Atac fulgerator la parada reptilelor

luni, 24 aprilie 2000, 23:00
4 MIN
 Atac fulgerator la parada reptilelor

Expozitia de reptile de la "Casa Sturdza" Birlad a fost marcata de un eveniment nefericit: Stefan Simon, de 33 ani, din Arad, unul dintre proprietarii reptilelor, a fost muscat de vipera pufaitoare (vipera africana).
Unul dintre angajatii muzeului birladean, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, ne-a relatat ca reptilele erau hranite de Stefan Simon numai dupa inchiderea muzeului pentru vizitatori. Vineri seara, el i-a dat viperei un iepure. Reptila doar l-a muscat si nu l-a mincat. Ingrijorat ca vipera este flaminda, aradeanul i-a dat si a doua zi de mincare. A deschis cusca si a prins vipera de dupa cap cu un cleste special.
"Dar, vipera a alunecat si l-a muscat pe Simon de un deget", ne-a spus salariatul muzeului. Simon si-a supt imediat locul muscat, acesta fiind primul ajutor care se acorda in cazul muscaturilor reptilelor veninoase. Cantitatea de venin inoculata de vipera iepurelui cu o seara inainte se pare ca a scazut doza de toxicitate a muscaturii aplicate lui Simon.
Numita de bastinasii Africii "Cel care aduce moartea", vipera pufaitoare este un sarpe foarte veninos si imprevizibil. Ajunge pina la 180 de centimetri lungime si se hraneste de regula cu mamifere mici si pasari.
Dupa accident, Simon a fost transportat de urgenta la Spitalul de adulti Birlad. De aici a fost transferat la Bucuresti, apoi la Arad. Pentru ca in tara nu exista antidot impotriva muscaturii de vipera pufaitoare, prin Crucea Rosie Internationala, tinarul a fost transportat intr-un spital din Budapesta. In prezent, dupa cum ne-a precizat aceiasi sursa, Stefan Simon este in afara oricarui pericol.
Demonstratie esuata
Medicii birladeni ne-au spus ca este primul caz de acest gen cu care s-au intilnit, pentru ca este si prima data cind sint aduse vipere in Birlad.
Medicul Mihai Busuioc, seful sectiei Reanimare a Spitalului de adulti Birlad, ne-a declarat: "In zona Moldovei nu exista vipere si de aceea unitatile sanitare nu sint dotate cu ser antiviperin. Pacientul ne-a fost adus in jurul orei 18. El isi luase singur citeva masuri de prim ajutor. Cind a ajuns la spital avea legat un garou la mina, pentru a impiedica raspindirea veninului in organism. Tinarul era constient de pericolul in care se afla. De cind a venit mi-a spus ca nu mai are sanse de scapare."
Serul antiviperin este folosit ca antidot in cazul muscaturilor provocate de aceasta categorie de serpi veninosi.
Conform declaratiilor cadrelor medicale, se pare ca, fiind sub influenta bauturilor alcoolice, Simon a facut-o pe temerarul, dorind sa arate cum vipera "arunca" venin. A bagat mina in cusca viperei, a prins-o de dupa cap si a scos-o din cusca. Intr-un moment de neatentie, a scapat-o. Cind a vrut sa o prinda, vipera l-a muscat de un deget de la mina stinga.
"Desi stia la ce se expune, nu s-a dotat cu ser antiviperin. Am incercat imediat sa facem rost de acest ser. Am sunat la spitalul din Turnu-Severin, stiind ca in zona Bailor Herculane sint vipere, insa nici ei nu au avut. Am luat legatura chiar si cu Spitalul Militar Central si cu Institutul Cantacuzino, dar nu am gasit nicaieri. Cu sprijinul lui Irinel Popescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, am gasit ser antiviperin la Spitalul de boli contagioase «Matei Balas» din Bucuresti, unde pacientul a fost transportat de urgenta. Asistenta medicala in Salvarea cu care a fost dus la Bucuresti i-a fost asigurata chiar de doctor Gabriela Rotaru, sef Serviciu Ambulanta Birlad. Insa, la predarea bolnavului, s-a constatat ca starea lui se degradase evident, avind putine sanse de a supravietui. Desi aveau ser antiviperin, se pare ca acesta nu era potrivit pentru specia respectiva, ci doar pentru combaterea efectelor provocate de muscaturile viperelor de la noi", ne-a mai spus doctorul Busuioc.
"Evenimentul nu trebuie privit ca un pericol"
In opinia Nicoletei Arnautu, directorul Muzeului Vasile Parvan, acest incident a fost un accident de munca: "Cel care a manevrat reptila respectiva nu si-a luat toate masurile de protectie necesare. Crezind ca vipera este in letargie si doarme, el nu si-a mai luat manusi, ci a folosit doar ustensilele. Este pur si simplu un accident de munca, care s-a petrecut dupa orele de program. In prezent, aceasta expozitie nu prezinta absolut nici un pericol pentru vizitatori. Reptilele sint inchise in custi speciale si prezinta securitate pentru vizitare. In momentul in care nu ar exista asemenea conditii de securitate, contractul nu ar mai fi viabil si l-am intrerupe. Evenimentul nu trebuie privit ca un pericol."
Personalul muzeului ne-a spus ca, pe perioada programului de vizita, reptilele sint in permanenta supravegheate de 5-6 persoane.
Colectia expusa la Casa Sturdza apartine aradenilor Tiberiu Eberlein si Stefan Simon. Ea cuprinde o interesanta grupare de reptile exotice: iguana, varan, serpi cu clopotei, pyton tigrat, boa, vipere africane, testoase de apa si de uscat si sarpe autohton de griu. Colectia a mai fost prezentata la Bistrita-Nasaud, Piatra-Neamt, Suceava, Dorohoi si Botosani.
Din cauza ca Simon lipseste fortuit, va sosi la Birlad, peste doua zile, Tiberiu Eberlein, pentru a se ocupa de ingrijirea reptilelor. (Carmen STEFANESCU, Marilena PINTEA)

Comentarii