Ilegalitati la Spitalul de adulti Birlad

sâmbătă, 17 martie 2001, 00:00
4 MIN
 Ilegalitati la Spitalul de adulti Birlad

Fosta conducere a Spitalului de adulti Birlad a decis ca medicii sa nu interneze pacienti din alte judete, daca nu au trimitere vizata de casa de asigurari de sanatate din judetul in care domiciliaza. Decizia a fost facuta cunoscuta in toate sectiile, pe 14 februarie, printr-o adresa semnata de Catalin Angheluta, director interimar al spitalului la acea data. Li s-a pus in vedere medicilor ca, in cazul in care spitalizeaza pacienti din alte judete, care nu sint urgente si nu au trimitere vizata, vor suporta cheltuielile efectuate cu bolnavii respectivi.
Doctorul Angheluta ne-a declarat: "Trebuie sa se faca economii ca sa ne ajunga banii. Pentru bolnavii din alte judete casele de asigurari de sanatate respective trebuie sa plateasca. De exemplu, pentru un bolnav din Bacau trebuie sa plateasca Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bacau. Cu banii putini pe care-i avem trebuie sa asiguram tratamentul bolnavilor din judetul nostru. Asa ca, dupa 1-2 zile, cind nu mai sint urgenta, bolnavii din alte judete trebuie externati daca nu au avizul casei de sanatate a judetului respectiv."
Acesta hotarire i-a indignat pe medici, care au fost de parere ca treaba lor este sa vindece bolnavii nu sa aiba grija de unde sint acestia si cine plateste pentru tratamentul lor. De exemplu, in sectia de boli infectioase sint internate si persoane cu afectiuni contagioase cuprinse in categoria bolilor de grupa A, care necesita internare si izolare obligatorie: hepatita acuta, dizenteria, scarlatina, tetanosul, meningita meningococica, antraxul, meningita virala, leptospiroza etc.
Medicul Simona Agache, seful Sectiei de boli infectioase, ne-a declarat: "Stiut fiind ca cei care fac aceste boli sint persoane cu nivel socio-economic si educational foarte scazut, este foarte dificil ca apartinatorii, atunci cind aduc bolnavul in urgenta, sa inteleaga necesitatea actelor vizate de casa de asigurari de sanatate a judetului lor. De cele mai multe ori cei care aduc bolnavii pleaca, lasa pacientii in spital si se intorc dupa o perioada de timp cind considera ca l-ar putea lua acasa. Citeodata nu se mai intorc deloc, iar noi trebuie sa dam telefon la circa sanitara teritoriala pentru a-i anunta externarea. In aceste situatii este foarte greu sa externam bolnavii dupa cele trei zile, perioada care este considerata urgenta, din cauza ca nu avem salvare pentru a-i transfera la spitalul din judetul respectiv. Cu trenul sau autobuzul nu avem voie, prin lege, sa-i trimitem pe acesti bolnavi pentru ca sint contagiosi."
"Este o decizie ilegala care nu va functiona"
Masura nu poate fi aplicata si in alte sectii. Sint situatii cind bolnavii sint internati in coma si trebuie spitalizati pina cind starea lor se stabilizeaza, indiferent daca au sau nu trimitere vizata de casa de asigurari de sanatate a judetului de unde provin. Insa, decizia a fost luata fara sa fie consultata si Directia de Sanatate Publica (DSP) Vaslui, institutia care coordoneaza spitalele din punct de vedere profesional.
Medicul Adrian Chirosca, directorul adjunct al DSP Vaslui, ne-a precizat: "Este o problema administrativa, care tine strict de contabilitate, dar, dupa parerea mea, este ilegala. Intr-adevar, foarte greu se face decontul intre casele de asigurari judetene si cele paralele. Insa, asta este o hotarire gresita, strict contabiliceasca, luata fara nici o gindire medicala. Nu poti sa externezi un bolnav dupa trei zile, cit considera ei ca-i urgenta, din cauza ca abia dupa 2-3 zile vin rezultatele analizelor pentru stabilirea diagnosticului. Mai mult, bolile contagioase se interneaza gratuit, conform legii, in orice spital din Romania si tratamentul este gratuit. Daca un bolnav este cu observatie hepatita nu poti sa-l trimiti purtator de hepatita pe tren sau masina, fiindca este contagios, iar dupa trei zile este inca galben. Nu exista boala contagioasa in care dupa trei zile pacientul sa nu mai fie contagios."
Medicul Viorel Petcu, actualul director al Spitalului de adulti, a verificat imprejurarile in care a fost luata aceasta hotarire: "Este o decizie ilegala care nu va functiona. Conform Legii asigurarilor sociale de sanatate nr. 145/1997, pacientul are dreptul sa se adreseze oricarui medic din Romania pentru a fi consultat si tratat. Cazurile difera de la unul la altul. Daca e vorba de o colica biliara poti sa-i dai o reteta sa se trateze acasa, insa daca pacientul are pneumonie sau alta boala care pune probleme trebuie spitalizat atit cit este nevoie. Lunar se fac situatii cu bolnavii care sint internati din alte judete si se trimit la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Vaslui. Probabil, cheltuielile efectuate cu acesti bolnavi se deconteaza intre casele de sanatate respective." (Carmen STEFANESCU)

Comentarii