Controale la foc automat

joi, 22 noiembrie 2001, 00:00
6 MIN
 Controale la foc automat

Ieri, echipele mixte de control formate la cererea Ministerului Administratiei Publice au dat un prim raport. Notele de control au fost inminate subprefectului de Vaslui, Eugen Neacsu, pentru a putea fi transmise mai apoi la centru. Din echipele de control au facut parte reprezentanti ai Directiei Generale pentru Agricultura si Alimentatie Vaslui, cei ai Directiei Sanitar Veterinare, ai Directiei de Sanatate Publica (Inspectia Sanitara de Stat) si ai Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor. Zeci de firme au fost verificate, fiind descoperite numerose nereguli si date amenzi substantiale. Controalele au fost organizate in baza Ordinului Prefectului 259 din 9 noiembrie 2001.
DGAA a suspendat licentele de fabricatie la cinci firme din judet
Din partea Directiei Generale pentru Agricultura si Alimentatie (DGAA) Vaslui, controalele au fost efectuate de Serviciul autorizari, licente fabricatii si controlul produselor alimentare.
In afara de prajiturele si gogosi produse fara licenta de fabricatie, DGAA a descoperit grave nereguli la firme mari din judet. P.F Vasilica Mariana producea prajituri in conditii igienico-sanitare necorespunzatoare, motiv pentru care i s-a suspendat activitatea prin retragerea licentei de fabricatie, pina la eliminarea neregulilor. S-a mai descoperit ca SC Loturi Service SRL producea gogosi fara licenta de fabricatie, motiv pentru care firma cu pricina a incasat un avertisment de 15 zile, timp in care trebuie sa depuna documentatia la DGAA pentru obtinerea licentei de fabricatie.
Nici la capitolul etichetarea produselor nu stau mai bine producatorii vasluieni: puteti cumpara oricind vin de masa comercializat ca vin de soi – Busuioaca, Muscat, Galbena si Tamiioasa. In acest pacat au cazut firme ca SC Roua SRL Bacaoani, SC Empisal Valeni si SC Vascovin SA Vaslui. In ceea ce priveste vodca de la Ramira SRL Vaslui, aceasta avea taria alcoolica 27 de grade, fata de 37,5 grade, limita minima pentru votca.
Licente de fabricatie nu aveau nici Ramira SRL Vaslui, SC Speed Husi sau Samanta SRL Munteni de Sus. Piine in conditii igienice precare producea si SC Varsator SRL Birlad.
In urma controalelor, DGAA a aplicat agentilor economici sanctiuni contraventionale constind in amenzi in valoare de 42 milioane de lei si s-a dispus suspendarea licentelor de fabricatie pentru cinci societati comerciale: SC Roua SRL Bacaoani, SC Varsator SRL Birlad, Ramira Vaslui, Vascovin Vaslui si SC Speed SRL Vaslui. La controalele efectuate de DGAA impreuna cu reprezentantii Garzii Financiare, sanctiunile s-au aplicat de catre acestia din urma si se ridica la aproximativ 41 milioane de lei.
Brinza de vaci cu termen depasit si iaurt depozitat aiurea
In perioada 14 – 20 noiembrie, echipele mixte de control din care au facut parte si reprezentanti ai Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Vaslui au controlat 35 de agenti economici: laboratoare si patiserii, restaurante, cantine scolare, complexe comerciale, magazine si puncte alimentare, centre de taiere a animalelor, puncte de colectare lapte, puncte de colectare peste, piete agro-alimentare.
"Prada" celor de la DSV a fost, de departe, considerabila: de la inceputul anului s-au aplicat 226 amenzi contraventionale in valoare totala de 296,5 milioane de lei. In perioada de inceput a acestei campanii au fost sanctionati 11 agenti economici cu amenzi de cite doua milioane de lei: Hopav SRL si AF Patrascanu Dorinel (ambele pentru lipsa autorizatiilor de functionare); SC Romis SRL, Tenmania SRL, Hexagon SRL, Elcandis SRL, Andrei prod SRL, AF Cretu si PF Nitoi Vasile – toate pentru conditii deficitare de igiena a personalului lucrator (echipament de protectie murdar sau incomplet, lipsa carnetelor care sa ateste starea de sanatate a personalului angajat); SC Loturi Service SRL si Valicrist SRL – pentru produse de origine animala fara acte care sa ateste originea si salubritatea.
Pentru conditiile deficitare de igiena a spatiilor de lucru, la PF Vasilica Mariana – laborator de cofetarie – s-a propus emiterea ordonantei sanitar veterinare de incetare a activitatii, aceeasi masura fiind luata si in cazul Cantinei Scolare a Liceului Ion Mincu Vaslui. S-au mai confiscat 5,5 kilograme de brinza de vaci cu termenul de valabilitate depasit si 1,1 kilograme iaurt Danone, pastrat in conditii improprii.
Cantina de la Ion Mincu va fi inchisa de la 1 decembrie
Conform raportului Directiei de Sanatate Publica Vaslui – Inspectia Sanitara de Stat (ISS), au fost verificate cinci cantine, probleme deosebite fiind depistate la Cantina Grupului Scolar Ion Mincu Vaslui – care are 80 de elevi abonati. Subsolul cantinei – un fost beci prin proiect – este inundat prin ape de infiltratie, intrate in putrefactie si care emana mirosuri pestilentiale, dar reprezinta si un loc de proliferare a rozatoarelor si a insectelor. De asemeni, conductele de apa ce trec pe aici pot fi afectate de eroziune cu infiltrari de ape reziduale si provoaca epidemii hidrice. Utilajele tehnologice ale cantinei sint invechite si degradate, iar arzatorul provoaca fum care polueaza atmosfera si suprafetele. "Intrucit situatia dateaza de mai mult timp, iar masurile s-au redus la simple paleative, s-a emis decizia de inchidere a cantinei incepind cu data de 1 decembrie 2001", se arata in nota de control.
In vizorul celor de la DSV s-au aflat si patru cofetarii si laboratoare. La Laboratorul PF Vasilica Mariana, spatiul de productie era utilizat si pentru depozitarea unor produse care nu aveau nici o legatura cu laboratorul: cartofi, varza la murat; frigiderele nu erau compartimentate pe tipuri de produse – respectiv categorii de materii prime si intermediare fiind asezate laolalta inclusiv cu deseuri de la productie sau cu mincarea personalului. Mai mult, angajatii nu au prezentat carnete de sanatate si nici echipamente sanitare complete. S-a emis decizia de suspendare temporara a activitatii.
Laboratorul Societatii Comerciale Romis era amenajat intr-o anexa a restaurantului firmei si arata mai mult ca un depozit de bauturi alcoolice. Firma nu are ca obiect de activitate productia de prajituri si nu era autorizata in acest sens, lucrind aleatoriu: noaptea, iarna. Patronul a fost amendat cu 5 milioane de lei si a fost de acord sa renunte la activitati pentru care nu are conditii si autorizatii.
Nici depozitul Dixman nu corespunde din punct de vedere al igienei sanitare: neautorizat in sens de hala comerciala responsabilitatea autorizarii este contestata motivind faptul ca fiecare din cele citeva zeci de firme care inchiriaza raspund individual. Fiecare boxa este, practic, depasita prin volumul marfurilor depozitate, multe produse fiind depozitate pe jos sau pe culoare. Pentru produse perisabile – ca margarina, drojdie, biscuiti cu creme nu exista spatii frigorifice.
In baruri si restaurante, inspectia a vizat in primul rind starea de sanatate a personalului care lucreaza in bucatarii, aplicindu-se 5 amenzi in valoare de 500.000 lei fiecare.
Amenzi de 39 de milioane date de OJPC Vaslui
Si inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Vaslui au participat la aceste actiuni. Acestia au desfasurat un numar de 34 actiuni de control – 12 in Vaslui, 14 in Codaesti si 8 in Puiesti, abateri de la legislatia existenta privind protectia consumatorilor fiind inregistrate la un numar de 23 de agenti economici, iar valoarea amenzilor aplicate fiind de 39 de milioane de lei.
Printre agentii aconomci sanctionati se numara: SC Paty – Paty SRL Vaslui – produse zaharoase cu termenul de valabilitate expirat si deficiente de marcat (amenda – 2,5 milioane de lei) , PF Vasilica M. Vaslui (amenda 1 milion de lei), Gradinita 21 Vaslui (amenda 1,5 milioane de lei), SC Stemar SRl Vaslui – comercializare de produse cu termene de valabilitate expirate si in conditii igienice precare (amenda 6 milioane de lei), SC Sagem SRL Codaesti (amenda 1 milion), PF Spinu Anca Vaslui, SC Adin Prod Impex Vaslui, AF Rotaru Teodor Vaslui, SC Canmi SRL Codaesti, SC Diaspor SRL Valeni, PF Verdes Ana Codaesti, AF Farcas Mirela Vaslui, SC Magdalena SRL Vaslui, PF Moraru Codaesti, PF Sprinceana Mariana Codaesti, AF Albu Puiesti, AF Moraru Puiesti, AF Andronache Birlad, AF Bichinet Iana, AF Andronache Birlad, PF Sandu Birlad.
Dupa atitea mici unitati si chiosculete verificate si amendate de OJPC sa speram ca va veni si rindul marilor comercianti si al marilor restaurante unde, nu de putine ori, afara e vopsit gardul si inauntru-i leopardul.
Garda a sanctionat patru "gateristi"
In aceeasi perioada, si Garda Financiara Vaslui a intreprins controale la agentii economici care se ocupa de prelucrarea primara a lemnului. Au fost controlati 14 agenti economici, la 4 firme constatindu-se abateri. Au fost date tot atitea amenzi contraventionale, valoarea acestora ridicindu-se la 12 milioane de lei.
Printre neregulile constatate se numara neintocmirea de "Note de predare a produselor finite" (cherestea) si a bonurilor de consum – depistate la SC Transtera SRL Vaslui si SC Pastevas Vaslui, dar si necompletarea si neintocmirea fiselor de magazie privind stocuri de busteni si cherestea din depozit – SC Danycol SRL Husi si SC Tanero SRL Munteni de Jos. Tot cu ocazia controlului s-a constatat si faptul ca o parte din cei 14 agenti economici controlati nu mai desfasoara activitate: SC Carforest SRL Husi, SC West Agricola SRL Zapodeni si SC Consint SA Birlad. (Ana JITARITA)

Comentarii