Va fi Iasul Silicon Valley de Romania?

miercuri, 27 iunie 2007, 22:41
2 MIN
 Va fi Iasul Silicon Valley de Romania?

Municipiul va deveni un Silicon Valley al Romaniei pina in 2020 si se va bate cu Milano si Paris pentru titlul de capitala europeana a modei. Acestea sint doar doua din telurile strategiei de dezvoltare realizata de firma olandeza "Haute Europe" pentru municipalitate. Varianta a fost aleasa de cele aproximativ 50 de persoane reprezentive pentru Iasi, in mai multe domenii. "Specialistii din Olanda au propus patru variante de dezvoltare. Cei prezenti in Sala Mare a Primariei au preferat varianta dezvoltarii serviciilor bazate pe cunostinte. Se va merge pe folosirea partii academice a Iasului, pe utilizarea acestui potential. Acesta va fi nucleul, dar vor fi prinse si segmente din celelalte variante, in primul rind dezvoltarea turismului", a declarat Cosmin Coman, directorul de strategii al Primariei. Iesenii pot consulta propunerile facute de firma olandeza pe site-ul Primariei, www.primaria-iasi.ro, la sectiunea "Strategie".

Motivele

Municipalitatea ar urma sa creeze conditii pentru dezvoltarea unor domenii precum IT, media, audio-vizual sau pentru cultura. "Multe din companiile nationale si internationale vor stabili sediile lor din Europa de Est la Iasi, pentru a se situa aproape de cercetarile academice si forta de munca calificata, care este destul de ieftina avind in vedere standardele Europei de Vest. Istoria orasului, precum si mostenirea sa culturala acorda regiunii un climat atractiv in care oamenii tineri si moderni fac un schimb de idei si stimuleaza inovatia", se arata in materialul pregatit de specialistii din Olanda. Strategia prezentata ieri se bazeaza si pe dezvoltarea industriei creative. "Saptamina modei de la Iasi se va transforma intr-un eveniment major pentru Europa de Est si multi designeri vor porni o afacere in oras", sustin angajatii firmei "Haute Europe". O alta propunere de dezvoltare a Iasului a vizat transformarea municipiului intr-un centru regional de comert. Necesarul mare de investitii in infrastructura a constituit unul din marile dezavantaje ale variantei. "Iasul industriilor moderne a fost o alta propunere, dar nu a fost agreata de cei prezenti. Urmatoarea etapa va fi realizarea a 10 proiecte complete, de la necesarul de investitii si pina la identificarea surselor de finantare. Acestea vor trebui sa conduca la indeplinirea obiectivelor din strategie. Ele vor fi puse in practica de municipalitate. Toate aceste proiecte vor fi supuse dezbaterii publice", a completat Coman.

Incotro ne extindem?

El a mai spus ca, dupa finalizarea strategiei de dezvoltare, se vor stabili si destinatiile zonelor in care urmeaza sa se extinda Iasul. Astfel, vor fi trasate conditii pentru ca anumite zone sa fie doar cu caracter industrial, rezidential sau de recreere. "Noi avem o alta viziune asupra lucrurilor decit specialistii din Olanda. Noi pornim de pe plan local si incercam sa gasim solutii. Ei privesc lucrurile pornind de la nivel mondial si vin apoi pina la nivel local pentru a vedea posibilitatile de dezvoltare", a precizat primarul Gheorghe Nichita. Strategia de dezvoltare "Orizont 2020" urmeaza sa fie terminata in luna august. Municipalitatea va plati firmei "Haute Europe" 210.000 euro, fara TVA.

Comentarii