Coma de gradul zero la Spitalul Judetean

joi, 07 septembrie 2000, 23:00
4 MIN
 Coma de gradul zero la Spitalul Judetean

Ieri, dupa raportul de garda, medicii din Spitalul Judetean Vaslui s-au reunit pentru a redacta un protest adresat conducerii institutiei. Cei 23 de sefi de sectie din Spitalul Judetean se regasesc toti printre semnatarii protestului, mai putin directorul Mircea Zavate, seful Sectiei de Chirurgie Generala, care nu face parte din Sindicatul Medicilor.
"Adunarea organizata astazi s-a facut in scopul gindirii si redactarii unui protest fata de situatia de-a dreptul incendiara existenta in tot sistemul sanitar vasluian si, in particular, in Spitalul Judetean. Au facut atita tam-tam la televizor ca ne vor mari salariile pina la nivelul a cinci milioane pentru un medic primar! Dar, in acelasi timp, spun ca medicii si celelalte cadre medicale trebuie platite conform bugetului fiecarei unitati spitalicesti. Nu mai stim nici noi ce sa mai intelegem", ne-a declarat medicul Lelia Croitoru, liderul judetean al Camerei Federative a Medicilor.
Pentru ca pe 11 septembrie Sanitas se va afla din nou in greva de avertisment, medicii se vor hotari si ei asupra unei metode de protest. Vor lua o hotarire luni, dupa raportul de garda.
"Initial, ei spuneau ca vor renunta la garzi, si in concluzie, la urgente. Pai, asa, putem sa inchidem Spitalul Judetean. Cred ca medicii vor reconsidera aceste afirmatii si ca vor lua decizii mai intelepte", ne-a mai spus Mircea Zavate.
Farmacia spitalului e goala
Cele mai multe din nemultumiri se leaga de politica sanitara la nivel central. Medicii protesteaza fata de preluarea finantarii programelor de sanatate de catre Casele Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS).
Cu mari greutati se confrunta sectiile de Psihiatrie si Neurologie – pentru programul pe "epilepsie adulti" nu exista nici un leu alocat. Sectia de Neurologie a primit, in septembrie, doar cinci milioane de lei.
In Farmacia Spitalului nu se mai gaseste nimic. "Nu mai avem deloc antibiotice injectabile, antalgice – nu avem o fiola de algocalmin, iar piafenul il cumparam cu bani de la casierie. Nu sint diuretice injectabile, iar glucoza si serurile fiziologice lipsesc cu desavirsire. Nici stocurile de urgenta nu se mai pot face. Ce ne facem cu copiii internati?", ne-a spus Catalina Grigore, sefa farmaciei spitalului.
Valeriu Lupu, seful Sectiei Pediatrie: "Am ajuns sa dam retete pe care parintii trebuie sa le cumpere, pentru ca alta metoda nu avem. E dezastru!"
Eficientizarea actului medical presupune accesul bolnavului la investigatii radiologice si de laborator prompte. Dar nu e cazul la noi.
"Nu e normal sa impartim bolnavii pe criterii de urgenta sau nu. Mai avem filme radiologice pentru maxim o luna si substante pentru cel mult o saptamina. Sectia este utilata modern, dar nu avem cu ce sa ne facem treaba. Pacientii din ambulatoriu platesc toate examenele gastrice – o radioscopie gastroduodenala costa 100.000 de lei; pina si examenele pentru fracturi sint platite in ambulatoriu", ne-a declarat doctorul Rodica Condrea, sefa Sectiei de Radiologie. In aceeasi situatie se afla si Laboratorul spitalului.
Aparatura medicala din Sectia de Neonatologie – adusa cu sprijinul Bancii Mondiale – este inoperanta pentru ca nu sint bani. Surse din interiorul spitalului sustin ca, din cauza cumplitelor lipsuri, de la inceputul anului, in sectia respectiva au murit 37 de copii, dintre care doar 16 erau nascuti prematur.
Nu se mai discuta de oameni, ci de cifre
"De o luna, pacientii nostri maninca numai pilaf si supe de zarzavat. De atita orez, li se vor face ochii oblici – ca la chinezi", a spus doctorita Croitoru.
Mincarea pentru pacientii este proasta si pe sponci. Se pare ca se va ajunge la inchiderea bucatariei. "Ce fel de aprovizionare putem face, daca eu nu am un leu? Ar trebui sa cumpar o tona de cartofi pentru iarna, dar nu am bani. La combustibili nici nu ma mai gindesc. Avem peste un miliard datorii la Peco si nu ne mai da nimeni nici un gram de nimic pe datorie. Vine iarna si nu stim cu ce o sa ne incalzim saloanele", a mai adaugat Mircea Zavate.
"La noi in sectie, asistentele cumpara, din banii lor, leucoplastul sau alte materiale pentru a avea cu ce sa-si faca treaba. Sint, de asemenea, mari deficiente in alimentatia bolnavilor", a mentionat Valeriu Lupu, seful Sectiei Pediatrie.
In protestul lor, medicii cer rezilierea contractului cu CJAS. "Ne-au dat bani putini si ne spun mereu ca nu au ce sa faca si ca acesta e bugetul alocat. Ne-au calculat bugetele pe sectii, in functie de «bugetul istoric», adica cel de anul trecut, plus 10%. Dar de inflatie, de faptul ca noi nu am putut lucra la parametri in anii trecuti, nu a auzit nimeni, domnule", a mai spus Lelia Croitoru.
Fiecare sectie din spital a primit cite o foita pe care stau scrise: numarul de bolnavi pe care trebuie sa-i interneze, numarul mediu al zilelor de spitalizare si numarul total de zile de spitalizare. S-a stabilit pina si numarul de copii care vor fi internati la neonatologie pe luna septembrie – 207, care nu poate varia, conform hotaririlor luate de CJAS, decit cu plus – minus 5%. Nu se mai discuta despre oameni, ci despre cifre. Un pacient nu mai inseamna un suflet – e doar "6,4 zile de spitalizare, cu un cost de X lei pentru medicamente", si asa mai departe. (Ana JITARITA)

Comentarii