Uniforma preferata a domnitorului Cuza, expusa la Muzeul Unirii

marți, 24 ianuarie 2012, 21:02
2 MIN
 Uniforma preferata a domnitorului Cuza, expusa la Muzeul Unirii

Uniforma se regaseste intr-o expozitie care a fost vernisata aseara, in prezenta mai multor oficialitati. Pe linga deputatii mentionati, au mai participat la eveniment Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean, prefectul Dragomir Tomaseschi si subprefectul Bogdan Saramet. Expozitia, intitulata "Onoare si natiune: uniforme, decoratii, steaguri", a fost deschisa publicului ieri, cu scopul de a marca intr-un mod aparte Unirea Principatelor.

"Este o expozitie care reuneste mai ales obiecte aflate in patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei si al Muzeului Unirii. Este prezentata o colectie foarte valoroasa de uniforme din secolul al XIX-lea si inceputul secolului XX. Sint uniforme de cavalerie, de infanterie, de dorobant calari, de vinatori si, in afara de acestea, o serie intreaga de piese valoroase, unele dintre ele cu valoare de unicat. Am reusit sa identificam in patrimoniul muzeului nostru o noua piesa din Ordinul Unirii. Muzeul Unirii avea trei asemenea piese si, la unicul muzeu din tara cu aceste exponate, am gasit o a patra piesa, cea de ofiter al Ordinului Unirii. In felul acesta se intregeste colectia noastra. In plus, se stie, anul acesta muzeul a primit o uniforma de dorobant calari, uniforma preferata a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o copie, bineinteles. Pe aceasta muzeul a pus decoratiile originale ale lui Alexandru Ioan Cuza, cele pe care le vedem in toate portretele sale: esarfa ordinului «Medgidia» sau caciula de dorobant calari, care are un panas de egreta, o piesa originala care da farmec intregului exponat", a precizat muzeograful Sorin Iftimi.

Oaspetii vernisajului au primit aseara si cite un album intitulat "Uniforme militare ilustrate de Gh. Asachi (1854 – 1862)", al autorilor Sorin Iftimi si Aurica Ichim. Acesta prezinta o transformare a uniformelor din armata moldoveneasca, de la inceputuri (influenta ruseasca) si pina in perioada domniei lui Cuza inclusiv, cind se remarca influenta franceza, cea care a impus o noua line, mai lejera. Taxa de intrare la Muzeul Unirii este de 3 lei pentru elevi, 6 lei pentru pensionari, respectiv de 12 lei pentru salariati.

Comentarii