Elevii din judet beau apa infestata

miercuri, 17 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Elevii din judet beau apa infestata

Mii de copiii care invata in scolile din judet sint in mare pericol de imbolnavire deoarece 70% din sursele de apa destinate scolilor in care ei invata sint infestate. Ei platesc astfel pentru neglijenta adultilor fie ei parinti, politicieni sau profesori. Directia de Sanatate Publica (DSP) Vaslui, prin Compartimentul de Igiena a Mediului, a verificat in luna noiembrie a anului trecut 287 de surse de apa amplasate in curtea scolilor si in apropierea institutiilor de invatamint din 76 de localitati ale judetului. Din toate sursele de apa verificate, doar 82 sint potabile, restul prezentind un grad mare de poluare cu nitrati, nitriti, oxizi de sulf (SO), enterococi, Escherichia coli, amoniac, cloruri, coli fecali. Apa din alte surse are o duritate deosebita sau prezinta o turbiditate mare. Cu toate acestea, elevii din unitatile scolare respective, mai ales ca nu au alte solutii, beau aceasta apa de proasta calitate.
"In plus fata de alte institutii, noua ne revine si sarcina controlului calitatii acestor ape. Sursele de apa provenite din sisteme centralizate se incadreaza in limite normale. Probleme mari ne pun apele din puturi, fintini si alte surse de apa neconventionale. Daca nu vom avea grija sa indreptam aceasta situatie, vom avea probleme mari si numeroase cazuri de epidemii hidrice, mai ales ca se anunta un an secetos", ne-a declarat Adrian Chirosca, directorul adjunct al DSP Vaslui.
"Vom avea masiv cazuri de boala diareica acuta!"
Problemele pe care le ridica poluarea acestor ape nu sint deloc de neglijat. Riscul de a contacta diferite boli este deosebit de ridicat. Astfel, in anul 2001, principala problema de sanatate publica va fi boala diareica acuta.
"Faptul ca 70% dintre aceste surse sint nepotabile reprezinta un semnal de alarma pentru toti factorii de decizie din judet, care au fost avizati de noi. Din pacate, nu noi, DSP, trebuie sa luam masuri. Intreaga responsabilitate, conform legii, revine primarilor localitatilor respective si sefilor unitatilor sanitare din zona. Daca nu se vor lua masuri, in 2001 vom avea masiv cazuri de boala diareica acuta", a mai adaugat Chirosca.
Legislatia actuala, de fapt un Ordin al ministrului Sanatatii, cere si spitalelor sa-si asigure independenta surselor de apa, dar, in prezent, doar spitalele din Negresti si Murgeni dispun de surse proprii, restul unitatilor sanitare depinzind exclusiv de retelele de apa ale localitatilor.
Se cauta alternative
Cea mai mare parte a responsabilitati in situatia prezentata revine primariilor, consiliilor locale si directorilor unitatilor de invatamint. Acestia din urma, mai ales, au fost de nenumarate ori amendati pentru ca lasa elevii sa bea din sursele de apa poluate si pentru ca nu iau masuri pentru imbunatatirea calitatii apei.
"Directorii de scoli de la noi din comuna au fost amendati si anul trecut. Acum avem mari sperante ca si calitatea apei se va imbunatati atunci cind cele doua scoli din comuna care se afla in reconstructie vor avea instalatiile lor proprii si o retea de apa", ne-a declarat Vasile Anton, primarul comunei Tanacu, comuna in care doua scoli au fost trecute pe lista neagra.
Si conducerea Consiliului Judetean Vaslui a ramas muta (!) la vestea ca atita apa din mediul rural nu este buna de baut. Dar, din informatiile noastre a rezultat ca toate aceste lucruri se stiu de cind lumea.
"Acum cind realizez cit de multe sint si cind vad ce substante se regasesc in aceste ape, consider rezolvarea acestei probleme prioritare. Trebuie sa gasim solutii si alternative. Vom contacta societati de forare si vom gasi modalitati de forare a puturilor acolo unde acestea lipsesc. Acolo unde e vorba despre fintini, acestea vor fi curatate si dezinfectate. Trabuie gasita cauza mai intii si apoi rezolvata problema, care e deosebit de grava", ne-a declarat Ioan Manole, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, institutie ce asigura, in cea mai mare parte, finantarea bugetelor locale. (Ana JITARITA)

Comentarii