Fara bani nu poti fi tratat la Spitalul de adulti Birlad

luni, 27 noiembrie 2000, 00:00
2 MIN
 Fara bani nu poti fi tratat la Spitalul de adulti Birlad

Bolnavii care vor sa se interneze la Spitalul de adulti Birlad trebuie sa fie bine pregatiti financiar. Motivul: depozitul farmaceutic si farmacia spitalului sint aproape goale. Pe linga medicamente, bolnavii trebuie sa-si cumpere fese si seringi. Din cauza debitelor de 19 miliarde de lei, furnizorii de medicamente si materiale sanitare refuza sa mai onoreze comenzile Spitalului de adulti Birlad.
Gregor Grigorovici, seful Sectie chirurgie, ne-a spus: "Este deasupra limitei suportabile. Tot timpul dau retete la bolnavi ca sa-si cumpere medicamente. Am 39 de ani de cind lucrez, dar niciodata nu am vazut rafturile depozitului farmaciei goale, ca acum. Nu am antibioticele necesare pentru a acoperi tratamentul in patologia chirurgicala, nici macar penicilina. Acum, ca sa imobilizez o fractura, trimit bolnavul sa-si cumpere fese. Mai grav este ca se termina si ghipsul. O sa ajungem sa trimitem omul sa cumpere chiar si ghips, insa problema este ca noi nu folosim ghips industrial. Nu stiu ce vrea sa se faca in sistemul sanitar. Au fost situatii in care nu am avut tuburi de drenaj. Ce pot sa-i spun bolnavului cind vine cu burta plina de puroi: stai sa vezi ca nu sint tuburi, iar farmacia asteapta sa primeasca. Nu mai avem nici lame de bisturiu."
In Sectia medicala, situatia este la fel de "neagra". Unii medici au ajuns sa cumpere din propriul buzunar medicamentele pentru urgentele majore din zilele in care sint de garda ca sa nu aiba vreun bolnav pe constiinta. In rest, spitalul "traieste" din mila unor mici depozite farmaceutice, care mai onoreaza ceva comenzi. Cei mai multi furnizori vor insa ca spitalul sa plateasca pe loc.
Elena Petcu, directorul spitalului, ne-a precizat: "Cu toate ca platesc asigurari de sanatate si ar trebui sa li se asigure asistenta medicala si cu medicamente, bolnavii fac acum eforturi deosebite si isi cumpara tratamentul. Pentru ca stiu care este situatia in spital, de cum vin, ne cer sa le dam retete ca sa-si cumpere ce le trebuie. Populatia este bolnava, insa multi stau acasa si nu merg la doctor pentru ca nu au bani. Oricum, sectiile sint pline, avem la foaie peste 800 de pacienti internati." (C.S.)

Comentarii