Foamete in orfelinate

marți, 10 august 1999, 23:00
4 MIN
 Foamete in orfelinate

514 copii, orfani sau parasiti de parinti, sint pe cale de a deveni "copii ai strazii". Directia Judeteana pentru Protectia Copilului (DJPC) a ajuns la fundul sacului. Fondurile banesti alocate de la buget pentru intretinerea si alimentatia celor 514 copii si salariile celor 290 de angajati ai directiei – in valoare de 10,3 miliarde de lei – au fost deja cheltuite.
Cind a fost intocmit bugetul pentru anul in curs, DJPC a cerut 27 de miliarde de lei, "bani necesari ca aerul, pentru cheltuielile materiale, cheltuieli de personal si citeva investitii care nu puteau fi aminate", ne-a declarat Costica Matoschi, directorul DJPC Vaslui si Ioan Buruiana, directorul economic DJPC.
In cele din urma, au fost alocati 10,3 miliarde de lei, mai putin cu circa un miliard, decit banii alocati in tot anul 1998. Daca tinem cont de inflatia care a crescut galopant in ultima perioada, "fondurile alocate anul acesta reprezinta doar 55% din necesar, fara a lua in calcul investitiile extrem de necesare", completeaza conducerea directiei.
Copiii vor muri de foame, in cladirile supuse demolarii
In judetul Vaslui sint cinci Centre de Plasament (CP) pentru copiii orfani sau parasiti de parinti: CP1 Vaslui – fost leagan de copii; CP2 Birlad; CP3 Birlad – fost leagan; CP4 Falciu – fost leagan; CP «Elena Farago» Birlad. In aceste institutii traiesc mai mult de 500 de copii. Numarul acestora poate sa scada, insa de cele mai multe ori creste. Angajatii acestei directii au obligtia de a cauta familii adoptive, dar si de a-i prelua in ingrijire pe toti copiii abandonati de parinti cum, de fapt, se intimpla mai des in ultima perioada.
"Noi sintem numite sa administram ceea ce ni se da de la directie. Nu cheltuim bani, pentru ca nu ni se dau. Alimentatia si celelalte cheltuieli materiale provin direct de la DJCP. Sa stiti ca nu avem salarii mari, asa cum se vehiculeaza. Ba chiar, dimpotriva. Cu 1.300.000 de lei, pe care-i primesc eu, ca sef, nu se poate spune ca este mare. In orice caz, sa stiti ca de copiii astia avem grija ca ochii din cap", ne-a spus Rodica Grigoras, seful Centrului de Plasament nr.1 Vaslui unde in prezent sint "domiciliati" 45 de copii. Numai ca, sefii mai mari ai Rodicai Grigoras, respectiv Costica Matoschi si Ioan Buruiana, spun ca viitorul angajatilor este "aproape inexistent" si ca "asistatii vor muri de foame in aceste cladiri supuse demolarii. Cladirile in care se afla CP din Birlad si Falciu sint construite din anul 1900."
7,83 miliarde de lei pentru supravietuire
In prezent, DJPC este datoare la SC Conivest SA cu circa un miliard de lei, aceasta firma executind lucrari de constructii in cadrul centrelor de plasament. Pentru a putea rezista cu minimul necesar, DJPC mai are nevoie de minim 7,83 miliarde de lei, bani pe care spera sa-i obtina la rectificarea bugetului. Acesti bani ar trebui sa fie folositi cu strictete, 5,5 miliarde de lei, pentru cheltuieli materiale (alimentatie, reparatii, energie electrica si termica, rechizite scolare) si pentru cheltuieli personal, 2,35 miliarde de lei.
Numai ca Ioan Manole, presedintele Consiliului Judetean (CJ), si Vasile Mihalache, vicepresedinte, s-au zbatut in zadar pentru a obtine aprobari in acest sens. Ei au facut demersuri pe la Ministerul Finantelor, Guvernul Romaniei si au obtinut doar "promisiuni nerealizabile."
"Daca e sa facem un calcul la nivelul judetului, peste tot mai trebuie multi bani. Populatia acestui judet este poate cea mai saraca din Europa. Nici nu stim unde sa mai impartim banii la rectificare. La primarii trebuie, pentru spitalele de handicapati trebuie, pentru DJCP trebuie, peste tot trebuie. Eu nu pot sa afirm cu certitudine ca acesti bani vor putea fi dati la DJCP. Ceea ce nu poate sa implice altceva, decit aruncarea acestor copii in strada", ne-a spus Vasile Mihalache, vicepresedintele CJ.
Media salariilor angajatilor e de ordinul milioanelor
Costica Matoschi, directorul DJCP, spune ca salariile angajatilor nu sint mari, ba chiar "dimpotriva." El a refuzat elegant sa ne spuna salariul sau de baza, dar a precizat ca este echivalent cu un salariu de director care lucreaza in CJ. Adica undeva in jurul a 4 milioane de lei, lunar. Daca pentru cheltuieli salariale sint necesari 3,2 miliarde de lei, in ultimele 4 luni ale anului, rezulta ca salariul mediu la cei 290 de angajati este de 2.789.000 de lei, lunar. Din banii proveniti de la buget pentru alimentatia copiilor, traiesc si angajatii. De altfel, ca in orice domeniu, "gaina, de unde scurma, de-acolo maninca". In concluzie, teama de "faliment" pare a fi mai mare pentru angajati, decit pentru copii. (Gabrian BEJENARU)

Comentarii