Comerciantii de carne, speriati de moarte

vineri, 09 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 Comerciantii de carne, speriati de moarte

Interzicerea de catre Ministerul Agriculturii a producerii, preambalarii si comercializarii in abatoare, fabrici sau carmangerii a carnii tocate a bagat spaima si in comerciantii din judetul Vaslui. Chiar de la aparitia ordinului, acest produs foarte cautat de populatie datorita pretului scazut a disparut din galantare. In cele doua piete din municipiu, doar doi comercianti mai au la desfacere carne tocata, evident in conditiile impuse de Agentia Nationala Sanitar-Veterinara. Cum era si firesc, preturile au crescut, un kilogram de carne tocata costind 40.000 de lei la magazinele Gemivas din Piata Centrala si 50.000 de lei la Codvas din Piata Traian. Aici costul este mai mare deoarece tocatura este facuta doar din carne de vita, pe cind la Gemivas este bagata si slanina. Dupa cum ne spun si comerciantii, vinzarile au scazut simtitor, mai ales datorita cresterii pretului.
Tot respectivul ordin prevede ca pasta de mici poate fi produsa in unitati autorizate sanitar-veterinar, numai din carne refrigerata. Aceasta este o noua piedica pentru comerciantii de carne din Vaslui. Ieri, doar la magazinul societatii Vio-Rom putea fi vazuta pasta de mici, preambalata in pungi si pastrata in vitrine frigorifice.
"Din unitatile controlate de noi, nu am gasit deocamdata abateri pe aceasta linie. La cei gasiti in neregula, vom confisca pe loc carnea prin Directia Sanitar-Veterinara. In plus, vor fi amendati si cu cite un milion de lei, cu avertismentul ca la urmatoarea abatere va fi inchisa unitatea. Acest ordin a venit foarte bine pentru ca era un adevarat pericol comercializarea carnii tocate si a pastei de mici in conditiile de pina acum. Nimeni nu stia in ce conditii se face, ce contine si mai ales daca justifica pretul. Acum, carnea nu poate fi produsa decit in unitati de desfacere la cererea si in fata clientului. Unitatile trebuie sa detina obligatoriu utilaj de tocare adegvate, confectionate din inox sau email. Pasta de mici trebuie atestata prin buletin de analiza, iar unitatea trebuie sa aiba obligatoriu instalatie de refrigerare. Este interzis congelarea si decongelarea pastei, sau vinzarea ei in stare congelata", ne-a declarat Ioan Tudorache, directorul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Vaslui. (Theodor ISTRATE)

Comentarii