1667 de conserve cu "vaca nebuna", recuperate din judet

marți, 06 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 1667 de conserve cu "vaca nebuna", recuperate din judet

Pina la ora actula, Directia Sanitar Veterinara (DSV) a judetului Vaslui a confiscat de la diversi agenti economici 1667 conserve de carne de vita care provin din tarile supuse embargoului. Valorea marfii se ridica la aproximativ 65 de milioane de lei. Din aceasta cantitate, Oficiul Judetean de Protectie a Consumatorilor a retras de pe piata doar 40 de conserve, in suma de 460.000 de lei, de la cele 11 societati comerciale potentiale posesoare de astfel de conserve.
"Daca la magazinele second hand, nu au mai avut practic ce face, la cei care vind conserve lucrurile stau mult mai simplu. Cind au auzit de controale, automat au retras de la vinzare aceste conserve venite din Olanda, Anglia sau Italia, fara sa-si dea seama ca vinzarea lor ulteriora constituie un pericol. Patronii gindesc ca, daca familia lor a consumat astfel de conserve si nu a patit nimic, pot scoate si la consum pentru populatie. De aceea, noi recomandam consumatorilor sa ne sesizeze daca vad conserve de provenienta occidentala, pentru a le retrage. Pe partea cealalta, comerciantii nu trebuie sa-si faga griji deoarece, din informatiile pe care le avem, statul va despagubi pe cei care au in stoc astfel de conserve", ne-a declarat Ioan Tudorache, directorul OJPC Vaslui.
Pina la ora actuala, nu exista la nivelul judetului Vaslui persoane infestate cu boala "vacii nebune". Aceasta mai ales ca, din cite spun specialistii, aceasta boala se poate lua in special de la conservele din creier, maduva sau organe si nici intr-un caz din pulpa, asa cum sint majoritatea conservelor pe piata romaneasca.
Pe de alta parte, OJPC Vaslui atrage atentia asupra conservelor de peste. In urma controalelor facute, exista pe piata conserve de peste, sardina in ulei vegetal, care nu corespund din punct de vedere al compozitiei produsului. De exemplu, s-a constatat ca produsele scoase piata de SV Food Co Thailand sunt total necorespunzatoare, in urma analizelor de laborator. Cutia verificata avea doar 24,5% peste fata de 75-85% cit prevede standardul, sare 2,45% fata de 1,5%, ulei (din lichidul de acoperire) – 3,6 fata de 77-89% cit trebuie sa fie si 94,6% apa fata de 11-23% admis.
"Nu mai punem in calcul calitatea acelui peste care este doar pe un fund de cutie. Probabil conservele au fost facute din pestele care care trebuia aruncat in mare", ne-a mai precizat Ioan Tudorache. (Theodor ISTRATE)

Comentarii