Activitate intensa la DSV, de Paste

marți, 25 aprilie 2000, 23:00
2 MIN
 Activitate intensa la DSV, de Paste

In preajma sarbatorilor de Paste, inspectorii Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Vaslui au efectuat controale in pietele din Vaslui, Birlad si Husi, pentru a verifica conditiile de sacrificare a animalelor.
Medicul Costel Nita, directorul DSV Vaslui, ne-a mentionat ca in urma controalelor efectuate s-a constatat ca la Vaslui exista amenajari corespunzatoare sacrificarii mieilor. Si la Husi exista un punct de sacrificare si valorificare a mieilor – in Hala Centrala.
Pentru ca la Birlad nu exista un astfel de loc, s-a dispus amenajarea in incinta talciocului a unui punct de sacrificare a mieilor. In prezent, constructia se afla in stadiu de finalizare. "Aceasta constructie va permite sacrificarea in zilele premergatoare Pastelui a mieilor adusi de producatorii particulari. De asemenea, va fi amenajata si o incapere in care isi va desfasura activitatea personalul sanitar veterinar in scopul derularii in bune conditii a activitatii", ne-a explicat Nita.
Inca din martie, DSV Vaslui a trimis la toate consiliile locale din judet, organizatoare de tirguri si oboare de animale, adrese prin care solicita ca in vederea prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare la populatie, sacrificarea mieilor sa se faca numai in locuri autorizate.
De asemenea, pe 20 aprilie, DSV a solicitat sprijinul politiei in vederea interzicerii sacrificarii mieilor in alte locuri decit cele autorizate. Valorificarea in tirguri si oboare a animalelor vii se va face numai pe baza de certificate sanitar veterinare si bilete de adeverire a proprietatii.
Costel Nita a precizat: "Mieii buni de consum trebuie sa aiba o greutate de peste 4 kilograme si virsta minima la sacrificare de 21 de zile. Mieii vii trebuie sa aiba plaga ombilicala cicatrizata."
10 lei – costul verificarii unui ou
Alte produse alimentare care sint folosite in cantitati mari la prepararea mincarurilor traditionale de Paste sint ouale. Medicul Gheorghe Popescu, seful serviciului igiena din cadrul DSV, ne-a precizat ca potrivit legislatiei ar trebui ca ouale scoase la vinzare sa aiba inscriptionata pe coaja data "fabricarii". El ne-a mai spus: "Ouale trebuie sa aiba maxim 10 zile vechime – vara si 20 de zile – pe timp racoros si peste 50 grame greutate. Ele ar trebui sa se vinda in spatii special amenajate, la o temperatura de pina la 14 grade Celsius."
Popescu sfatuieste cumparatorii ca, pentru o mai mare siguranta a calitatii oualelor pe care le cumpara, sa le examineze ovoscopic la orice circumscriptie de control a alimentelor din piete. Examenul nu costa mult, este mai mult simbolic: 10 lei/ou. Sursa citata recomanda ca orice suspiciune pe care oamenii o au la calitatea produselor sa fie anuntata la circumscriptia sanitara de control alimente.
In perioada premergatoare sarbatorii, cit si de Paste, circumscriptiile sanitar veterinare vor avea program prelungit. (Marilena PINTEA)

Comentarii