauda, un furt intelectual, un plagiat", a precizat Dumitru Agache, in actiunea depusa la Tribunal zilele trecute.

Acesta a mentionat ca a lucrat la cele doua volume editate in 2004 de Petronel Zahariuc, Silviu Vacaru, Marius Chelcu si Ionela Chelcu inainte de Revolutie, mai exact in perioada 1983-1988. Alaturi de Agache, la volumele initiale au mai lucrat alti trei cercetatori. Doi dintre ei au decedat, iar unul este grav bolnav. Volumele cu pricina sunt bazate pe mai multe documente de cancelarie din timpul domnitorului moldovean Vasile Lupu.

Daune de 200.000 de lei

Tot in actiunea adresata judecatorilor, Dumitru Agache a mai precizat ca a incercat sa rezolve conflictul pe cale amiabila, insa fara succes. Mai mult, a completat el, chiar ar fi fost insultat. „Transformarea mea in obiectul unor insulte si «expresii de sant» din partea unor oameni cu pretentii de intelectuali nu reprezinta decat o manevra de proasta optiune, pentru a deturna acuzatiile mele de plagiat intr-un bombardament de laturi verbale, pentru a confirma proverbul «hotul striga hotul». Dupa umila mea opinie, impostura si incompetenta nu trebuie sa stea in rafturile bibliotecii si nici plagiatorii in randul oamenilor", a mai aratat Dumitru Agache. Acesta solicita de la cei patru cercetatori cate 50.000 de lei, drept daune morale.

Contactati telefonic, cei patru intelectuali acuzati de plagiat nu au dorit sa comenteze. „Ma abtin sa comentez pana la o decizie definitiva si irevocabila", a spus Silviu Vacaru. „Stiu despre proces, insa dati-mi voie sa ma abtin de la a face un comentariu", ne-a spus si Marius Chelcu.
Aceleasi raspunsuri le-au oferit si Petronel Zahariuc si Ionela Chelcu. Primul termen al procesului va avea loc pe 22 aprilie. Petronel Zahariuc este conferentiar al Facultatii de Istorie de la Universitatea „Al.I. Cuza" din Iasi si sef al Catedrei de Istorie Medievala. In cadrul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol", el este cercetator stiitific II. Potrivit CV-urilor publicate pe site-ul Academiei Romanie, ceilalti trei acuzati de plagiat sunt doar cercetatori in cadrul Institutului „Xenopol".

Comentarii