Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Va fi IPS Daniel succesorul?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Decesul Preafericitului Parinte Teoctist reprezinta startul unei competitii interne in cadrul Sinodului pentru scaunul patriarhal. Va reusi Inalt Preasfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, sa domine influentele din cadrul grupurilor in mina carora stau factorii de decizie si sa devina Patriarh? Raspunsul la aceasta intrebare nu mai este nicidecum unul categoric, asa cum ar fi fost in urma cu citiva ani. In balanta trebuie pusa legea nescrisa potrivit careia Mitropolitul Moldovei este succesorul la cirma Ortodoxiei Romanesti, dar si framintarile din interiorul Sinodului care au avut drept consecinta stabilirea unor reguli clare de alegere a Patriarhului. Practic, scaunul patriarhal va fi ocupat de una dintre inaltele fete bisericesti care va reusi sa atraga cele mai multe voturi in cadrul Colegiului Electoral Bisericesc. „Batalia“ se va da, cu cea mai mare probabilitate, intre mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel, si cel al Olteniei, IPS Teofan.

    Daniel versus Teofan

    Cu toate ca potrivit Statutului BOR patriarh poate fi ales orice membru al Sinodului, in realitate exista doua grupari care isi disputa suprematia. Una il are drept exponent pe IPS Daniel si este asimilata asa-numitilor modernisti ecumenici, mai deschisi spre nou si spre relatiile cu intreaga crestinatate. Cealalta grupare este in general reprezentata de conservatori si traditionalisti si reprezentantul cel mai puternic al ei este Bartolomeu Anania, mitropolit al Clujului. Dar tabara lui Bartolomeu Anania a promovat un contracandidat redutabil. Astfel, lui IPS Daniel, un prelat tinar, de 56 de ani, cunoscut pentru orizontul sau spiritual si pentru educatia solida dobindita in Elvetia, i se opune IPS Teofan, mitropolitul Olteniei: un ierarh mai tinar, si el doctor in Teologie, specializat in strainatate, la Paris. Posibila confruntare dintre cei doi va avea loc cel mai devreme peste 41 de zile, dupa cele 40 de zile de pomenire a PF Teoctist. Fireste, mai pot aparea si alti candidati, un alt nume vehiculat fiind cel al arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie.

    Primul moment al confruntarii: scindarea Mitropoliei Ardealului

    Rezultatul votului din adunarea extraordinara a Sfintului Sinod de peste o luna si jumatate va transa o confruntare care exista de ani de zile in BOR. Grupurile de influenta au cautat in aceasta perioada sa-si consolideze pozitiile si au actionat in asa fel incit sa atraga cit mai multi simpatizanti. Doua momente indica forta celor doua tabere. Un prim astfel de moment a fost scindarea Mitropoliei Ardealului, la sfirsitul anului 2005. Dupa ce IPS Laurentiu Streza a reusit sa acceada la functia de mitropolit al Ardealului, sustinut fiind de IPS Daniel, mitropolitul Moldovei parea sa fie in avantaj printre prelatii din Ardeal, cu o influenta considerabila si in acea zona a Romaniei. De altfel, el ii fusese profesor lui Laurentiu Streza la Institutul Ecumenic din Bossey, Elvetia, unde a predat in anii ‘80. La scurt timp, insa, IPS Daniel a pierdut printre degete jumatate din sustinerea obtinuta. Sfintul Sinod a propus imediat impartirea la 4 noiembrie 2005 a Mitropoliei Ardealului in doua: Mitropolia Ardealului, in frunte cu IPS Laurentiu Streza, a pastrat doar eparhiile Sibiului si cea aferenta zonei Covasna-Harghita si Mitropolia Transilvaniei de Nord (cu patru eparhii, a Clujului, Alba-Iuliei, Oradei si Maramuresului), in frunte cu IPS Bartolomeu Anania. Inscaunarea acestuia din urma ca mitropolit a diminuat practic forta Inalt Preasfintitului Laurentiu si implicit a IPS Daniel. Astfel, marea majoritate a ierarhilor ardeleni au devenit subordonati directi ai lui Anania.

    Al doilea moment: schimbarea statutului Bisericii

    Cel de-al doilea moment hotaritor pentru definirea raportului de forte l-a reprezentat modificarea Statutului BOR, la 18 ianuarie 2006. Pina la aceasta data, desemnarea succesorului la scaunul patriarhal tinea cont de cutuma ca devin patriarhi  mitropolitii Moldovei. Obiceiul dateaza din 1859, atunci cind, dupa Unire, sediul Mitropoliei a fost stabilit la Bucuresti. In compensatie, s-a hotarit ca Mitropolitul de Moldova sa devina „locum tenens“, adica sa fie al doilea in ierarhie si, automat, urmas la scaun. Existenta acestei legi nescrise inseamna ca lupta pentru succesiune era ca si transata in favoarea IPS Daniel. „In cadrul bisericii, mai ales a celei ortodoxe, obiceiurile, acele legi nescrise, sint la mare pret. De fapt, totul se bazeaza pe cutume: exista obiceiuri la botez, nunta sau inmormintare. Daca s-ar lua in considerare doar legile nescrise, nu ar fi nici o surpriza numirea mitropolitului Daniel ca patriarh“, ne-a declarat ieri conf.dr. Petronel Zahariuc, specialist in istorie medievala. La presiunea adversarilor IPS Daniel, Sinodul a modificat anul trecut Statutul, stabilind reguli clare de alegere a Patriarhului. Concret, candidatii sint propusi mai intii de membrii Sinodului. Apoi, succesorul este ales prin vot secret de Colegiul electoral - format din circa 180 de persoane, printre care membrii Sfintului Sinod, membrii Adunarii Nationale Bisericesti, dar si decanii facultatilor de profil, precum si directorii seminarelor teologice din fiecare mitropolie, preoti delegati ai consiliilor metropolitane si ai centrelor eparhiale. Aceasta modalitate de vot a diminuat sansele IPS Daniel de a urca in scaunul patriarhal fara a trece prin furcile caudine ale Sinodului.

    O exceptie importanta in favoarea lui Daniel

    Dar faptul ca ieri Sfintul Sinod a fost de acord ca IPS Daniel sa fie patriarh interimar ar putea indica faptul ca balanta inclina din nou in favoarea sa si ca el detine inca o puternica influenta la virful Bisericii.
    Potrivit Statutului de organizare a Bisericii Ortodoxe Romane, cel care asigura interimatul nu poate candida la alegerile pentru noul sef al Bisericii Ortodoxe. Cu toate acestea, IPS a fost acceptat ca locotenent - denumirea data pentru cel care exercita interimatul. Acest lucru a fost posibil prin interpretarea Statutului: locotententul va demisiona in cazul in care va fi propus drept candidat, iar locul sau va fi luat pe durata alegerilor, adica o zi, de decanul de virsta in hirotonie, IPS Nicolae, mitropolitul Banatului. Practic, IPS Daniel va conduce BOR pina in momentul alegerilor, ceea ce ar putea avea un rol decisiv in dobindirea victoriei in alegeri.

    Cum decurge alegerea Patriarhului

    Alegerile se desfasoara intr-o singura zi. De dimineata sint propusi de Sinod candidatii, iar dupa-amiaza se intruneste Colegiul Electoral, format din circa 180 de persoane, pentru a vota. Numele candidatilor, insotite de cite un CV, sint comunicate, confidential, membrilor Colegiului Electoral Bisericesc, odata cu convocarea lor. Candidatii nu pot participa la consultarile din pauza care precede alegerea. Votul este secret. Procesul verbal rezultat la finalul votului se inainteaza Sfintului Sinod pentru examinarea si cercetarea canonica a alegerii. La incheierea lucrarilor colegiului, buletinele de vot se distrug prin ardere in prezenta membrilor Colegiului electoral.
    Dupa ce succesorul este cercetat canonic si este validat, numele sau este comunicat autoritatilor de stat competente. In cazul in care alegerea nu va fi aprobata de Sfintul Sinod, se va proceda la o noua alegere, in termenul fixat de Sfintul Sinod in acest scop.

    IPS Daniel, pe numele de botez Dan-Ilie Ciobotea, s-a nascut pe 22 iulie 1951, in judetul Timis. Ca un veritabil sustinator al curentului modernist, a absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu, a obtinut doctorate la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg, Facultatea Romano-Catolica din Freiburg im Breisgau. De asemenea, a obtinut si doctoratul in Stiinte Religioase la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umaniste din Strasbourg. Ce a frapat insa in devenirea ierarhului a fost ascensiunea fulminanta in ierarhia bisericeasca.
    A fost lector si director adjunct la Institutul Ecumenic din Bossey (Elvetia). Tuns in monahism in august 1987, calugarul Daniel a mai predat un an in Elvetia. De la Bossey, in 1988, s-a intors in tara direct la Patriarhie, pe functia de consilier patriarhal si director al Sectorului „Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic“, predind in paralel la Institutul Teologic. Bucurindu-se de inalta protectie a Patriarhului, pe care cei apropiati nu si-o pot explica in totalitate sau o trec sub tacere, calugarul Daniel a devenit imediat dupa Revolutie, pe 4 martie 1990, episcop-vicar in mitropolia Banatului. Aceasta functie a fost o trambulina spre scaunul de mitropolit al Moldovei. Scaunul era liber din 1986, cind a incetat din viata patriarhul Iustin Moisescu, si mitropolitul de la Iasi, Teoctist, i-a luat locul, in virtutea legii nescrise ce functiona in BOR.

    Mitropolitul Olteniei, IPS Teofan (foto), e cunoscut drept unul dintre „copiii de suflet“ ai PF Teoctist. In virsta de 48 de ani, mitropolitul Teofan a fost calugarit la Manastirea Crasna, a obtinut doctoratul in Teologie in 1990 la Institutul Teologic Saint Serge din Paris. In perioada 1990-1993 a fost secretarul Cabinetului Patriarhal, mina dreapta a Patriarhului, care, pe 15 septembrie 1991, l-a hirotonisit Episcop vicar. Din 2000, IPS Teofan a ajuns la cirma Mitropoliei Olteniei. Dar victoria sa a fost contestata de sustinatorii contracandidatului sau, PS Damaschin, episcopul Sloboziei si fost Vicar la Craiova timp de 20 de ani. IPS Teofan se bucura, de asemenea, de o buna imagine in lumea ortodoxa si e cunoscut pentru numeroasele deplasari, vizitind comunitatile romanesti din diaspora. 

    Pe ce sprijin mizeaza contracandidatii

    Patriarhia Romana cuprinde sase mitropolii in tara, cu 10 arhiepiscopii si 16 episcopii, 161 de protopopiate, 11.102 de parohii si 2.297 filii, precum si 13.925 preoti si diaconi. In jurul granitelor Romaniei si in diaspora, in jurisdictia Patriarhiei Romane functioneaza trei mitropolii (Mitropolia Basarabiei, Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Germania, Europa Centrala si de Nord si Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale), o arhiepiscopie (Arhiepiscopia Ortodoxa Romana in America si Canada) si doua episcopii (Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria, cu sediul la Gyula, si Episcopia Ortodoxa a Varsetului).
    Nu se poate anticipa cu exactitate cum vor vota reprezentantii Bisericii in Colegiul electoral, dar exista citeva indicii la nivelul mitropoliilor din tara. Este probabil ca Mitropolia Munteniei si Dobrogei, detinuta de Patriarhul Teoctist, va vota pentru IPS Teodosie, arhiepiscopul Dobrogei, un posibil candidat, creditat cu mai mici sanse - cunoscut pentru relatiile sale cu PSD si pentru intentia de a scinda Mitropolia in cadrul careia este, spre a deveni mitropolit de Dobrogea. IPS Daniel e sustinut de reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si de cei ai Mitropoliei Ardealului, conduse de IPS Laurentiu Streza. Insa exista si posibilitatea ca Arhiepiscopia Sucevei sa nu voteze pentru IPS Daniel. Arhiepiscopul Pimen a avut la un moment dat intentia de a scinda Mitropolia Moldovei si Bucovinei, ceea ce ar fi fost o lovitura pentru IPS Daniel.
    Contracandidatul sau, IPS Teofan, ar putea avea sustinere atit de la reprezentantii Mitropoliei Olteniei pe care o conduce, dar si de cei ai Mitropoliei Clujului, in frunte cu IPS Bartolomeu. Nu este foarte sigur pe cine il va sustine IPS Nicolae, mitropolitul Banatului. Fost superior al IPS Daniel pe vremea cind acesta din urma era episcop vicar in Arhiepiscopia Banatului, IPS Nicolae l-a dezaprobat in multe rinduri, chiar si atunci cind a construit biserica din satul sau natal, Dobresti.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri