Fosta conducere a Primariei Negresti a lasat 27 de oameni fara case

luni, 12 martie 2001, 00:00
7 MIN
 Fosta conducere a Primariei Negresti a lasat 27 de oameni fara case

"Mi-a spus ca daca ma durea in fund, veneam mai repede dupa contract"
Toata povestea a inceput in urma cu doi ani. Intrucit existau apartamente disponibile in fondul locativ al Primariei Negresti, care erau inchiriate la diverse persoane din localitate, Ioan Diaconu, primarul din acea perioada, a decis vinzarea lor catre chiriasi. Astfel in anii 1999 si 2000, 27 de cetateni din Negresti au facut cereri de cumparare a apartamentelor. Dupa ce au fost aprobate de catre primar, a fost stabilit pretul apartamentelor, iar toti cei in cauza au achitat in contul institutiei un avans de 10% din pret, dupa care au inceput sa achite ratele lunare stabilite. Celor mai multi dintre ei le-au fost intocmite contracte de vinzare-cumparare, care insa nu le-au fost inminate. Desi pe parcursul celor doi ani, fostii chiriasi au solicitat de nenumarate contractele in cauza, sub diverse motive, acestea nu le-au fost date.
Valentina Chiharoi, de 40 de ani, si-a achizitionat apartamentul cu trei camere in mai 2000, la un pret de 7,8 milioane de lei. Desi a platit un avans de 800.000 de lei si 50.000 lunar (ratele aferente), nu a intrat in posesia contractului de achizitionare a apartamentului, nici pina in prezent. De la primarie a aflat cu stupoare ca apartamentul pe care trebuie sa-l achite din nou, va costa 15 sau 30 de milioane.
"M-am dus in fiecare zi la fostul primar. Nu a a vrut sa-mi dea contractul. Nici Oancea, actualul primar, desi ne-am rugat de el zi de zi, nu ne-a luat in seama. Ba mai mult, a inceput sa vorbeasca urit cu noi. In urma cu doua saptamini, Oancea a pus chiar un gardian public sa ma dea afara, pe motiv ca fac galagie. Mi-a spus chiar ca daca ma durea in fund, veneam mai repede dupa contract si unde am mai vazut noi sa cumparam un apartament la pretul unui televizor. Dar, asa era pretul atunci. Ne-a amenintat ca, daca nu ne convine, le scoate la licitatie, pentru ca sint casele primariei. Nu inteleg, daca miine vine alt primar, mai scumpeste o data? Nu stiu pe ce baza face scumpirea, cred ca asa vrea Oancea. M-am saturat de atita nedreptate. Sergiu Tabac, desi era in aceeasi situatie cu mine, a primit de la Oancea contractul si sint mai multi ca el. Nu mai pot dormi noaptea! Daca ma scot afara din casa?", ne-a declarat Chiharoi.
Valerica Kert, de 36 de ani, a facut cerere de cumparare a aprtamentului cu trei camere, pe 1 iunie 2000. Cererea i-a fost aprobata, s-a stabilit pretul de 13, 2 milioane, astfel incit a platit avansul si ratele lunare de 52.000 de lei. Si Kert, dupa platirea avansului a cerut contractul, dar a fost aminat de pe o luna pe alta. Kert este foarte nemultumit ca pretul a crescut la 23 de milioane: "Am fost la Oancea, dar nici nu vrea sa stea de vorba cu noi. A spus ca e vina fostului primar ca nu am primit contractele. Ne-a mai spus ca ratele platite le va considera chirii si nu rate ale apartamentului. Unde s-a mai pomenit ca sa se scumpeasca un apartament cu 10 milioane? Multi care au facut cerere de cumparare dupa mine, li s-au inminat contractele. Cum in cazul lor s-a putut?", ne-a declarat Kert.
"Asa ceva nu a mai existat in Romania"
Ionel Ilascu, de 34 de ani, a depus si el cerere de cumparare a apartamentului cu patru camere, care i-a fost aprobata pe 3 martie 2000. Pretul a fost stabilit la 10 milioane, iar Ilascu a platit avansul de un milion si ratele lunare fixate de 83.000 pe luna. Atunci i s-a promis ca peste o luna i se va elibera contractul, in posesia caruia nu a intrat nici pina azi: "Am fost aminat de pe o zi pe alta. Oancea mi-a zis de mai multe ori sa mai astept, ca nu sint fixate inca preturile. Mi-a mai spus ca tot ce a spus fostul primar Diaconu sint niste minciuni, dar ca de acum incolo totul va fi real. Oancea sustine ca apartamentul meu se va scumpi cu 15-20%."
Dan Bitica, de 36 de ani, se afla in aceaesi situatie. Din 1998 a stat cu chirie intr-un apartament cu doua camere. In urma cererii sale de cumparare din iulie 1999, care a fost aprobata, a fost evaluat la 4,8 milioane. Bitica a achitat imediat 10% din cost si rata lunara stabilita.
"Pe 2 martie am fost sa platesc rata la casa si am aflat ca apartamentul a fost scumpit la 13,7 milioane. Am fost la primarul Oancea si acesta mi-a spus ca a facut o exceptie pentru noi si in loc de 26 de milioane cit costa, poate mi-l va rezolva, in final, la 23 de milioane. Mi-a spus din mers, pentru ca nu a gasit timp sa stea de vorba cu noi. Nu am stiut ca se poate intimpla asa ceva. Nu-mi pot explica de ce din 1999, contractul meu nu a putut fi semnat. Asa ceva nu a mai existat in Romania. Nu stiu ce sa mai zic, ce se intimpla este sub orice critica", a spus Dan Bitica.
"Timp de doi ani, contractele au stat nesemnate"
Atit Violeta Horga, referent la Biroul Fond Locativ din cadrul Primariei Negresti, cit si Constantin Oancea, actualul primar, au negat orice vina in aducerea oamenilor in situatia de a-si pierde casele cumnparate. Ambii sustin ca vina ii apartine in exclusivitate fostului primar, Ioan Diaconu.
Horga spune ca locuintele au fost vindute cu aprobarea fostului primar, iar pretul a fost stabilit in functie de salariul minim pe economie, conform legii. De asemenea, ca au fost intocmite si batute la masina toate contractele de vinzare-cumparare si au fost inaintate primarului Diaconu, dar acesta, din neglijenta, le-a tinut la el si nu le-a semnat.
"Nu stiu din ce cauza fostul primar nu le-a semnat. Unele contracte au fost totusi semnate si date proprietarilor, cu exceptia celor 27 de cazuri. De fiecare data cind solicitau contractele, Diaconu ii ducea cu vorba si le spunea: «Ce am iesit din functie si nu vi le-am dat?» Astfel, timp de doi ani, contractele au stat nesemnate. Dupa intrarea noului primar, contractele au fost anulate, pe motiv ca valoarea este prea mica. Nu stiu din ce motiv, Diaconu le-a tinut la el, daca ar fi fost semnate si le-as fi avut, eu le dadeam oamenilor", ne-a declarat Violeta Horga.
Primarul Oancea: "Eu nu am semnat contractele intrucit evaluarea mi s-a parut incorecta"
Constantin Oancea considera ca oamenii nu au nici o vina. "Oamenii au dreptate si nu au au nici o vina. De fapt, singura lor vina este ca nu au insistat sa li se dea contractul sau sa sisteze plata pina se intimpla acest lucru. De regula, cumparatorii au fost de buna credinta. Ei au platit un avans, mai mare sau mai mic. Dar, avansul si ratele sint de citeva ori mai mici decit chiria. Vinovatul principal este primaria. Nu am gasit nicaieri vreo evaluare a vreunui apartament. Anul trecut, s-au cumparat apartamente cu doua camere cu patru milioane de lei, in conditiile in care o usa are acest pret. Am rugat oamenii sa nu fie suparati. Am luat masuri, am discutat cu cei in drept, vom face reevaluarea si apartamentele vor fi vindute la un pret mai mare, poate chiar dublu. Nu putem vinde apartamentele asa cum s-a facut privatizarea unor unitati. Nu stiu din ce motive vechile contracte nu au fost derulate. Aici poate raspunde fostul primar. Eu nu am semnat contractele intrucit evaluarea mi s-a parut incorecta. Totusi, oamenii nu vor fi dati afara din casa, cit timp platesc chiria. Ratele platite pina in prezent le vom constitui, eventual, in chirii. Daca vor sa cumpere, trebuie sa incheie cu noi un alt contract, cu noul pret. Trebuie inteles ca oamenii nu au acte de proprietate pe apartamente."
Oancea considera ca nu s-a facut nici o evaluare a apartamentelor, de aceea pretul este mic si incorect: "Credeti ca daca era corecta evaluarea, nu le-ar fi dat contractele? Mie mi se pare ca este ceva putred la mijloc."
Primarul mai sustine ca nici o persoana nu a beneficiat de contracte, de cind a intrat in functie si nu a dat nimanui nici un apartament.
"In nici un caz nu trebuie sa sufere oamenii"
Ioan Diaconu, fostul primar, nu se considera nici el vinovat de situatia existenta: "Am primit toate cererile cetatenilor, pe care le-am aprobat. Cererea aprobata se dadea functionarului de la Spatiu Locativ, care calcula pretul reactualizat, nu stiu in baza carui temei legal. Aceasta nu era atributia mea. Functionarul incheia si contractele si venea cu ele la mine, la semnat. O mare parte din acestea au fost incheiate in primavara, chiar in preajma alegerilor. De aceea, nu au mai ajuns la mine. Nu stiu de ce. Dupa ce am fost debarcat din functie, nu am mai putut semna. Am inteles ca o parte din contracte au fost anulate de actualul primar, si el ar trebui sa spuna in care temei legal a facut acest lucru. O lipsa de procedura mi se poate imputa si mie sau functionarului, pentru ca nu am predat contractele. Cumparatorii nu au nici o vina. Consider ca ei sint proprietari. De ce-i oropseste atunci actualul primar? Sa se lege de mine daca are temei legal. Daca e vreo greseala in calcularea pretului, el, primar, ar trebui sa o demonstreze. Eu, cind fac imprumut la banca, nu-mi dubleaza suma. Cred ca acelasi principiu este valabil si la incheierea acestor contracte. Ma simt vinovat ca nu am ramas primar, ca sa rezolv problemele acestor cetateni. Daca noul primar considera ca eu sint vinovat, nu are decit sa ia masuri. In nici un caz nu trebuie sa sufere oamenii."
Oricum, o parte din cei care sint in situatia de a-si pierde casele cumparate sint decisi sa trimita citiva reprezentanti care sa solicite sprijinul lui Ioan Tibulca, prefectul judetului. (F.R.)

Comentarii